A H vitamin hiány kellemetlen tüneteket okoz

h vitamin hiánya

Vörös kiütések a bőrön, viszketés, szemgyulladás – ezek akár az allergia tünetei is lehetnek, sok esetben azonban a H vitamin hiánya áll a háttérben, az ugyanis nagyon hasonló panaszokat képes produkálni. Mielőtt tehát a panaszok alapján bármilyen allergiát diagnosztizálnánk magunkon, érdemes kicsit jobban is megismernünk a H vitamint és a hiánya okozta problémákat. 

Mi az a H vitamin? 

A H vitamin vagy másnéven a biotin a B-vitaminok egyike, egészen pontosan a B7-vitamin, de régebben R-koenzimként is hivatkoztak rá. Bármelyik elnevezéssel is találkozunk, mindegyik ugyanazt takarja, egy olyan vegyületet, ami hozzájárul az alábbiakhoz:  

 • Bőrünk egészséges működése: A H vitamin segítséget nyújthat a bőr általános állapotának javításában, az aknék, az ekcéma és más bőrproblémák esetén is hatásos lehet. 
 • Koleszterin- és vércukorszint optimalizálása: Hozzájárul a zsírsavak és a glükóz megfelelő anyagcseréjéhez, amin keresztül segít stabilizálni a koleszterin és a vércukor értékét. 
 • Körmök és a haj egészsége: A H vitamin hajra és körömre is kifejti jótékony hatásait, nagy szerepet játszik a hajszálak, a hajhagymák és a körmök egészséges növekedésében. 

Mi okozza a H vitamin hiányt? 

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a testünk nem képes eltárolni a zsírszövetekben, emiatt hamar kiürül. Természetes úton előállítani pedig csak a beleinkben lévő baktériumok által tudjuk, a megfelelő mennyiséget tehát elsősorban kívülről tudjuk biztosítani olyan élelmiszerek által, amik kellő mennyiségben tartalmazzák. Ha ez nem történik meg, mert például hosszasan diétázunk, akkor kialakul a H vitamin hiánya, ami sok kellemetlen tünettel járhat együtt. 

További lehetséges okok a szigorú diétán túl: 

 • Gyógyszerek: Bizonyos vényköteles gyógyszerek meggátolhatják a biotin felszívódását a vérben vagy elpusztítják azokat a baktériumokat, amik szerepet játszanak a termelődésében. Tipikusan ilyenek az aktibiotikumok és a különböző rohamok kialakulását gátló készítmények. 
 • Emésztőrendszeri problémák: Ha valakinek olyan emésztőrendszeri kihívása van, ami ellehetetleníti a biotin felszívódását, akkor emiatt is kialakulhat a H vitamin hiánya. 
 • Örökölt betegségek: Néhány örökletes betegség esetén előfordulhat, hogy a testünk nem képes úgy hasznosítani a biotint, ahogy az normál esetben történne, de erre már a születésünk után fény derül. 
 • Intravénás táplálékbevitel: Ha egy betegség vagy egészségügyi kihívás miatt intravénás táplálékbevitelre szorulunk, akkor annak időtartama alatt, a szilárd táplálék nélkülözése miatt is létrejöhet a H vitamin hiánya.

Mik a H vitamin hiány tünetei? 

 

Mivel a H vitamin hatása szinte az egész testünkön érezhető, ezért annak hiánya sem marad észrevétlen. Sőt, ami azt illeti, meglehetősen kellemetlen panaszokat tud okozni, amik sok esetben nagyon hasonlítanak az allergiás tünetekre. 

h vitamin

Ezek a következők: 

 • Hajhullás: A H vitamin hiánya esetén a hajszálak gyengévé, törékennyé válhatnak és elkezdhetnek hullani is. A hajhullás, hajritkulás, illetve kopaszodás akár egészen súlyos méreteket is ölthet. 
 • Szemproblémák: Szemgyulladást, kellemetlen szemszárazságot és egyéb szemmel kapcsolatos panaszokat is tapasztalhatunk magunkon. 
 • Bőrproblémák: Vörös, viszkető kiütések jelenhetnek meg a bőrön, főleg az arcon, a bőrünk érzékennyé, szárazzá, “pikkelyessé” válhat, kialakulhat ekcéma és egyéb bőrprobléma is. 
 • Gyengeség, fáradékonyság: Ha a szervezetünkben nincs elegendő biotin, akkor gyengévé, fáradékonnyá válhatunk, felborulhat a természetes életritmusunk és akár inszomniát, azaz alvási rendellenességeket is tapasztalhatunk.  
 • Idegesség, depresszió: Adott esetben pszichológiai tünetek is jelezhetik a H vitamin hiányát, feszültebbek, idegesebbek lehetünk, megnövekedhet a szorongás mértéke, sőt még akár depresszió is kialakulhat. 
 • Gyomorproblémák: További tünete lehet még az étvágytalanság, a gyakori gyomorrontás, hányinger és hányás is. 

Allergia vagy H vitamin hiány: honnan tudhatjuk melyik? 

Mivel a tünetek sok esetben hasonlóak lehetnek (pl. vörös, viszkető kiütések, szemgyulladás stb.), ezért érdemes biztosra menni azzal kapcsolatban, hogy pontosan melyikről is van szó. A H vitamin hiányának diagnosztizálása laborvizsgálattal történik, a vérkép ugyanis egyértelműen kimutatja annak pontos értékét. Ha az alsó határérték alatt van, akkor az orvos kizárhatja az allergiát.  

biotin

Ha nincs konkrét ok arra, hogy mi okozza a vitaminhiányt, például nem szedünk semmilyen felszívódást gátló gyógyszert, nincs örökletes betegségünk, nem vagyunk intravénás tápláláshoz kötve és nem folytatunk szigorú diétát, akkor a kezelőorvosunk további vizsgálatokat rendelhet el. Ez esetben ugyanis ki kell deríteni, hogy mitől alakul ki a hiány vagy mi által van gátolva a H vitamin hatása. 

Várandósság kockázatai 

A várandós nők fokozottan ki vannak téve a vitaminhiánynak, ami negatívan hathat a magzatra, megnövelheti ugyanis a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Így nekik különösen oda kell figyelni a tünetekre, azok észlelését azonnal jelezniük kell. Szerencsére az ő esetükben is könnyen diagnosztizálható a probléma a vérvizsgálattal. 

Hogyan előzhetjük meg a problémát? 

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy változatosan étkezzünk és tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk. Ami a biotin ajánlott napi mennyiségét illeti, felnőttként 30 mikrogrammot kell bevinnünk belőle, ami egy kis odafigyeléssel nem jelenthet problémát.

A zöldborsó, a sárgarépa, a karfiol, a gomba, a főtt tojás és a különböző belsőségek (pl. máj, vese) is bőségesen tartalmazzák ezt a létfontosságú vitamint, de a tejtermékekben, a halakban és a magvakban is megtalálható.  

Fontos tudnunk, hogy az élelmiszerek feldolgozása során, tehát amikor felhasználásra kerülnek főzéskor, sütéskor, csökken a tápanyagtaralmuk, és így a biotin mennyisége is kevesebb lesz vagy akár teljesen el is tűnik belőlük.

Amennyiben táplálékkal nem tudjuk biztosítani a megfelelő adagot a szervezetünk számára, akkor használhatunk biotintartalmú étrend-kiegészítőket is, amik tartalmazzák a szükséges mennyiséget és akár még plusz vitaminok, ásványi anyagok is szerepelhetnek az összetevőik között.