A C vitamin hiány a külsőnkön is megmutatkozhat

c vitamin hiány

A C vitamin hiány az emberi szervezetben manapság rendkívül ritka. De ha mégis előfordul ez az állapot, nem egyik hétről a másikra alakul ki. Mi okozza a C vitamin hiányát a szervezetben, és mi ennek a hatása?

Honnan lehet tudni, hogy avitaminózisban szenvedünk, és veszélyben vagyunk-e a skorbut miatt a XXI. században? Ha érdeklik a válaszok, olvasson tovább!

A C vitamin kulcsszerepet játszik a kollagén, a karnitin, a hormonok és az aminosavak képződésében. Elengedhetetlen a csontok és az erek egészségéhez, valamint a sebek gyógyulásához, és megkönnyíti az égési sérülésekből való felépülést.

 

Emellett antioxidáns is, támogatja az immunműködést és elősegíti a vas felszívódását. Étrendi forrásai közé tartoznak a citrusfélék, a paradicsom, a burgonya, a brokkoli, az eper és a paprika.

A C vitamin hiány tünetei

A C vitamin hiány viszonylag ritka a fejlett országokban, köszönhetően a friss termékek elérhetőségének és az aszkorbinsav egyes élelmiszerekhez és étrend-kiegészítőkhöz való hozzáadásának. A súlyos C vitamin hiány tünetei hónapokig is eltarthatnak, de van néhány finom jel, amire érdemes odafigyelni. Ezek a bőrt, a hajat, az ínyt és más szöveteket érintik.

A C vitamin hiányhoz társuló bőrproblémák

A C vitamin hiány a haj növekedése során a haj fehérje szerkezetében kialakuló hibák miatt szokatlan, göndör szálak növekedését is okozhatja. A dugóhúzó alakú haj az aszkorbinsav hiány egyik jellegzetes jele. De minek tudható be ez a jelenség?

A bőr felszínén található szőrtüszők sok apró eret tartalmaznak, amelyek vérrel és tápanyagokkal látják el a területet. A hiány következtében ezek a kis erek törékennyé válnak, és könnyen megrepednek, ami a szőrtüszők körül apró, élénk vörös foltok megjelenését okozza. Ez a súlyos C vitamin hiány jól dokumentált tünete. A kiegészítők szedése viszont általában 2 héten belül megoldja ezt a problémát.

A hosszú távú C vitamin hiány lelassítja a kollagénképződés ütemét, ami a sebek lassabb gyógyulását okozza. Tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus, nem gyógyuló lábszárfekélyben szenvedő emberek sokkal nagyobb valószínűséggel C vitamin hiányosak, mint azok, akiknek nincs ilyen betegségük.

Súlyos esetekben a hiány a szervezetben a régi sebek újranyílását okozhatja, ami növeli a fertőzés kockázatát. A lassú sebgyógyulás a hiány egyik előrehaladottabb jele, és általában csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha valaki már több hónapja avitaminózisban szenved.

Megfelelő mennyiségű C vitamin nélkül a fogínyszövet is meggyengül és begyullad, és az erek könnyebben véreznek. Ezért a vörös, duzzadt, vérző íny a hiány másik gyakori jele. A C vitamin hiánya során az íny akár lilának is tűnhet. Súlyos stádiumban a fogak gyökerei nem tudnak rögzülni az ínyben, elkezdenek imbolyogni, majd kihullanak.

c vitamin hiány tünetei

A C vitamin hiány okozta leggyakoribb betegség a skorbut, amelynek tünetei számos szövetet érintenek: a csontokat, az ízületeket, az ínyt és a fogakat. Ezek mind a kollagén szintézis károsodására vezethetőek vissza.

A hiány emellett az immunitás jelentős csökkenését, rendellenes zsírsav-anyagcserét, étvágytalanságot és fáradtságot eredményez.

Mi okozza a C vitamin hiányt?

Az emberi szervezet nem képes szintetizálni a C vitamint. Annak külső forrásból kell származnia, különösen gyümölcsökből és zöldségekből vagy dúsított élelmiszerekből.

A friss gyümölcsöket és zöldségeket nélkülöző, szegényes táplálkozás, valamilyen betegség, például étvágytalanság vagy más mentális egészségügyi problémák, allergiák, a szájon át történő bevitel nehézségei vagy egyéb okok miatt korlátozott étrend is okozhat C vitamin hiányt.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a C vitamin hiánya az öregedési folyamatok gyorsabb beindulását kockáztatja. Emellett a hosszú távú következménye a szív- és érrendszeri betegségek, sőt akár a rák kialakulása is.

Egy tanulmány szerint a vér legalacsonyabb C vitamin szintjével rendelkező felnőtteknél 15 év alatt közel 40%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívelégtelenség, mint azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb volt az aszkorbinsav szintje. Jelenleg is folynak kutatások a C vitamin hiánya és a bizonyos betegségek kialakulása között.