A hajfesték allergia súlyos gondokat is okozhat

hajfesték allergia

A hajfestés ma már annyira elterjedt, hogy a legtöbbünkben szinte fel se merül a hajfesték allergia fennállása. Remek lehetőség az ősz hajszálak elfedésére, saját hajszínünk ragyogóbbá tételére vagy egy teljesen új árnyalat kipróbálására.

A gyönyörű, tartós színek csillogó és szemet gyönyörködtető hajkoronával ajándékozzák meg használójukat. Azonban a hajfestékek használatának van árnyoldala is: az ellene fennálló érzékenység komoly tünetekhez, heves reakcióhoz is vezethet. Jelen cikkünkben utánajárunk, mi figyelmeztet az allergia fennállására és mit tehetünk ellene!

Ezek a hajfesték allergia tünetei

Az enyhe, bizsergető érzés vagy a fejbőr enyhe kipirosodása gyakran előfordul hajfestés során. Ha azonban égő érzésre, kiütések megjelenésére, sebesedésre és erőteljes vörösségre leszünk figyelmesek, azt érdemes komolyan venni.

 

A kiütések eleinte csak a nyakon, a halántékon figyelhetők meg, de később akár a test egészére is továbbterjedhetnek. Előfordulhat hányás, hasmenés, valamint csomókban történő hajhullás is. A nehézlégzés, az arc, az ajkak és szemek duzzanata pedig már igen jelentős bajt vetítenek előre.

hajfesték allergia tünetei

Hajfesték allergia teszt szűrés gyanánt

Hogy ezeket a kellemetlenségeket és a súlyos reakciók megjelenését elkerüljük, a rendszeres hajfestés megkezdése előtt érdemes hajfesték allergia tesztet végeztetni az allergológusnál. Az allergén anyagok elleni érzékenység feltérképezése az ún. epicutan teszt segítségével történik, amely egy rátevéses bőrpróba.

Az eljárás keretében a hátra tapaszokat helyeznek a leggyakoribb, hajfestékekben előforduló allergén anyagokkal. A tapaszokat 2 nap múlva veszik le a szakemberek, 3 napot követően pedig sor kerülhet az eredmény leolvasására is. Azoknak az anyagoknak a használatát, amelyekkel szemben allergiás reakció lépett fel, mindenképpen kerülni kell.

Ezek az allergia okozói

A leggyakrabban használt anyagok, amelyek ellen azonosítható a hajfesték allergia, az anylaminok (PPD, PTD), az ammónia, a p-aminophenol, az m-aminophenol és a resorcinol. Ezek a színtartósság elérését és a sötétséget elősegítő vegyi anyagok.

A leggyakrabban a PPD-t használják, a hennában és az ammóniamentesnek kikiáltott termékekben is felfedezhető, így nagyon kell vele vigyázni. Megállapítható, hogy a henna hajfesték allergia is létező jelenség, így nem lehetünk nyugodtan a henna használatával kapcsolatban sem. Ugyanígy allergiás reakciót okozhatnak a dauervizek is, velük sem árt óvatosan bánni.

A kellemetlen tünetek megjelenésekor azonnal forduljunk orvoshoz. Súlyos esetben szteroidok vagy antihisztamin adagolására is sor kerülhet. Akkor se vágjunk bele rögtön a hajfestésbe, miután elmúltak! Előtte végeztessük el az említett hajfesték allergia tesztet, melynek segítségével kideríthető, hogy milyen anyaggal szemben áll fenn allergia.

Az egyedüli teendő, az ezeket vagy az ezekkel keresztallergiás kapcsolatban álló anyagokat tartalmazó készítményeknek az elkerülése. Új festékek használata előtt minden esetben végezzünk termékpróbát egy kis bőrfelületen annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk az érzékenység hiányáról!

Allergiamentes hajfesték használatával elkerülhető a probléma

A hajfesték allergia fennállása nem jelenti automatikusan azt, hogy le kell mondanunk a hajfestésről. Csupán a megfelelő termékeket kell megtalálni. A PPD-t nem tartalmazó, allergiamentes hajfestékek tökéletes fedést és gyönyörű színt biztosítanak, mégsem veszélyes a használatuk.

hajfesték allergia teszt

Ráadásul egy hagyományos hajfestékhez hasonlóan számos árnyalatban elérhetőek. Az áruk egy kicsivel magasabb, mint egy átlagos hajfestéké, az egészség azonban megéri a ráfizetést. Az eredmény pedig a megszokotthoz nagyon hasonló lesz.

A hajfesték allergia egy kevésbé ismert allergia típus, pedig sokakat érint. Fontos, hogy csakis jó minőségű, lehetőleg allergiamentes termékeket használjunk. A tünetek megjelenése esetén azonnal forduljunk orvoshoz, ha pedig kiderült, hogy pontosan mire vagyunk érzékenyek, igyekezzünk azokat elkerülni a kozmetikumok vásárlása során.