A P vitamin hiány tünetei aggasztóak lehetnek

p vitamin hiány

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jó legyen a közérzetünk számos vitaminra szükségünk van, ezek közé tartozik a P vitamin is. Bár nem hallhatunk róla annyit, mint a többiről, a jelenléte rendkívül fontos a szervezetünkben, ugyanis számos élettani folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszik.

Nem árt tehát kicsit közelebbről is megismerkedni vele, tudni, mik a hiányának tünetei, illetve hogyan biztosíthatjuk a megfelelő mennyiségben a testünk számára. 

Mi az a P vitamin? 

A P vitamint másnéven úgy hívjuk, hogy rutin, de az L-vitamin megnevezéssel is találkozhatunk. Lényegében egy vízoldékony C-komplex vitaminról van szó, melynek összetevői között szerepelnek a következők: flavonok, citrin, rutin és heszperidin.

 

Az egyik legfontosabb hatása, hogy szabályozza a hajszálereken keresztül történő tápanyag-felszívódást, amit permeábilitásnak (P) nevezünk, innen kapta a nevét. Ezenkívül hozzájárul a kötőszövetek egészséges fejlődéséhez, segít rugalmasabbá, erősebbé tenni az érfalakat és elősegíti a megfelelő véráramlást is. Mindezzel együtt tehát biztosítja az érrendszer védelmét.  

A P- és C-vitamin kapcsolata 

Bizonyos vitaminok szoros kapcsolatban állnak egymással a hatékonyságukat és működésüket tekintve, ugyanis az egyik elősegítheti a másik felszívódását. A P- és a C-vitamin között is megvan ez a fajta jótékony “együttműködés”, ha ugyanis egyszerre kerülnek be a szervezetbe, akkor gyorsabban, hatékonyabban kerülnek felhasználásra, és erősítik egymás hatását. 

Mik a P vitamin hiány tünetei? 

Ha a szervezetünkben nincs jelen kellő mennyiségben a vitamin, akkor az komoly tünetek megjelenéséhez vezethet, amik a következők lehetnek: 

  • Vérzékenység: A P vitamin hiány esetén az erek gyengébbé, sérülékenyebbé válhatnak, melynek következtében könnyebben előfordulhatnak véraláfutások, zúzódások, illetve vérzések, amik lassan akarnak elállni, begyógyulni. 
  • Fogínyvérzés: A fogmosás során gyakran tapasztalhatjuk azt is, hogy vérzik az ínyünk. 
  • Puffadás és lábfájdalom: Az érrendszer szabálytalan működését idézheti elő, aminek következtében a végtagjaink felpuffadhatnak és fájhatnak is.  
  • Szemproblémák: A szemünk környékén megjelenő apró, vörös erek is a vitaminhiány tünetei lehetnek, amihez akár szemfájdalom is társulhat. 
  • Érrendszeri problémák: Hosszú távon komolyabb érrendszeri problémák is kialakulhatnak, például magas vérnyomás vagy érelmeszesedés. 

A P vitamin hiány tünetei nagyon sokfélélék lehetnek és könnyen össze lehet keverni más betegségek, egészségügyi kihívások okozta panaszokkal. Ha tehát bármelyiket észleljük magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki egy speciális laborvizsgálattal hamar diagnosztizálni tudja a problémát. A vérképből ugyanis ki lehet olvasni a P vitamin pontos értékét. 

P vitamin miben van? 

A vitaminhiány kialakulását elsősorban a változatos, tápanyagokban gazdag étrenddel tudjuk megelőzni. Fontos, hogy olyan ételeket, élelmiszereket is fogyasszunk, amik bőségesen tartalmazzák a P vitamint. Ezek jellemzően a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, például a citrusfélék, a narancs, a citrom és a grapefruit, amik elsősorban a héjukban és a gerezdjeik közötti hártyában raktározzák, így ezeket is bátran fogyasszuk el!

p vitamin

Ezenkívül megtalálható még az almában, a sárgabarackban, a szederben, a cseresznyében, a csipkebogyóban, a paprikában és a fekete ribizliben is. Ha azonban megfőzzük ezeket, vagy erős fényhatás éri őket, akkor a P vitamin tartalmuk csökkenhet vagy akár teljesen el is tűnhet.

A zöldtea is viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza, így azt is érdemes rendszeresen fogyasztani, de akár étrend-kiegészítők formájában is bevihetjük a szükséges mennyiséget belőle. 

Mennyi a javasolt napi adag? 

Nincs egyértelmű orvosi javaslat arra vonatkozóan, hogy napi szinten mennyi P vitamint kellene bevinnünk a szervezetünkbe, annak ajánlott mennyisége a tapasztalatok, illetve néhány kutatás alapján nagyjából 500 mg – 4 g/nap között mozog. Az adagolással kapcsolatban érdemes biztosra menni, különösen, ha étrend-kiegészítő szedéséről van szó. Ez esetben konzultáljunk az orvosunkkal, és kérjünk tőle szakértői véleményt!