Minden, amit tudni lehet a fogászati allergia típusairól

fogászati allergia

Az emberek közel felét érinti valamilyen érzékenység, ennek egy részét a fogászati allergia képezi. Számos allergia létezik (étel-, por-, vegyszer-, fém-, bőr-, tartósítószer, szőr- vagy pollenallergia), amelyre a szervezet hevesen, sokszor meglehetősen súlyosan reagál.

A legfontosabb az allergén anyagok elkerülése az egészség védelme érdekében. Ehhez azonban tisztában kell lennünk azzal, pontosan mire is vagyunk allergiásak. Az alábbiakban a fogászati allergia eseteit ismerjük meg részletesen!

Fogászati allergia vizsgálat a különböző anyagokra

Egy fogászati allergia vizsgálat keretében a fogászati kezelések során használt különböző anyagokra történik meg a tesztelés. Egészen pontosan: a tömőanyagokra, a lenyomatvétel során használt szerekre, a különböző fémekre és az egyéb segédanyagokra, valamint a kezelések előtt vagy közben alkalmazott érzéstelenítőkre.

 

fogászati allergia vizsgálat

Egy nagyobb fogászati kezelés vagy kezeléssorozat előtt érdemes sort keríteni egy fogászati allergia teszt elvégzésére, hiszen iszonyatosan kellemetlen, ha az ellátás közben vagy azt követően lép fel valamilyen allergiás reakció.

Általában fogászati allergia fennállására utal, ha fémes ízt érzünk a szájban, változik a nyáltermelés a kezelést követően, elszíneződik az íny, megduzzadnak a szemek vagy az ajkak, kipirosodik a száj, begyullad az íny vagy a nyálkahártya, ekcéma jelentkezik.

A fogászati allergia teszt lépései

Az alkalmazott anyagok elleni érzékenység kimutatására az ún. epicutan teszt alkalmas. Az ellenőrzés során a háton lévő bőrre korongokat raknak, amelyek tartalmazzák a potenciálisan allergén anyagokat. A tappancsok néhány napig a háton maradnak, majd leolvassák róluk az eredményeket. Segítségével megtudható, hogy milyen, a bőrfelülettel érintkező anyagokra érzékeny a páciens.

Fogászati fémallergia: a leggyakoribb allergiafajta

Az allergiatípusok leggyakrabban előforduló változata a fogászati fémallergia. A fogorvos számos fémmel dolgozik: nikkellel, krómmal, kobalttal, rézzel, arannyal, ezüsttel, platinával. A fémek ellen rendszerint nem azonnal, hanem hetekkel, hónapokkal később lép fel allergiás reakció. A legtöbb fogpótlás tartalmazza ezeket az anyagokat, így mielőtt beruháznánk egy új fogsorra, érdemes ezt kivizsgáltatni.

fogászati fémallergia tünetei

A fogászati fémallergia tünetei a száj és az ajkak kisebesedése, kiszáradása, az ínyvérzés, fekélyek megjelenése és a bőrirritáció. A tünetek megjelenését azonnal jelezni szükséges a kezelőorvosnak. Fogászati fémallergia fennállása esetén sajnos csak egyetlen megoldás van: el kell távolítani a pótolt fogat vagy fogsort.

Az érzékenység egyéb formái

A különböző antibiotikumok, érzéstelenítő szerek, gyógyszerek, helyileg alkalmazott és egyéb anyagok ellen is felléphet allergiás reakció a fogászatban. Ilyenek például a lidokain, a formaldehid, a kolofónium vagy az eugenol. Ezekkel kapcsolatban közös, hogy a szervezet azonnal reflektál rá általában az alkalmazás helyén megjelenő vizenyővel.

Ha súlyos a fogászati allergia, nehézlégzés, kiütések, ajak- és szemduzzanat is felléphet, amely azonnali orvosi beavatkozást követel. Ugyan késői tüneteket okoz, de a leggyakrabban használt anyagok között említést érdemel az amalgám és a higany is. Az amalgámtömés tartalmaz higanyt is. Manapság már ritka esetben alkalmazzák, de a régi amalgámtömések is vezethetnek kelletlenségekhez.

Az allergia felismerésének problémái

Láthatjuk, hogy az érzékenység rengeteg nem kívánt hatást okozhat. A fogászati fémallergia teszt elvégzésére mégis rendkívül ritkán kerül sor, aluldiagnosztizált területről van szó. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy a tünetek megjelenésére későn került sor és a beteg nem feltétlenül hozza összefüggésbe a jelentkező problémákat a régebbi fogászati beavatkozásokkal.

Másrészt, mivel ezek a kései tünetek nem közvetlenül a fognál jelentkeznek (legalábbis nem minden esetben), a páciens maga sem gondolja, hogy az implantátum lehet az okozója. Ezért nehéz kinyomozni az allergiás reakció kiváltó okát, pedig igencsak fontos lenne. A legjobb egy tervezett, nagyobb beavatkozás előtt elvégeztetni a fogászati allergia tesztet.