Milyen tünetekkel jár az E vitamin hiánya a szervezetben?

e vitamin hiány

Az E-vitamin, más néven tokoferol, egy zsírban oldódó antioxidáns, amely rendkívül fontos szerepet játszik a szervezetünkben. A vitamin hiányának különböző következményei lehetnek, amelyek nemcsak a jó közérzetünket befolyásolják, de magát az egészségünket is. Mostani bejegyzésünkben feltárjuk a szóban forgó anyag hiányának okait, amellett, hogy kitérünk e valóban fantasztikus vitamin szervezetünkben betöltött szerepére is.

Miért fontos az E vitamin?

Az E vitamin előnyös egészségügyi hatásai számosak, tulajdonképpen úgy is mondhatjuk, hogy az nélkülözhetetlen a testünk optimális működéséhez. Az egyik legfontosabb funkciója a sejtek védelme az oxidatív stressz okozta károsodástól.

Az oxidatív stressz olyan folyamat, amelynek során a szabad gyökök elburjánzása károsítja a sejtek struktúráját és funkcióit. Az E vitamin pedig, antioxidáns tulajdonságai révén, védi a sejteket az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól.

 

Az E vitamin ezen kívül nagy jelentőséggel bír az immunrendszer erősítése terén is. Támogatja az immunsejtek működését és elősegíti a gyulladásos folyamatok csökkentését a szervezetben. Emellett segít fenntartani a sejtek membránjainak integritását és megőrizni az idegrendszer épségét is.

Milyen okok húzódnak meg a vitaminhiányos állapot hátterében?

Számos tényező okozhat E-vitamin hiányt a szervezetben. A nem megfelelően tápláló étrend, a felszívódási zavarok vagy az anyagcsere-rendellenességek is hozzájárulhatnak a szóban forgó állapot kialakulásához.

Emellett az olyan egészségügyi problémák, mint a gluténérzékenység, a Crohn-betegség is növelheti az E vitamin hiány kockázatát. A tapasztalatok pedig azt mutatják, a túlságosan zsírszegény táplálkozásra való áttérés is állhat az eset hátterében.

Részletesen az E vitamin hiány tüneteiről

Mégis, mit okoz az E vitamin hiánya? A jelenség különböző tünetekkel járhat, amelyek sajnos negatívan befolyásolják a mindennapi életünket.

e vitamin hiány tünetei

Ilyen tünetek lehetnek a gyengeség általában véve, a fáradtság, az izomgyengeség és görcsök, a különféle bőrproblémák és a lassabb sebgyógyulás. Az E vitamin hiány emellett növelheti a fertőzések és betegségek kockázatát, valamint hozzájárulhat az érrendszeri problémák, például az érelmeszesedés kialakulásához is.

Vegyük górcső alá a lehetséges tüneteket

Fáradtság és kimerültség

Ha a szóban forgó vitamin szintje csökken a szervezetben, az gyakorta okoz kimerültséget és általános fáradtságot. Ez arra a tényre vezethető vissza, miszerint az E vitamin nagy szerepet játszik az energiatermelésben.

Izomgyengeség

Amennyiben a szervezet nem kapja meg a neki kijáró E vitamin mennyiséget, annak az izmok is kárát látják. Az izomgyengeség pedig nem csupán a fokozottabb fizikai megerőltetés után jelentkezik, már kisebb hétköznapi teendők elvégzése után is érezteti negatív befolyását.

Lassú sebgyógyulás

Ha csökken az E vitamin szintje a szervezetben, az gátolhatja a sebek gyógyulási folyamatát. Miért? Nos, korábban már említettük, hogy a tokoferol fontos szerepet játszik a sejtek regenerálódásában és a sebgyógyulás elősegítésében, így annak hiánya hosszabb gyógyulási időt eredményezhet.

Bőrproblémák

Az E vitamin megfelelő szintje a bőr rugalmasságában, szépségében is tetten érhető – s sajnos ennek ellenkezője is igaz, annak csökkenése hatással lehet a bőr egészségére és megjelenésére is. És ezzel még mindig nem ússzuk meg: száraz, viszkető bőr, valamint hajhullás és töredezett körmök is lehetnek a hiány jelei.

Látásproblémák

Az E vitamin nem megfelelő szinten való tartása hatással lehet a szem egészségére is, mivel a szóban forgó anyagnak a retina védelmében és a szem idegsejtjeinek egészségében is releváns szerep jut. Hiánya látásproblémákhoz, például homályos látáshoz vagy éjszakai vaksághoz vezethet.

Neurológiai tünetek

Végül, de korántsem utolsó sorban meg kell említenünk azt is, hogy a tokoferol hiánya befolyásolhatja az idegrendszer működését is. Idegrendszeri tünetek közé tartozhatnak az egyensúlyzavar és/vagy a koordinációs nehézségek.