A penicillin allergia tünetei és kezelése

penicillin allergia

A penicillin allergia az egyik leggyakrabban előforduló gyógyszerérzékenység. A penicillin egy elsődlegesen alkalmazott antibiotikum, így adagolására meglehetősen gyakran kerül sor. A jó szándék ellenére azonban penicillin allergia esetén sajnos jóval többet árt, mint használ. Sőt, akár végzetes is lehet a beadása.

Az alábbiakban megnézzük, milyen tünetek hívják fel a figyelmet az érzékenység meglétére és azt, hogy hogyan kezelhető a betegség!

A penicillin allergia tünetei

Penicillin érzékenységre számos dolog utalhat: az ajakduzzanat, a nyelv vagy a gége feldagadása, kiütések megjelenése szerte a testen, köhögés és nehézlégzés. Az ajak- és a gége dagadása már önmagában is veszélyes, hiszen fulladást okozhat.

 

Súlyos esetben anaflexiás sokk alakulhat ki, ekkor már az említett tünetek mellett az érzészavarra, érzéskimaradásra, a száj és a körmök elszíneződésére, valamint lázra, görcsölő hasi fájdalomra is figyelmesek lehetünk. A sokk következtében a beteg teljesen elveszti a kontrollt a teste fele és néhány tíz percen belül bekövetkezik a halál.

Ez természetesen megelőzhető, ha ismert a beteg penicillin allergiája és a tünetek jelentkezésekor hozzátartozója nyugalomba helyezi, biztosítja számára a szabad légutakat és beadja neki az életmentő adrenalininjekciót. Oxigén adására és szteroidok, egyéb allergia ellenes szerek adagolására is szükség lehet, de ez már az orvos dolga.

Enyhébb penicillin allergia meglétére hívhatja fel a figyelmet az is, ha hasmenés, hányás lép fel a gyógyszer bevételét követően, romlik a máj- és a vesefunkció, valamint piros kiütések lepik el az arcot és a testet. Bizonyos esetekben előfordulhat felülfertőződés is olyan más betegségek által, amelyek rezisztensek az antibiotikumra. Ha erre gyakran kerül sor az antibiotikum szedése után, érdemes az allergia meglétére gyanakodni.

A világ elsőszámú antibiotikuma a penicillin

A penicillint a múlt század „orvosi csodájaként” tartják számon, a második világháború alatt számos katona életét mentette meg, mivel képes megakadályozni számos baktérium terjedését. Sokáig tartotta magát az elmélet, hogy az antibiotikum legyőz minden ilyen kórt. Azonban a penicillin alkalmazásának terjedésével megjelentek az antibiotikum rezisztens törzsek is, amelyek képesek voltak ellenállni az antibiotikum hatásainak.

penicillin allergia teszt

Ma már széles spektrumú antibiotikumokat alkalmaznak a gyógyászatban, amelyek felveszik a harcot még a legmakacsabb baktériumokkal is. Másrészt elterjedt a különböző típusú antibiotikumok felváltva történő adagolása is. A penicillint vagy az azt tartalmazó gyógyszereket azonban még ma is széles körben használják, hiszen sok esetben hatásos.

A leggyakrabban légúti megbetegedések, fül-orr gégészeti fertőzések ellen, harapott sebek, égési sérülések esetén és egyéb fertőzések megelőzése, valamint kezelése céljából adják.

Penicillin allergia teszt segítségével az érzékenység kiszűrhető

A gyógyszerérzékenység a betegek mindössze 1%-át érinti. Annak érdekében, hogy szükség esetén azonnal közbe tudjon lépni, tudomást kell szereznie saját vagy szerettei érzékenységéről. Ezt penicillin allergia teszt segítségével teheti meg.

A kivizsgálás során az ún. limfocita-transzformációs tesztet alkalmazzák (amely nem más, mint egy egyszerű vérvétel), amelynek eredményét a beteg tapasztalataival, tüneteivel együtt értékelik. A teszt elvégzésére akkor is érdemes sort keríteni, ha hosszú évekkel ezelőtt, esetleg még gyerekkorban jelentkeztek a tünetek, az immunrendszer ugyanis „nem felejt”.

Az allergia fennállása Prick-teszttel is elvégezhető. Ennek az allergiavizsgálatban jól ismert bőrtesztnek az elvégzése során hígított penicillint fecskendeznek a megszúrt bőrre. Ha a bőr felszíne elvörösödik, feltételezhető a penicillin allergia megléte, ám ebben az esetben is csak a beteg életútjának ismeretében, kikérdezését követően hozható ítélet.

A penicillin allergia kezelése

A penicillin allergia kezelésének legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja, ha elkerüli a használatát. Ha tudomása van a gyógyszerérzékenységről, minden esetben közölje ezt a kezelőorvossal. Jó, ha tud az egyéb allergiákról (pl. szénanátha, asztma) is. A fennálló érzékenységek esetén ugyanis az orvos kifejezett óvatossággal jár el a gyógyszerek kiválasztása, adagolása során.

Allergiás reakció felléphet abban az esetben is, ha a penicillinnel rokon vegyületek beadása történik meg. Ismert penicillin allergia esetén tartson magánál adrenalininjekciót. Amennyiben még nem lépett fel penicillin allergia ellenes reakció, az sem zárja ki azt, hogy allergiás a vegyületre. Gyanú esetén minden esetben érdemes elvégezni a tesztet, elkerülve a későbbi, súlyosabb következményeket.

penicillin érzékenység

Bizonyos esetekben, főleg enyhe érzékenység esetén az orvos az érvek mérlegelését követően dönthet úgy, hogy a penicillin allergia nem indokolja az orvosság mellőzését. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha a megbetegedés olyan mértékű, hogy a haszon jóval nagyobb, mint a kockázat.

Ne diagnosztizálja saját magát!

Végezetül szót ejtenénk arról is, hogy a téves öndiagnosztizálás mekkora károkat tud okozni. Előfordul, hogy valaki azért nem szedi be a számára felírt antibiotikumot, mert penicillin allergiát diagnosztizált saját magán. Ez azonban csak a betegségek tovább terjedésének, az antibiotikum rezisztens baktériumok kialakulásához vezet.

Ugyanilyen következményekkel jár az is, ha valaki recept nélkül szed antibiotikumot vagy nem az orvos által meghatározott antibiotikumot veszi be. Az önfejűség és az egyedi megoldások a gyógyszerek kiválasztása, szedése során különösen veszélyesek.

Minden esetben hagyatkozzon az orvos szaktudására, az antibiotikum fogyasztását követő szokatlan, allergiás tünetek (a bőr kipirosodása, heves köhögés, fulladásérzés) megjelenése esetén minden esetben keresse fel kezelőorvosát. Ekkor indokolt lehet a penicillin allergia teszt elvégzése, az érzékenység fennállásának igazolása esetén fel kell készülni egy esetleges sokk hatásra és tartózkodni szükséges a penicillin szedésétől!