Ekcéma krém – választék van bőven!

ekcéma krém

A minőségi, kifejezetten speciális összetevőkből készített ekcéma krém azoknak jelenthet gyógyírt a panaszaikra, akik már régóta küzdenek a szóban forgó gyakori bőrbetegség okozta kellemetlenségektől. Az ekcéma kenőcsök és krémek változatos típusai színes spektrumon képviseltetik magukat a piacon – viszont, ami az egyik betegnél beválik, nem biztos, hogy a másiknál is hatékonynak bizonyul.

Mi is az az ekcéma?

Az ekcéma igen gyakori bőrprobléma, a bőr felszínes gyulladásával jár. Nagyon sok embert érint világszerte. Többféle típusa is ismert, a tapasztalt tünetek is színes skálát járnak be. A bőrprobléma nem csupán kellemetlen jelenség, sokszor a mindennapi munkavégzést is ellehetetleníti, sőt, a következményeiként kialakult szövődményei sem ritkák.

Az ekcéma tüneteiről

Ahogy írtuk, a tünetek igen sokféleképpen ölthetnek formát. Általában az ekcéma bőrszárazságot eredményez, aminek következtében a bőr hámlani kezd, viszket és érdessé válik. A legtöbb esetben az ekcéma hatására apró piros hólyagok jelennek meg a bőrfelszínen, amelyek szintén kellemetlenül viszketnek. Ha az ekcéma kezelés nélkül marad, a tünetek is súlyosabbá, fájdalmasabbá válnak, a bőr akár váladékozni is kezdhet.

Néhány szóban az ekcémát kiváltó okokról

 

Irritáció, illetve egyes anyagok hatására, esetleg allergia esetén alakulhat ki az ekcéma. Az allergén anyagok lehetnek fémek (például ékszerek, bizsuk alapanyaga), műszálas anyagok, kozmetikai szerek, vegyi anyagok, gyógyszerek, szépségápolási készítmények (például hajfesték) – a lista, amint azt láthatjuk, igencsak széles.

Bizonyos esetekben az olyan egyszerű, hétköznapi készítmények váltják ki a kézbőr irritációját, mint a mosogatás során használt mosogatószer, esetleg sampon vagy szappan. Az ekcéma sajnos rendkívül makacs betegség, ha egyszer kialakult az életünkben, nehéz tőle megszabadulni. Ez tulajdonképpen azért is van így, mert nem biztos, hogy már elsőre rátalálunk a számunkra tökéletes ekcéma krémre. Kísérletezni lehet, sőt, úgy tűnik, szükséges is.

A tünetek nem jelentkeznek azonnal, viszont cserébe nagyon sokáig tartanak

Érdekes tény, hogy az ekcéma tünetei nem közvetlenül az adott allergén anyaggal való érintkezés után jelentkeznek – az esetek többségében 1-2 nap múlva tapasztalhatjuk a kellemetlen következményeket. Sőt, az sem ritka, ha az első szimptómák 1-2 hét után éreztetik először negatív hatásukat.

ekcéma kenőcs

Még az ideális kezelés esetén is jópár hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy megszabadulhassunk az ekcéma tüneteitől. A gyógyulás tehát igen lassú, a betegeknek pedig nem árt jó alaposan bekészletezniük türelemből. Általában ez okozza az előszámú problémát – a páciensek, látván, hogy a fájdalmas tünetek napok múltával sem csillapodnak, hajlamosak félbehagyni az adott ekcéma krém alkalmazását, egyszerűen feladják az eredménytelennek vélt küzdelmet.

Hol jelentkeznek a tünetek?

Alapvetően a bőr azon pontján, ahol az allergén anyag kiválthatta a hatását, viszont idővel sajnos ez a terület kiterjedhet más testrészekre is. A tünetek intenzitása egyénenként eltérő képet mutat. Ahhoz, hogy meghatározhassuk, a saját esetünkben mi számít katalizátornak, azaz allergén anyagnak, bőrtesztet kell végeznünk.

Krém ekcémára– választék van bőven

Az ekcéma kézkrémek számos formában vannak forgalomban – bizonyos készítmények vény nélkül is kaphatók, míg mások vénykötelesek. A minőségi ekcéma krém nagy szerepet játszik a bőr hámosodásának elősegítésében, emellett enyhíti a viszketést és a kipirosodást is. A krémek a hatóanyagok vonatkozásában is nagyon változatosak. A készítmények között vannak, amelyek természetes hatóanyagokat tartalmaznak, de a grandiózus listán olyan szereket is találhatunk szépszámban, amelyek speciális összetevőikkel enyhítik a panaszokat.

Vény nélkül és vénnyel kapható ekcéma krémek

A vény nélkül is beszerezhető krémek egyik népszerű képviselője a Bepanthen krém. A zsíros állagú készítmény a makacsabb tünetek esetében is hatékony lehet. Ha a szóban forgó termék mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeinket, mindenképpen keressünk fel bőrgyógyászt, aki vényköteles krémeket ajánl a figyelmünkbe. Ezek többnyire szteroid tartalmú, illetve immunmoduláló készítmények.

Hogyan tarthatjuk kordában a fájdalmas szimptómákat at ekcéma krém használata mellett?

Az ekcéma krém használata mellett számos lehetőségünk van a bőrbetegség szimptómáinak enyhítésére. Az ajánlásokat érdemes betartani, hiszen így a gyógyulás is gyorsabb ütemű. Ha hajlamosak vagyunk az ekcémára, a kozmetikum választásnak fokozott figyelmet kell szentelnünk.

ekcémára krém

Használjunk úgynevezett dermo-kozmetikumokat, amelyek kifejezetten az érzékeny bőr igényeire lettek fejlesztve. A háztartási teendők ellátása során mindenképpen kerüljük az erősen vegyszeres termékek használatát. Sajnos az illatszerek rendszeres alkalmazásáról is le kell mondanunk – legtöbbször pontosan a parfüm az, ami a bőrprobléma megjelenésének hátterében áll.

Az életmódváltás is sokat segít

Az ekcéma megjelenésének oka gyakran a helytelen életvitelben, a káros szokásainkban keresendő. A betegek között a legtöbben legyengült immunrendszerrel rendelkeznek. Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegénység szintén hajlamosíthatnak az ekcémára. Ennek tükrében ajánlatos megreformálni az életmódunkat az ekcéma krém alkalmazása mellett, illetve megerősíteni az immunrendszerünket.

Ekcéma krém alkalmazása mellett a hidratáltság is fontos

Az ekcéma döntően a bőr extrém szárazságában érhető tetten. Annak érdekében, hogy a tünetek a lehető leghamarabb enyhüljenek, fektessünk fokozott figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre is.

A kiválóan hidratált bőr ugyanis kevésbé esik a bőrszárazság áldozatául, még abban az esetben is, ha egyébként hajlamosak vagyunk az ekcémára. A nyári meleg hónapok során ez különösen fontos, csakúgy, mint a megfelelő ruházat viselése.

Az ekcémás bőrfelületeket ne tegyük ki közvetlenül napfénynek. A ruháinkat válasszuk ki alapos körültekintéssel: azok biztosítsanak megfelelő szellőzést, legyenek könnyedek, légiesek. Sajnos az ekcéma, ha egyszer kialakult, bármikor újra jelentkezhet. Optimális odafigyeléssel és effektív kezeléssel azonban tünetmentesíthetjük magunkat.