Allergiás tünetek esetében a Buteyko légzés is segítségünkre lehet

buteyko légzés

A Dr. Konstantin Buteyko által kifejlesztett és róla elnevezett Buteyko légzés újra megtanítja az embereket helyesen, az orrukon keresztül levegőt venni. A módszer segítségével több légúti probléma tünetei enyhíthetőek, köztük az allergiáé is.

Az allergia egyre több ember életét keseríti meg világszerte. Leggyakrabban szemviszketést és az orr nyálkahártyájának megduzzadását tapasztalják a betegek, mint fő tünetet. Dr. Konstantin Buteyko azonban rájött arra, hogy tudatos és megfelelő légzéssel az orrfolyás, orrdugulás megszüntethető.

Rhinitis és rhinitis között is van különbség, de a Buteyko légzés mindkét esetben hat

A rhinitis az orr nyálkahártyájának duzzanata, ami lehet allergiás eredetű, de akár vírusos vagy bakteriális fertőzés, hormonális okokból is kialakulhat. Sőt, esetenként az orvosok meg sem tudják állapítani, hogy mi az, ami kiváltja!

Az allergiás eredetű rhinitis is kétféle lehet, úgymint szezonális vagy állandó. Míg az első esetben pollenek vagy spórák váltják ki a tüneteket, és csak pár hétig, hónapig tart a probléma, addig az állandó allergia egész évben tapasztalható.

Ez utóbbi oka lehetnek környezeti hatások – például a légszennyezés -, de a házi por vagy a háziállatok szőre is előidézheti. Sok esetben a gyógyszerek szedése sem nyújt tökéletes megoldást, így nem meglepő, hogy az allergiások közül sokan a szelídebb módszereket választják inkább.

buteyko

A Buteyko légzés épp az egyik legkellemetlenebb tünet, az orr nyálkahártyájának duzzanata ellen lép fel, megszüntetve az orrdugulást, orrfolyást. A Buteyko módszer tulajdonképpen nem más, mint egy olyan metodika, amelynek segítségével elsajátítható a helyes orrlégzés. Ez hatékonyabban védi a szervezetet a kórokozóktól és az allergénektől, mint az, ha a száján át lélegzik valaki.

Mi a Buteyko légzés titka?

A módszer az orrlégzés, a rekeszizom helyes működése és a kevesebb lélegzetvétel hármasán alapul azért, hogy optimálisra csökkenthetővé váljon a lélegzetvételek száma.

Az orrban úgynevezett csillószőrök vannak, melyek a belélegzés során csapdába ejtik az allergén részecskéket, vírusokat és baktériumokat, így azoknak nincs esélyük a légutakba jutni és bajt okozni. Emellett a szagló receptorok nitrogén-oxidot szabadítanak fel a belégzés során az orrmelléküregből, ez a vegyület pedig fertőtlenítő, antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású.

A rekeszizom légzéskor való használata a sportolók számára ismerős, de a mindennapokban kevesen figyelnek erre tudatosan. Nem is csoda, hiszen sokan a szájukon vesznek levegőt, ami az úgynevezett felső mellkasi légzést jelenti.

Ha azonban az orron át vesszük a levegőt, a rekeszizom is dolgozik, erre mondják köznyelven, hogy „hasi” légzés. Ez a fajta légzés stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert és relaxációs választ vált ki belőle, ezáltal a helyesen kivitelezett lélegzetvétel megnyugtatja az embert.

A kevesebb stressz kevesebb lélegzetvételt jelent, hiszen nyugalmi állapotban nem kapkodjuk a levegőt. A kevesebb lélegzetvétel hozzásegíti a szervezetet ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű szén-dioxidot, vagyis CO2-t tartson magában.

Ezzel elkerülhető a hypocapnia, vagyis a vér CO2 hiányának kialakulása, mely Buteyko doktor kutatásai szerint sok krónikus eredetű betegség egyik okozója lehet. A megfelelő mennyiségű szén-dioxid a vérben ugyanis javítja a hemoglobin oxigénleadási képességét. Ez az úgynevezett Bohr hatás. Ezáltal javul a szervezet és a szervek oxigénellátása, így az életfunkciók jelentősen javulnak.

Hol sajátíthatóak el a Buteyko légzés gyakorlatok?

Ezt a módszert sajnos nem lehet online, az interneten keresztül megtanulni, mivel a gyakorlatok helyes végzésének elsajátításához feltétlenül szükséges az oktató személyes jelenléte is. A Buteyko légzés képzés során ugyanis nemcsak azt kell megszokni, hogy az orron át vegyük a levegőt, az elsődleges légzőizmok használatát is meg kell tanulni.

Emellett készségszintre kell emelni a helyes ritmus alkalmazását és a lélegzetvétel mélységét is. A Buteyko –tréning egyaránt hasznos a mindennapi életben és az aktív sportolók számára is. A tapasztalatok alapján asztma, pánikbetegség, allergia, alvási apnoe, horkolás, ekcéma, magas vérnyomás és fáradtság esetében nyújt hatékony segítséget a helyesen kivitelezett Buteyko légzés.

buteyko öv

Beszámolók szerint segíti a pihentető alvást, javítja a vérkeringést és az általános egészségi állapotot, valamint enyhíti a légzőszervi tüneteket és az idegi feszültséget is.

A Buteyko öv otthon és úton is segít figyelni a helyes légzésre

Ha az oktató segítségével már elsajátítottuk a helyes légzési technikát, már csak arra kell figyelni, hogy ne szívjunk be egyszerre túl sok levegőt. A speciális Buteyko öv épp ebben segíti viselőjét. Ha túl nagy volt a levegővétel, rezgéssel – az okos verzió – jelez, vagy egyszerűen szorosabbnak érződik, ezzel segít abban, hogy akaratlagosan figyeljen az ember a túllégzésre.

Ennek a segédeszköznek a használata csak addig szükséges, míg a Buteyko légzés gyakorlatai teljesen és véglegesen be nem épülnek a lélegzetvételi szokásokba.