A K vitamin hiánya és hatásai

k vitamin hiány

A vitaminok, s így a K vitamin is, kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészségünk megőrzésében és a megfelelő testi funkciók fenntartásában. Ennek tükrében nem meglepő a tény, miszerint a K vitamin hiány számos problémához vezethet.

A K vitamin releváns szerepet játszik a vér alvadási folyamatában, valamint a csontok egészségének fenntartásában. Ezért rendkívül fontos megismernünk a szóban forgó anyag funkcióit, illetve fokozott figyelmet kell szentelni annak megfelelő bevitelére is.

Dióhéjban a K vitamin szerepéről

A K vitamin számos biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, amelyek közül a legjelentősebb a vér alvadási folyamatának szabályozása. Közelebbről: a K vitamin felel a prothrombin nevű fehérje termeléséért, amely anyag a vér alvadásának megfelelő ütemében játszik főszerepet.

 

Ha a szervezetben K vitamin hiány lép fel, a vérzékenység kockázata jelentősen megnő, és a sérülések vagy műtétek következtében fellépő vérzések nagyon nehezen csillapíthatók.

S ebben még nem merült ki a K vitamin relevanciája a szervezet működésének vonatkozásában, hiszen az a csontok egészségének fenntartásában is kiveszi a részét. A vitamin ugyanis hozzájárul a kalcium anyagcseréjéhez, ami elengedhetetlen a csontok erősítéséhez.

Egyes kutatások például arra engednek következtetni, hogy a megfelelő K vitamin bevitel csökkentheti a csontritkulás kockázatát és elősegítheti a csontok egészséges növekedését is.

De mi miatt léphet fel a vitaminhiányos állapot?

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú a megfelelő vitaminbevitel szempontjából. A K vitamin legfontosabb forrásai a zöld leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli. Ha ezeket az élelmiszereket nem fogyasztjuk rendszeresen, számíthatunk a vitaminhiányos állapot kialakulására.

A K vitamin hiánya mit okoz?

A K vitamin hiány tünetei bizonyos emésztőrendszeri problémák formájában is testet ölthetnek. A szóban forgó anyag felszívódása ugyanis az emésztőrendszerben történik, és bizonyos betegségek, például a gyulladásos bélbetegségek vagy az epeúti rendellenességek akadályozhatják ezt a folyamatot.

k vitamin hiány tünetei

Ennek eredményeként a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű K vitamint felszívni, ami hiányállapotot eredményezhet. Gyakori tünet például a rendszeres és csillapíthatatlannak tűnő hányinger, sőt hányás is. Az utóbbi esetén ijesztő jelenséggel találkozhatunk, ami rendre komoly okot ad a pánikra: a kihányt ételmaradékkal együtt vér is ürül a gyomorból.

Gyógyszerek és táplálékkiegészítők

Bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok vagy a véralvadást gátló szerek befolyásolhatják a K vitamin hasznosulását a szervezetben. Érdekes tény, hogy néhány zsírban oldódó vitamin, például a D-vagy az E vitamin túlzott bevitelével is járhat K vitamin hiány, mivel ezek a vitaminok ugyanazokat az enzimeket használják fel a felszívódáshoz és az anyagcseréhez.

Koleszterinszint csökkentő gyógyszerek is befolyásolhatják a K vitamin termelődését a májban, ami hosszútávon komoly vitaminhiányos állapotot eredményez. További tényezők, mint például a hosszan tartó hasmenés vagy az alkoholfogyasztás, szintén hozzájárulhatnak a K vitamin hiány kialakulásához.

Következmények és lehetséges kezelés

A K vitamin hiánya komoly problémákat okozhat a szervezetben. Az alacsony K vitamin szint miatt a vér alvadási képessége jelentősen csökken, és vérzékenység alakulhat ki. A sérülések, a műtétek vagy a fogászati ​​beavatkozások következtében fellépő vérzések nehezebben vagy lassabban csillapíthatók, ami súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet.

A szóban forgó anyag hiánya emellett a csontok egészségét is negatívan befolyásolhatja. A csontok gyengébbé és törékennyé válhatnak, ami növeli a csontritkulás és a csonttörések kockázatát.

A K-vitamin hiány kezelése elsősorban a hiányzó vitamin pótlásával történik. A legeffektívebb megoldás erre a fentiekben már említett, gazdag K vitaminforrásnak minősülő ételek fogyasztása.