Mire jó a szelén? A szelén élettani hatásai

Mire jó a szelén? A szelén élettani hatásai

A szelén egy esszenciális nyomelem, amely létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet működésében. Antioxidáns tulajdonságai révén segít védeni a sejteket az oxidatív stressztől, támogatja az immunrendszert, és hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Bár kis mennyiségben van rá szükségünk, hiánya vagy túlzott bevitele egészségügyi problémákhoz vezethet. 

Hogyan biztosíthatjuk szervezetünk számára a szelént? Hogyan jelentkezik a szelénhiány? Mi a kapcsolat a szelén és a pajzsmirigy hormonok között? Ezekre a kérdésekre adunk választ a cikkünkben.

Mi tulajdonképpen a szelén?

A szelén (Se) egy kémiai elem, amely a periódusos rendszer 34-es rendszámú tagja. Ez egy nemfém, amely hasonlít a kénre, és többféle allotróp módosulatban létezik. Természetben főként ásványi vegyületekben fordul elő, például szulfidércekben és egyes talajokban.

 

Biológiai szempontból a szelén esszenciális nyomelem, amelyre az emberi szervezetnek kis mennyiségben, de elengedhetetlenül szüksége van. Nyomelem továbbá a cink, bór, króm, vas, réz és a mangán is.

mire jó a szelén

A szelén hatása az emberi szervezetre, mire jó a szelén?

A mikrotápanyag az emberi szervezetben leginkább a lágyszövetekben, a májsejtekben található meg. Erős antioxidáns, ami segít a szabad gyökök miatt kialakuló sejtkárosodások, oxidatív stressz csökkentésében. Képes csökkenteni a DNS károsodását, valamint szerepe van az immunrendszer erősítésében is. 

A szelén jótékony hatása a szív- és érrendszeri betegségek esetén is megmutatkozik, a szelén segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulását is, azonban kezelésében nem segít.

A szelén nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, mivel részt vesz a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében és a sejtek energiatermelésében. A pajzsmirigy tárolja legnagyobb mennyiségben a szelént a szervezetünkben. A pajzsmirigy egyik legfontosabb terméke a T3 hormon, ami kontrolálja az anyagcsere sebességét és funkcióját. Ahhoz azonban, hogy megfelelő mennyiségben tudjon termelődni, szelén szükséges. Szelénhiány esetén a szervezet minden a szervezetben megjelent szelént a pajzsmirigybe irányít, elvonva ezzel a szervtől.

Normalizálja a hormonok, így a tesztoszteron és az ösztrogén szintjét. Emellett a szelén képes támogatni az immunrendszert, hozzájárul a fertőzésekkel szembeni védekezéshez, valamint segíthet a gyulladásos folyamatok szabályozásában, csökkenti a gyulladást.

Fontos szerepet játszik a termékenységben, különösen a férfiaknál, mivel a szelén segíti a megfelelő spermiumképződést és azok mozgékonyságát. 

Az ásványi anyag hatással van a kognitív funkciókra is, ugyanis az alacsony szelénszint növelheti a demencia és a szenilitás kialakulásának kockázatát. 

Hogyan juthatunk szelénben gazdag tápanyagokhoz?

Ismét előkerülő probléma a feldolgozott ételek témaköre, a mennyiség és minőség, amit napi szinten fogyasztunk. A szelén a feldolgozás során roncsolódik, így nem jut a szervezetünkbe a szükséges mennyiség. Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket egészséges életmód folytatása szükséges. Mind a táplálkozás, mind a testmozgás terén. Szintén fontos az egészséges mentális állapot fenntartása, a stresszmentes életmód, amit már bizonyára mindenki hallott. 

A szelénpótlás lehetséges bizonyos ételek fogyasztásával, például: osztriga, paradió, tojás, napraforgómag, csirkemell, vagy akár shiitake gomba. A tápanyagok szeléntartalmát nagymértékben befolyásolja a termesztési talaj szeléntartalma, így ügyelnünk kell arra, hogy ezeket az ételeket milyen forrásból szerezzük be. 

A szelén és az E-vitamin erősítik egymás jótékony hatásait, a nyomelem hatását gátolhatja a kén, az ezüst és az arzén.

Ügyelnünk kell arra is, hogy a fogyasztott szelén mennyisége ne lépje túl az adott mértéket, ugyanis a túladagolás komoly problémákat okozhat.

szelén hatása

A szelénmérgezés tünetei 

Ha nagymértékben meghaladjuk az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget, akkor szelén túladagolásról beszélünk. A toxicitás ritkán fordul elő, azonban ha például szelén tabletta formájában biztosítjuk szervezetünkben a szükséges mennyiséget, akkor előfordulhat.

A tünetek a következők lehetnek túlzott szelénbevitel esetén: hajhullás, szédülés, hányás, hányinger, remegés, izomláz, vagy akár az arc kipirulása. Súlyos esetekben akár komoly bélrendszeri és neurológiai tünetekhez, szívrohamhoz és veseelégtelenséghez is vezethet.

De mik a szelénhiány tünetei?

Mivel ahogy már említettük fontos ásványi anyag a szervezetünk számára, ezért kevesebb szelén fogyasztása esetén több tünetet is tapasztalhatunk.

A szelén hiányának tünete lehet az általános fáradtság, vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység, vagy akár a pajzsmirigy-alulműködés. Szintén utalhatnak hiányra a haj- és körömproblémák, a bőrproblémák, például anyajegyek, májfoltok gyakoribb megjelenése. Nők esetében vezethet terméketlenséghez, meddőséghez, férfiaknál pedig zavart okozhat a spermium képződésben és érésben.

Ha várandósság esetén alacsony a szelén szintje a kismamának, akkor ez kis születési súlyhoz vezethet. Az újszülötteknél növelheti a csecsemőhalál kockázatát, vagy a csecsemő- és gyermekhalandóságot.

A kulcs az egészséges életmód és táplálkozás

Már több vitaminnal és ásványi anyaggal foglalkozó cikkünkben említettük, hogy az egészséges életmód és táplálkozás segítségével tudjuk leghatékonyabban biztosítani a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagok, vitaminok mennyiségét. Természetesen autoimmun, vagy egyéb betegségek esetén, trauma, alkoholizmus, dohányzás esetén változik a szervezetünk számára szükséges mennyiség, amelyről orvosainktól kérhetünk tájékoztatást. Ahhoz, hogy a bevitt nyomelemek és ásványi anyagok jótékony hatásai érvényesüljenek, figyelnünk kell az életmódunkra. Ahogy a fenti cikkből láthattunk a nyomelemre, ha csak kis mennyiségben is, de nagy szüksége van a szervezetünknek, ugyanis fontos szerepe van a pajzsmirigy működésében, csökkentheti a gyulladást, vírusok kialakulását.

Szintén fontos, hogy nem mindegy milyen forrásból szerezzük be. Meg kell vizsgálnunk, hogy a számunkra legjobb szelén tabletta milyen mértékben tartalmazza az adott anyagot, milyen eljárással készült, a termék készítése nem károsítja-e a benne lévő ásványi anyagot.

Melyek a B2-vitamin hiány tünetei?

Melyek a B2-vitamin hiány tünetei?

A B2-vitamin hiány tünetei közé tartozhat a száj nyálkahártyájának gyulladása, a repedezett ajkak és szájzug is, azonban tapasztalhatunk egyéb, ritkábban elforduló tüneteket is. A B2-vitamin más néven riboflavin, nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezet működésében, hiánya akár komoly élettani problémákat is okozhat. A vitamin szükséges egyes enzimek működéséhez, a makrotápanyagok emésztéséhez, valamint a szervezet oxigénfelhasználásához is. A szervezetünkbe táplálkozással tudjuk bevinni, azonban az egészséges bélflóra baktériumai is elő tudják állítani.

A modern életmód és a feldolgozott élelmiszerek elterjedése miatt ma már sokan szenvednek vitaminhiánytól. 

De miért fontos a B2-vitamin? Milyen tünetek jelezhetik a hiányt, és hogyan gondoskodhatsz a megfelelő bevitelről? Olvasd tovább a cikkünket.

A B2-vitamin szerepe a szervezetünk működésében

 

A B-vitamincsalád 8 tagból áll, melynek egyik tagja a riboflavin, azaz a B2-vitamin. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely alapvető szerepet játszik a szervezet energiatermelésében, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében és az anyagcsere-folyamatok megfelelő működésében. Segít a vörösvérsejtek termelődésében, továbbá támogatja az immunrendszert.  A B2-vitamin a zsírsavak lebontásához, a szénhidrátok anyagcseréjéhez, a nyálkahártya épségéhez és a szöveti légzéshez szükséges. Nélkülözhetetlen a bőr, a haj, a köröm és a látás egészségéhez, továbbá az emésztési folyamatokhoz is. A szervezet nem képes tárolni hosszútávon tárolni, maximum 2-6 hétig, ezért fontos a rendszeres napi bevitele. Természetes forrásai közé tartoznak a tojás, húsok, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák és zöld leveles zöldségek. A B2-vitamin hozzájárul a szervezet optimális működéséhez, ezért változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás során biztosítanunk kell a megfelelő mennyiség bevitelét. Az előírt mennyiség kortól és egészségi állapottól is függ, a várandósság, alkoholizmus és traumák során az átlagnál nagyobb mennyiségben kell fogyasztani.

B2-vitamin szerepe

B2-vitamin hiány tünetei

A bevezetőben említettük, hogy a leggyakoribb tünetek közé a száj nyálkahártyagyulladás, repedezett ajkak és szájzug tartozik, azonban kialakulhat torokfájás és homályos látás is, vagy akár nyelési nehézség. Szintén előfordulhat például szédülés, vagy akár a nemi szervek nyálkahártyagyulladása, dermatitis is. Súlyosabb esetekben bőrgyulladást tapasztalhatunk. Mivel ritkán alakul ki a hiány, ezért külön nem, csak vitamin komplexek formájában vásárolható meg. 

Ahogyan említettük a B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, így túladagolásuk ritkán fordul elő, hiszen a szervezet folyamatosan üríti vizelet formájában.

A B2-vitamin és más B-vitaminok kapcsolata

A riboflavin együttműködik más B-vitaminokkal, segíti a táplálék energiává alakítását. De milyen szerepe van a többi B vitaminnak?

A B1-vitamin (tiamin) az agyserkentéséhez, az idegsejtek működéséhez, valamint az egészséges szívműködéshez szükséges.

A B3-vitamin (niacin) az energiatermelő folyamatokban vesz részt, szükséges a szöveti oxigenizáltsághoz, serkenti az agyműködést, cukorbetegeknél csökkenti a vércukorszintet.

A B5-vitamin (pantoténsav) bevitele elengedhetetlen a szénhidrátok, fehérjék, zsírok és alkohol anyagcseréhez, a B3-vitaminnal együttműködve állítják elő a mellékvesékben található hormonokat.

A B6-vitamin (piridoxin) serkenti az anyagcserét, szintén fontos az agy fejlődéséhez és az immunkfunkciókhoz.

A B7-vitamin (biotin) a haj, bőr, és csontok egészségéhez szükséges, szintén szerepet játszik a szénhidrátok, zsírok emésztésében.

A B9-vitaminról (folsav) bizonyára minden várandós hölgy hallott, segíti a magzat idegrendszer fejlődését, a DNS szintézist, sejtnövekedést. Kifejezetten fontos például a nyitott gerinc kockázatának csökkentése érdekében.

A B12-vitamin (kobalamin) a DNS javításához, az idegek megfelelő működéséhez kell, segíti a fehérvérsejtek, vörösvérsejtek képződését.

B-vitaminok

A B-vitaminok fontossága a szervezetünkben

A B-vitamin család fogyasztása tehát elengedhetetlen az idegrendszer egészségének megőrzéséhez, vagy akár az antioxidáns védelemhez is, így az elegendő mennyiségű fogyasztása fontos a megfelelő egészségügyi állapotok fenntartásához.

Bizonyosan te is hallottad, hogy a B-vitaminoknak rendkívül nagy szerepe van a mentális energia, immunrendszer és stresszkezelés szempontjából. Mind a hormontermelés, mind az anyagcsere és a bélműködés szempontjából fontos szerepet játszik ez a vitamincsalád.

Természetesen más vitaminok pótlásáról is gondoskodnunk kell, a legideálisabb, ha étkezés formájában biztosítjuk szervezetünk számára a naponta szükséges mennyiséget. Zöldségekben, húsokban és tejtermékekben is megtalálhatók, így alapesetben ezeket könnyen bevihetjük.

Megnövekedett igény esetén számos multivitamin áll rendelkezésünkre, amelyek közül válogathatunk. Fontos azonban, hogy mielőtt megvásárolnánk őket, nézzük meg mit, milyen mennyiségben tartalmaznak, milyen módszerrel készültek és valóban biztosítják-e szervezetünknek az adott vitaminokat.

A vízben oldódó vitaminok listája és szerepe életünkben

A vízben oldódó vitaminok listája és szerepe életünkben

A vízben oldódó vitaminok olyan esszenciális tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek a testünk egészsége szempontjából. A szervezetünk nem képes hosszú ideig tárolni őket, ezért fogyasztásuk napi rendszerességgel szükséges, leginkább megfelelő minőségű táplálékkal. Vízben oldódó vitaminok közé sorolható a C-vitamin, B-vitaminok és H-vitamin, amelyek támogatják az anyagcserét, az immunrendszert, valamint a sejtek regenerálódását. De miért fontosak ezek a vitaminok? Milyen ételek fogyasztásával biztosíthatjuk őket a szervezetünk számára? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a mai cikkünkben.

Vitaminok oldódása: Miért fontos a vízben oldódó vitaminok rendszeres pótlása?

A vízben oldódó vitaminok segítenek energiává alakítani a táplálékot. Az ilyen típusú vitaminok egyik legfontosabb tulajdonsága a zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben, hogy csak korlátozott mértékben tudnak raktározódni a szervezetünkben, ezért a vitaminok rendszeres pótlására van szükség. A rendszeres, napi bevitellel tudjuk őket biztosítani szervezetünk megfelelő működéséhez. Bár sokszor hallhatjuk, hogy bármekkora mennyiségben fogyaszthatóak mellékhatás nélkül, azonban ez nem igaz, hiszen ahogy a zsírban oldódó vitaminok esetében, a toxicitás itt is fennál. A túlzott C-vitamin bevitel például vesekövet, míg a B6-vitamin túladagolása súlyos esetben idegkárosodást is okozhat. Tény azonban, hogy nehezebben túladagolhatóak, mivel a testünk a felesleget vizelettel kiűríti, de ezeknél a vitaminoknál is fontos a megfelelő mennyiségben történő fogyasztás.

vízben oldódó vitaminok listája

A vízben oldódó vitaminok listája és élettani hatásuk – B vitaminok

B1-vitamin (tiamin): A normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban van fontos szerepe, segíti a szív és az idegrendszer megfelelő működését, valamint a normál pszichológiai funkció fenntartását, részt vesz a szénhidrátok anyagcseréjének szabályozásában. Megtalálhatjuk hüvelyesekben, olajos magvakban, pl.: napraforgómag, tökmag, pisztácia, vagy a sertéshúsban, élesztőben és májban. Dohányzás és fogamzásgátló szedése esetén nagyobb mértékű pótlásra van szükség.

 

B2-vitamin (riboflavin): Szintén a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban vesz részt, segíti a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartását, hozzájárul a normál vasanyagcseréhez, valamint csökkenti a fáradtság és kifáradás érzetét. Szükséges továbbá a látás, a bőr, a nyálkahártyák, valamint az idegrendszer egészséges állapotához. Fő forrásai: tojás, tej és tejtermékek, máj húsok.

B3-vitamin (niacin): A normál energiatermelő anyagcsere folyamatok mellett szükséges az idegrendszer, bőr és a nyálkahártyák egészséges állapotához, valamint csökkenti a fáradtság és a kifáradás érzetét is. Máj, halak, tej, élesztő, gombafélék, zöldség- és gabonafélék fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezetünk számára.

B9-vitamin (folsav): Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, terhesség alatt segíti az anyai szövetek növekedését. Segíti a normál vérképződést, a fáradtság és a kifáradás csökkentését. Szintén szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez. Terhesség előtt és alatt, az első trimeszterben magas mennyiségben szükséges a szervezet számára, ezért vitamin formájában való szedése is fontos.

B5-vitamin (pantoténsav): Szükséges a normál mentális teljesítményhez, a normál energiatermelő folyamatokhoz, valamint a D-vitamin és egyes ingerület átvivő anyagok normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez. Hüvelyesek, húsok, máj és gabonafélék fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe.

B6-vitamin (piridoxin): Szabályozza az aminosavak egymásba való átalakulását, továbbá segíti az esszenciális zsírsavak anyagcseréjét és a vörösvérsejt képződést. Hiány esetén felléphet kedvtelenség, idegesség, alvászavar, vagy akár vérszegénység is. Megtalálható a májban, húsokban, halakban, káposztában és barnarizsben is, fényérzékeny vegyület.

B12-vitamin (cianokobalamin): Szükséges a sejtosztódáshoz, segíti az energiatermelő anyagcsere folyamatokat és támogatja az idegrendszer, valamint az immunrendszer megfelelő működését. Állati eredetű élelmiszerekben található meg, mint például kefír, sajtok, húsok, máj, vese, tojás, hal.

vízben oldódó vitaminok szerepe

A legismertebb és a legkevésbé ismert vízben oldódó vitamin

H-vitamin (biotin): Hozzájárul a haj és a bőr egészséges állapotához, a makrotápanyagok normál anyagcseréjéhez, valamint az idegrendszer normál működésének fenntartásához is. Máj, paradicsom, élesztő, tojássárgája, sóska, paraj és például fejes saláta fogyasztásával juthatunk hozzá.

C-vitamin (aszkorbinsav): Talán ez a legismertebb vízben oldódó vitamin, antioxidáns hatású. Segíti a szervezetet a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelemben, szükséges az immunrendszer normál működéséhez, továbbá hozzájárul a kollagénképződéshez. Fokozza a vas felszívódását és segít a fáradtság és a kifáradás csökkentésében. Számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható, például zöldpaprika, saláta, brokkoli, kelbimbó, csipkebogyó, citrom, grapefruit, narancs.

A vízben oldódó vitaminok szerepe a mindennapi életünkben

A fenti felsorolásból jól látható, hogy a vízben oldódó vitaminokat miért szükséges fogyasztani, milyen folyamatokat támogatnak a szervezetünkben. Mindegyik támogatja az immunrendszert, így ha szeretnénk ellenállóbbá tenni szervezetünket a betegségekkel szemben, érdemes fogyasztani őket. Energikus és egészségesebb életre adnak lehetőséget, vegyes táplálkozás segítségével, például friss gyümölcsök, zöldségek, bizonyos állati eredetű táplálékok és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával könnyen biztosíthatjuk őket szervezetünk számára. A zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál igyekezzünk bio termékeket vásárolni, amelyeknek termesztésekor nem használtak káros vegyszereket. 

Természetesen a zsírban oldódó vitaminokat sem felejthetjük el a testünk egészségének megőrzése esetén. A vitaminban gazdag növényi és állati eredetű élelmiszerek elengedhetetlenek az életfolyamatok megfelelő működéséhez.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe, felszívódása és hiánya

A zsírban oldódó vitaminok szerepe, felszívódása és hiánya

A zsírban oldódó vitaminok közé sorolhatjuk például az A-, D-, E- és K- vitaminokat, amik nélkülözhetetlenek az egészségünk megóvása érdekében. Ezek a zsírszövetekben és a májban tárolódnak, ezért hosszabb ideig elérhetőek a szervezetünk számára. Szükségesek a látáshoz, a csontok egészségéhez és a véralvadás szempontjából is. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk őket a szervezetünk számára, változatosan kell étkeznünk. Nem hagyhatjuk ki a zsírtartalmú ételeket sem, ugyanis elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. A vitaminok és az ásványi anyagok fogyasztása nagymértékben hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, amelyeknek legjobb forrásai ma már könnyen elérhetőek.

Miért fontos a zsírban oldódó vitaminok szerepe?

Az A, D, E és K vitaminok kiemelt fontossággal bírnak az egészségünk megőrzése esetén.

Az A-vitamin, ahogyan azt biztosan sokan tudják, a látás fenntartásához szükséges. Segíti a retinában a fényérzékeny pigmentek kialakítását, mindemellett erősíti az immunrendszert és a bőr egészségmegőrzéséhez is szükséges. A magzat fejlődését is támogatja, így várandósság esetén magasabb az ajánlott napi beviteli mennyiség. A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódásához szükséges, így hozzájárulva a csontok és a fogak egészségéhez. Szintén támogatja az immunrendszert is, hiánya pedig mozgásszervi panaszokhoz vezethet. Az E-vitamin antioxidánsként funkcionál, védi a sejteket az oxidatív stressz ellen. Segít a bőrt rugalmasságának megőrzésében, továbbá fontos szerepe van a vérkeringés tekintetében is. A K-vitamin a véralvadásban nyújt segítséget, továbbá szintén szükség van rá a csontok egészségéhez is.

 

Ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok fel tudjanak szívódni, hasznosulni tudjanak a szervezetünkben, zsírtartalmú ételekkel kell együtt fogyasztani őket. Természetesen itt most nem feltétlenül egy zsíros pacalpörköltre gondolunk. A felszívódást segítheti az avokádó, diófélék, halak és olajos magvak fogyasztása. Ahogyan azt már említettük, a vitaminok biztosításához elengedhetetlen a változatos étkezés, ami nemcsak magára a vitaminokra korlátozódik, hanem a felszívódásukhoz szükséges víz és zsír fogyasztására is.

vitaminok felszívódása

Hogyan szívódnak fel a zsírban oldódó vitaminok?

Ahogyan a nevükben is benne van, ezek a vitaminok csak zsíros közegben tudnak hatékonyan felszívódni. A zsírban oldódó vitaminokat a lipidek szállítják a sejtekhez. A bél falán a zsírsavakkal együtt micellákat képeznek, így segítve a felszívódást és a véráramba jutást. Szintén fontos a hasnyálmirigy és az epesavak szerepe is, ugyanis ezek segítik a vitaminok és a zsírok lebontását. Az epe is segíti a micellákba történő beépülést, így hatékonyabban jutnak el a vitaminok a vékonybél falába.

Éppen ezért a zsírszegény diéták, a hasnyálmirigy betegségek csökkenteni tudják a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Kialakulhatnak hiánybetegségek, amelyek további betegségeket szülhetnek.

Ha valamilyen okból diétáznunk kell, ne feledkezzünk meg a vitaminok megfelelő mennyiségű fogyasztásáról.

Mi történik a vitaminok hiánya esetén?

Ahogyan a cikk első felében említettük, mindegyik vitamin kiemelt fontossággal bír az egészséges szervezet működésében. Az A-vitamin hiánya például látásproblémákat szülhet, kialakulhat az úgynevezett night blindness, azaz éjszakai vakság. Gyengülhet az immunrendszer, a bőr és nyálkahártyák egészsége romolhat. Ha D-vitamin hiánnyal nézünk szembe, akkor csontproblémákra számíthatunk. Kialakulhat csontritkulás, de bizonyos autoimmun betegségek és depresszió is jelentkezhet. Terhesség esetén is fontos szerepet játszik és már a termékenységre is negatív hatással lehet a D-vitamin hiány. Az E-vitamin hiány ritka, de súlyos következményekkel járhat. Felléphet akár idegrendszeri probléma, izomgyengeség és látásromlás is. A K-vitamin hiánya esetén előfordulhat véralvadási zavar, ami vérzékenységhez vezet.

A zsírban oldódó vitaminok hiánya hosszútávon súlyos problémákat eredményezhet, ezért is fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk.

Az A-vitamint belsőségek (például máj), tojás, tej és tengeri halak, vagy béta-karotin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával adhatjuk meg szervezetünknek, amiket aztán A-vitaminná alakíthat.

A D-vitamint nemcsak a napfény tudja biztosítani szervezetünk számára, ugyanis az állati eredetű élelmiszerekben, mint például máj, tojás, tejtermékek, halmájolajok is tartalmazzák.

Az E-vitamint leginkább növényi olajok, búzacsíra és egyéb gabonacsírák, zöld növények fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe.

A K-vitamin nemcsak táplálékokból származik, ugyanis a bélbaktériumok is termelik. Természetesen élelmiszerekkel is biztosíthatjuk a megfelelő vitamin mennyiséget, például zöld leveles zöldségek, káposzta, brokkoli, paraj, tej- és tejtermékek fogyasztásával.

zsírban oldódó vitamin hiány

A négy zsírban oldódó vitamin túladagolása is gond!

A hiány mellett természetesen a túladagolás is komoly következményekkel járhat. Bár előnynek gondolhatnánk, hogy lassan ürülnek ki a szervezetből, ugyanígy hátrányt is jelent.

Az A-vitamin túladagolása mérgezést eredményezhet, jelentkezhet hányinger, hányás, fejfájás és szédülés. Súlyosabb esetekben májkárosodás, csontfájdalom és bőrprobléma is előfordulhat.

A D-vitamin túlzott bevitele hiperkalcémiát okoz, ami hányingert, hányást, súlyos esetekben vesekövet, vagy vesekárosodást idézhet elő.

Az E-vitamin túladagolása ritkán fordul elő, de ilyen esetben vérzékenység tapasztalható. Leginkább étrendkiegészítők fogyasztása esetén szembesülhetünk E-vitamin túladagolással.

A K-vitamin túlzott bevitele szintén ritka, ugyanis a szervezet kis mennyiségben tárolja. Ha mégis túladagolás történik, akkor véralvadási zavarok jelentkezhetnek. Mind a hiány, mind pedig a túlzott fogyasztás kockázatát elkerülhetjük az egészséges táplálkozással.

Ha valamilyen táplálékkiegészítőt szeretnénk fogyasztani, mindenképp konzultáljunk egy orvossal, így elkerülve az esetleges veszélyeket. Az egészségünk normál működéséhez, tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, amely mindent tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége lehet. Természetesen a vízben oldódó vitaminok is kiemeltek az egészségünk szempontjából, amelyeket szintén megfelelő mennyiségben kell fogyasztani. A vízben oldódó vitaminokról egy következő cikkünkben olvashatsz.

Melyik a legjobb vitamin idegrendszerre és mire figyeljünk a szedésénél?

Melyik a legjobb vitamin idegrendszerre és mire figyeljünk a szedésénél?

A különféle táplálékkiegészítők megválasztásánál igen fontos kritérium, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, melyik a legjobb vitamin idegrendszerre és milyen adagolással érhető el a legoptimálisabb eredmény. Tudniillik igen gyakorta problémát okoz, hogy azt gondoljuk, egy multivitamin készítmény minden szükséges összetevőt tartalmaz, mégpedig a megfelelő mennyiségben. Read More

Az igazi szuperhős: a B1 vitamin

Az igazi szuperhős: a B1 vitamin

A B1 vitamin, amelyet tiaminként is ismerünk, egy vízben oldódó vitamin. Elsősorban az energiatermeléshez szükséges, mivel kulcsfontosságú szerepet tölt be a szénhidrátok metabolizmusában, segítve ezzel az élelmiszerek energiaforrássá való átalakítását.

Emellett kardinális az idegrendszer megfelelő működésében, segítve az idegimpulzusok továbbítását, hozzájárulva ezáltal a mentális egészségünkhöz. Read More

Minden, amit a B6 vitaminról tudni kell

Minden, amit a B6 vitaminról tudni kell

A B6 vitamin, ismertebb nevén piridoxin, a B vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Elementáris fontosággal bír a szervezetünk működésének szempontjából – lássuk, melyek ezek!

B6 vitamin hatása – összeszedtük a legjelentősebbeket

B6 vitamin mire jó – avagy a kérdés, amire mindenki szeretne választ kapni. Nos, elöljáróban eláruljuk: a szóban forgó vitamin számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben. Read More

U vitamin – átfogó útmutató

U vitamin – átfogó útmutató

Az U vitamin, amely sokak számára talán kevésbé ismert, egyedülálló helyet foglal el az egészségügyi és táplálkozási szférában. Ebben a cikkben részletesen körbejárjuk, hogy mi is ez a vegyület és milyen szerepet tölt be a szervezetben.

Mi az U Vitamin?

Az U vitamin valójában nem is vitamin, legalábbis nem a hagyományos értelemben. Ez egy aminosavszármazék, amit azért neveznek „vitaminnak”, mert a felfedezésekor a vitaminokhoz hasonló biológiai fontossággal bíró anyagként azonosították. Read More

A P vitamin hiány tünetei aggasztóak lehetnek

A P vitamin hiány tünetei aggasztóak lehetnek

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jó legyen a közérzetünk számos vitaminra szükségünk van, ezek közé tartozik a P vitamin is. Bár nem hallhatunk róla annyit, mint a többiről, a jelenléte rendkívül fontos a szervezetünkben, ugyanis számos élettani folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszik.

Nem árt tehát kicsit közelebbről is megismerkedni vele, tudni, mik a hiányának tünetei, illetve hogyan biztosíthatjuk a megfelelő mennyiségben a testünk számára.  Read More

A H vitamin hiány kellemetlen tüneteket okoz

A H vitamin hiány kellemetlen tüneteket okoz

Vörös kiütések a bőrön, viszketés, szemgyulladás – ezek akár az allergia tünetei is lehetnek, sok esetben azonban a H vitamin hiánya áll a háttérben, az ugyanis nagyon hasonló panaszokat képes produkálni. Mielőtt tehát a panaszok alapján bármilyen allergiát diagnosztizálnánk magunkon, érdemes kicsit jobban is megismernünk a H vitamint és a hiánya okozta problémákat.  Read More