A vízben oldódó vitaminok listája és szerepe életünkben

A vízben oldódó vitaminok listája és szerepe életünkben

A vízben oldódó vitaminok olyan esszenciális tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek a testünk egészsége szempontjából. A szervezetünk nem képes hosszú ideig tárolni őket, ezért fogyasztásuk napi rendszerességgel szükséges, leginkább megfelelő minőségű táplálékkal. Vízben oldódó vitaminok közé sorolható a C-vitamin, B-vitaminok és H-vitamin, amelyek támogatják az anyagcserét, az immunrendszert, valamint a sejtek regenerálódását. De miért fontosak ezek a vitaminok? Milyen ételek fogyasztásával biztosíthatjuk őket a szervezetünk számára? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a mai cikkünkben.

Vitaminok oldódása: Miért fontos a vízben oldódó vitaminok rendszeres pótlása?

A vízben oldódó vitaminok segítenek energiává alakítani a táplálékot. Az ilyen típusú vitaminok egyik legfontosabb tulajdonsága a zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben, hogy csak korlátozott mértékben tudnak raktározódni a szervezetünkben, ezért a vitaminok rendszeres pótlására van szükség. A rendszeres, napi bevitellel tudjuk őket biztosítani szervezetünk megfelelő működéséhez. Bár sokszor hallhatjuk, hogy bármekkora mennyiségben fogyaszthatóak mellékhatás nélkül, azonban ez nem igaz, hiszen ahogy a zsírban oldódó vitaminok esetében, a toxicitás itt is fennál. A túlzott C-vitamin bevitel például vesekövet, míg a B6-vitamin túladagolása súlyos esetben idegkárosodást is okozhat. Tény azonban, hogy nehezebben túladagolhatóak, mivel a testünk a felesleget vizelettel kiűríti, de ezeknél a vitaminoknál is fontos a megfelelő mennyiségben történő fogyasztás.

vízben oldódó vitaminok listája

A vízben oldódó vitaminok listája és élettani hatásuk – B vitaminok

B1-vitamin (tiamin): A normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban van fontos szerepe, segíti a szív és az idegrendszer megfelelő működését, valamint a normál pszichológiai funkció fenntartását, részt vesz a szénhidrátok anyagcseréjének szabályozásában. Megtalálhatjuk hüvelyesekben, olajos magvakban, pl.: napraforgómag, tökmag, pisztácia, vagy a sertéshúsban, élesztőben és májban. Dohányzás és fogamzásgátló szedése esetén nagyobb mértékű pótlásra van szükség.

 

B2-vitamin (riboflavin): Szintén a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban vesz részt, segíti a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartását, hozzájárul a normál vasanyagcseréhez, valamint csökkenti a fáradtság és kifáradás érzetét. Szükséges továbbá a látás, a bőr, a nyálkahártyák, valamint az idegrendszer egészséges állapotához. Fő forrásai: tojás, tej és tejtermékek, máj húsok.

B3-vitamin (niacin): A normál energiatermelő anyagcsere folyamatok mellett szükséges az idegrendszer, bőr és a nyálkahártyák egészséges állapotához, valamint csökkenti a fáradtság és a kifáradás érzetét is. Máj, halak, tej, élesztő, gombafélék, zöldség- és gabonafélék fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezetünk számára.

B9-vitamin (folsav): Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, terhesség alatt segíti az anyai szövetek növekedését. Segíti a normál vérképződést, a fáradtság és a kifáradás csökkentését. Szintén szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez. Terhesség előtt és alatt, az első trimeszterben magas mennyiségben szükséges a szervezet számára, ezért vitamin formájában való szedése is fontos.

B5-vitamin (pantoténsav): Szükséges a normál mentális teljesítményhez, a normál energiatermelő folyamatokhoz, valamint a D-vitamin és egyes ingerület átvivő anyagok normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez. Hüvelyesek, húsok, máj és gabonafélék fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe.

B6-vitamin (piridoxin): Szabályozza az aminosavak egymásba való átalakulását, továbbá segíti az esszenciális zsírsavak anyagcseréjét és a vörösvérsejt képződést. Hiány esetén felléphet kedvtelenség, idegesség, alvászavar, vagy akár vérszegénység is. Megtalálható a májban, húsokban, halakban, káposztában és barnarizsben is, fényérzékeny vegyület.

B12-vitamin (cianokobalamin): Szükséges a sejtosztódáshoz, segíti az energiatermelő anyagcsere folyamatokat és támogatja az idegrendszer, valamint az immunrendszer megfelelő működését. Állati eredetű élelmiszerekben található meg, mint például kefír, sajtok, húsok, máj, vese, tojás, hal.

vízben oldódó vitaminok szerepe

A legismertebb és a legkevésbé ismert vízben oldódó vitamin

H-vitamin (biotin): Hozzájárul a haj és a bőr egészséges állapotához, a makrotápanyagok normál anyagcseréjéhez, valamint az idegrendszer normál működésének fenntartásához is. Máj, paradicsom, élesztő, tojássárgája, sóska, paraj és például fejes saláta fogyasztásával juthatunk hozzá.

C-vitamin (aszkorbinsav): Talán ez a legismertebb vízben oldódó vitamin, antioxidáns hatású. Segíti a szervezetet a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelemben, szükséges az immunrendszer normál működéséhez, továbbá hozzájárul a kollagénképződéshez. Fokozza a vas felszívódását és segít a fáradtság és a kifáradás csökkentésében. Számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható, például zöldpaprika, saláta, brokkoli, kelbimbó, csipkebogyó, citrom, grapefruit, narancs.

A vízben oldódó vitaminok szerepe a mindennapi életünkben

A fenti felsorolásból jól látható, hogy a vízben oldódó vitaminokat miért szükséges fogyasztani, milyen folyamatokat támogatnak a szervezetünkben. Mindegyik támogatja az immunrendszert, így ha szeretnénk ellenállóbbá tenni szervezetünket a betegségekkel szemben, érdemes fogyasztani őket. Energikus és egészségesebb életre adnak lehetőséget, vegyes táplálkozás segítségével, például friss gyümölcsök, zöldségek, bizonyos állati eredetű táplálékok és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával könnyen biztosíthatjuk őket szervezetünk számára. A zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál igyekezzünk bio termékeket vásárolni, amelyeknek termesztésekor nem használtak káros vegyszereket. 

Természetesen a zsírban oldódó vitaminokat sem felejthetjük el a testünk egészségének megőrzése esetén. A vitaminban gazdag növényi és állati eredetű élelmiszerek elengedhetetlenek az életfolyamatok megfelelő működéséhez.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe, felszívódása és hiánya

A zsírban oldódó vitaminok szerepe, felszívódása és hiánya

A zsírban oldódó vitaminok közé sorolhatjuk például az A-, D-, E- és K- vitaminokat, amik nélkülözhetetlenek az egészségünk megóvása érdekében. Ezek a zsírszövetekben és a májban tárolódnak, ezért hosszabb ideig elérhetőek a szervezetünk számára. Szükségesek a látáshoz, a csontok egészségéhez és a véralvadás szempontjából is. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk őket a szervezetünk számára, változatosan kell étkeznünk. Nem hagyhatjuk ki a zsírtartalmú ételeket sem, ugyanis elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. A vitaminok és az ásványi anyagok fogyasztása nagymértékben hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, amelyeknek legjobb forrásai ma már könnyen elérhetőek.

Miért fontos a zsírban oldódó vitaminok szerepe?

Az A, D, E és K vitaminok kiemelt fontossággal bírnak az egészségünk megőrzése esetén.

Az A-vitamin, ahogyan azt biztosan sokan tudják, a látás fenntartásához szükséges. Segíti a retinában a fényérzékeny pigmentek kialakítását, mindemellett erősíti az immunrendszert és a bőr egészségmegőrzéséhez is szükséges. A magzat fejlődését is támogatja, így várandósság esetén magasabb az ajánlott napi beviteli mennyiség. A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódásához szükséges, így hozzájárulva a csontok és a fogak egészségéhez. Szintén támogatja az immunrendszert is, hiánya pedig mozgásszervi panaszokhoz vezethet. Az E-vitamin antioxidánsként funkcionál, védi a sejteket az oxidatív stressz ellen. Segít a bőrt rugalmasságának megőrzésében, továbbá fontos szerepe van a vérkeringés tekintetében is. A K-vitamin a véralvadásban nyújt segítséget, továbbá szintén szükség van rá a csontok egészségéhez is.

 

Ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok fel tudjanak szívódni, hasznosulni tudjanak a szervezetünkben, zsírtartalmú ételekkel kell együtt fogyasztani őket. Természetesen itt most nem feltétlenül egy zsíros pacalpörköltre gondolunk. A felszívódást segítheti az avokádó, diófélék, halak és olajos magvak fogyasztása. Ahogyan azt már említettük, a vitaminok biztosításához elengedhetetlen a változatos étkezés, ami nemcsak magára a vitaminokra korlátozódik, hanem a felszívódásukhoz szükséges víz és zsír fogyasztására is.

vitaminok felszívódása

Hogyan szívódnak fel a zsírban oldódó vitaminok?

Ahogyan a nevükben is benne van, ezek a vitaminok csak zsíros közegben tudnak hatékonyan felszívódni. A zsírban oldódó vitaminokat a lipidek szállítják a sejtekhez. A bél falán a zsírsavakkal együtt micellákat képeznek, így segítve a felszívódást és a véráramba jutást. Szintén fontos a hasnyálmirigy és az epesavak szerepe is, ugyanis ezek segítik a vitaminok és a zsírok lebontását. Az epe is segíti a micellákba történő beépülést, így hatékonyabban jutnak el a vitaminok a vékonybél falába.

Éppen ezért a zsírszegény diéták, a hasnyálmirigy betegségek csökkenteni tudják a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Kialakulhatnak hiánybetegségek, amelyek további betegségeket szülhetnek.

Ha valamilyen okból diétáznunk kell, ne feledkezzünk meg a vitaminok megfelelő mennyiségű fogyasztásáról.

Mi történik a vitaminok hiánya esetén?

Ahogyan a cikk első felében említettük, mindegyik vitamin kiemelt fontossággal bír az egészséges szervezet működésében. Az A-vitamin hiánya például látásproblémákat szülhet, kialakulhat az úgynevezett night blindness, azaz éjszakai vakság. Gyengülhet az immunrendszer, a bőr és nyálkahártyák egészsége romolhat. Ha D-vitamin hiánnyal nézünk szembe, akkor csontproblémákra számíthatunk. Kialakulhat csontritkulás, de bizonyos autoimmun betegségek és depresszió is jelentkezhet. Terhesség esetén is fontos szerepet játszik és már a termékenységre is negatív hatással lehet a D-vitamin hiány. Az E-vitamin hiány ritka, de súlyos következményekkel járhat. Felléphet akár idegrendszeri probléma, izomgyengeség és látásromlás is. A K-vitamin hiánya esetén előfordulhat véralvadási zavar, ami vérzékenységhez vezet.

A zsírban oldódó vitaminok hiánya hosszútávon súlyos problémákat eredményezhet, ezért is fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk.

Az A-vitamint belsőségek (például máj), tojás, tej és tengeri halak, vagy béta-karotin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával adhatjuk meg szervezetünknek, amiket aztán A-vitaminná alakíthat.

A D-vitamint nemcsak a napfény tudja biztosítani szervezetünk számára, ugyanis az állati eredetű élelmiszerekben, mint például máj, tojás, tejtermékek, halmájolajok is tartalmazzák.

Az E-vitamint leginkább növényi olajok, búzacsíra és egyéb gabonacsírák, zöld növények fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe.

A K-vitamin nemcsak táplálékokból származik, ugyanis a bélbaktériumok is termelik. Természetesen élelmiszerekkel is biztosíthatjuk a megfelelő vitamin mennyiséget, például zöld leveles zöldségek, káposzta, brokkoli, paraj, tej- és tejtermékek fogyasztásával.

zsírban oldódó vitamin hiány

A négy zsírban oldódó vitamin túladagolása is gond!

A hiány mellett természetesen a túladagolás is komoly következményekkel járhat. Bár előnynek gondolhatnánk, hogy lassan ürülnek ki a szervezetből, ugyanígy hátrányt is jelent.

Az A-vitamin túladagolása mérgezést eredményezhet, jelentkezhet hányinger, hányás, fejfájás és szédülés. Súlyosabb esetekben májkárosodás, csontfájdalom és bőrprobléma is előfordulhat.

A D-vitamin túlzott bevitele hiperkalcémiát okoz, ami hányingert, hányást, súlyos esetekben vesekövet, vagy vesekárosodást idézhet elő.

Az E-vitamin túladagolása ritkán fordul elő, de ilyen esetben vérzékenység tapasztalható. Leginkább étrendkiegészítők fogyasztása esetén szembesülhetünk E-vitamin túladagolással.

A K-vitamin túlzott bevitele szintén ritka, ugyanis a szervezet kis mennyiségben tárolja. Ha mégis túladagolás történik, akkor véralvadási zavarok jelentkezhetnek. Mind a hiány, mind pedig a túlzott fogyasztás kockázatát elkerülhetjük az egészséges táplálkozással.

Ha valamilyen táplálékkiegészítőt szeretnénk fogyasztani, mindenképp konzultáljunk egy orvossal, így elkerülve az esetleges veszélyeket. Az egészségünk normál működéséhez, tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, amely mindent tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége lehet. Természetesen a vízben oldódó vitaminok is kiemeltek az egészségünk szempontjából, amelyeket szintén megfelelő mennyiségben kell fogyasztani. A vízben oldódó vitaminokról egy következő cikkünkben olvashatsz.

Melyik a legjobb vitamin idegrendszerre és mire figyeljünk a szedésénél?

Melyik a legjobb vitamin idegrendszerre és mire figyeljünk a szedésénél?

A különféle táplálékkiegészítők megválasztásánál igen fontos kritérium, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, melyik a legjobb vitamin idegrendszerre és milyen adagolással érhető el a legoptimálisabb eredmény. Tudniillik igen gyakorta problémát okoz, hogy azt gondoljuk, egy multivitamin készítmény minden szükséges összetevőt tartalmaz, mégpedig a megfelelő mennyiségben. Read More

Az igazi szuperhős: a B1 vitamin

Az igazi szuperhős: a B1 vitamin

A B1 vitamin, amelyet tiaminként is ismerünk, egy vízben oldódó vitamin. Elsősorban az energiatermeléshez szükséges, mivel kulcsfontosságú szerepet tölt be a szénhidrátok metabolizmusában, segítve ezzel az élelmiszerek energiaforrássá való átalakítását.

Emellett kardinális az idegrendszer megfelelő működésében, segítve az idegimpulzusok továbbítását, hozzájárulva ezáltal a mentális egészségünkhöz. Read More

Minden, amit a B6 vitaminról tudni kell

Minden, amit a B6 vitaminról tudni kell

A B6 vitamin, ismertebb nevén piridoxin, a B vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Elementáris fontosággal bír a szervezetünk működésének szempontjából – lássuk, melyek ezek!

B6 vitamin hatása – összeszedtük a legjelentősebbeket

B6 vitamin mire jó – avagy a kérdés, amire mindenki szeretne választ kapni. Nos, elöljáróban eláruljuk: a szóban forgó vitamin számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben. Read More

U vitamin – átfogó útmutató

U vitamin – átfogó útmutató

Az U vitamin, amely sokak számára talán kevésbé ismert, egyedülálló helyet foglal el az egészségügyi és táplálkozási szférában. Ebben a cikkben részletesen körbejárjuk, hogy mi is ez a vegyület és milyen szerepet tölt be a szervezetben.

Mi az U Vitamin?

Az U vitamin valójában nem is vitamin, legalábbis nem a hagyományos értelemben. Ez egy aminosavszármazék, amit azért neveznek „vitaminnak”, mert a felfedezésekor a vitaminokhoz hasonló biológiai fontossággal bíró anyagként azonosították. Read More

A P vitamin hiány tünetei aggasztóak lehetnek

A P vitamin hiány tünetei aggasztóak lehetnek

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jó legyen a közérzetünk számos vitaminra szükségünk van, ezek közé tartozik a P vitamin is. Bár nem hallhatunk róla annyit, mint a többiről, a jelenléte rendkívül fontos a szervezetünkben, ugyanis számos élettani folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszik.

Nem árt tehát kicsit közelebbről is megismerkedni vele, tudni, mik a hiányának tünetei, illetve hogyan biztosíthatjuk a megfelelő mennyiségben a testünk számára.  Read More

A H vitamin hiány kellemetlen tüneteket okoz

A H vitamin hiány kellemetlen tüneteket okoz

Vörös kiütések a bőrön, viszketés, szemgyulladás – ezek akár az allergia tünetei is lehetnek, sok esetben azonban a H vitamin hiánya áll a háttérben, az ugyanis nagyon hasonló panaszokat képes produkálni. Mielőtt tehát a panaszok alapján bármilyen allergiát diagnosztizálnánk magunkon, érdemes kicsit jobban is megismernünk a H vitamint és a hiánya okozta problémákat.  Read More

A K vitamin hiánya és hatásai

A K vitamin hiánya és hatásai

A vitaminok, s így a K vitamin is, kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészségünk megőrzésében és a megfelelő testi funkciók fenntartásában. Ennek tükrében nem meglepő a tény, miszerint a K vitamin hiány számos problémához vezethet.

A K vitamin releváns szerepet játszik a vér alvadási folyamatában, valamint a csontok egészségének fenntartásában. Ezért rendkívül fontos megismernünk a szóban forgó anyag funkcióit, illetve fokozott figyelmet kell szentelni annak megfelelő bevitelére is. Read More

Munka és egészség egyensúlya: a harmónia és a siker kulcsa

Munka és egészség egyensúlya: a harmónia és a siker kulcsa

Az utóbbi években egyre népszerűbb téma az egészség és a munka közötti egyensúly fenntartása, nem véletlenül. A cégek és a munkavállalók egyaránt felismerték, hogy csak megfelelő egészségi állapot mellett végezhető eredményes munka.

Az életünk két fontos szférája, a munka és az egészség, szorosan összefonódik egymással. Az optimális egyensúly megtalálása ezek között elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és sikeres életet élhessünk. Read More