Mikor beszélhetünk az ételintolerancia tüneteiről?

ételintolerancia

Az ételintolerancia gyakoribb, mint gondolnánk. Mivel azonnali és komoly tünetek nem társulnak hozzá, így a jelentkező panaszokat betudhatjuk az életmódnak vagy akár az egészségtelen táplálkozásnak. Sokan összekeverik az ételintoleranciát az ételallergiával, pedig jelentős különbség adódik közöttük.

Míg ez utóbbi azonnali tüneteket produkál, és akár életveszélyes helyzet is kialakulhat, addig az ételintolerancia tünetei kapcsán nem kell számolnunk az immunrendszer érintettségével és kóros reakciójával, sokkal inkább egy emésztőrendszeri problémával szembesülhetünk.

Melyek az ételintolerancia tünetei?

Mint említettük, ez az állapot rendszerint az emésztőrendszert érinti, és így a panaszok is ezzel összefüggésben jelentkeznek. A sokak mindennapjait megnehezítő felfúvódás, puffadás hátterében könnyen lehet, hogy valamelyik elfogyasztott alapanyag áll.

 

Jelentkezhet gyomorfájás, hányinger, hányás, hasmenés, sőt, az igen kellemetlen gyomorégés is. Bár ritkábban, de tapasztalható fejfájás, ingerlékenység, indokolatlan idegesség. Amennyiben ezek általában az étkezést követően észlelhetőek, akkor megéri elgondolkodni azon, hogy talán ételintolerancia áll a háttérben.

Mi a teendő ekkor? Ma már több helyen végeznek speciálisan a területre vonatkozó tesztet, amivel kiszűrhető, hogy milyen jellegű problémáról van szó, mely alapanyag tehető felelőssé a tünetekért.

Hogyan történik az ételintolerancia kezelése?

A kezeléshez alapvetően azzal érdemes tisztában lenni, hogy milyen alapanyag érintett. Ezt akár otthon is sikerülhet kiszűrni egy kis odafigyeléssel. Ha az ember ismeri testét, és szán egy kis időt arra, hogy rendszerint milyen alapanyag elfogyasztása után tapasztalja a tüneteket, akkor annak elhagyásával szinte biztosra lehet menni.

ételintolerancia tünetei

A tej, a gyümölcscukor, vagy például a szaliciátok is sokszor felelőssé tehetőek az ételintolerancia tünetei kapcsán. Ez utóbbiak elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, mogyoróban, a sörben, a borban és a kávéban is lehetnek. Mivel az érintett emésztőrendszeréből hiányoznak azok az enzimek, amelyek a problémás alapanyag lebontásában segíthetnének, így elég, ha kihagyja azt az étrendből.

Melyek a leggyakrabban panaszokat kiváltó alapanyagok?

Az ételintolerancia kapcsán a legtöbbek számára a laktóz ismert, mely a tejtermékekben megtalálható. A tejcukor-érzékenység esetében a laktáz névre hallgató enzim hiányzik a szervezetből, vagy az nem működik optimálisan. Fontos tudni, hogy ha a vékonybélben nem képes cukorrá bomlani az alapanyag, akkor erjedni kezd az emésztőrendszerben, és ez gázképződéssel, hasmenéssel, görcsökkel járhat.

A probléma egyszerűen kiküszöbölhető, mindössze laktózmentes étrendet kell követni. Ez ma már minden további nélkül lehetséges, hiszen az üzletekben széles választékban elérhetőek azok a helyettesítő termékek, melyek nem tartalmaznak laktózt.

A növényi tejek remek alternatívái lehetnek a hagyományos tejnek, a sajtokkal, joghurtokkal, tejfölökkel pedig érdemes óvatosan bánni, vagy ha nem tudunk lemondani azokról, akkor minimalizálni bevitelüket. Ez természetesen annak függvénye is, hogy milyen komoly panaszokat okoz az ételintolerancia, mennyire tolerálható az a mindennapi élet során.

Hisztamin-intolerancia, mint az ételérzékenység egy formája

Vannak olyan ételek, melyek magas hisztamin tartalommal rendelkeznek. Ha a szervezetből hiányzik az ennek lebontását segítő deamino-oxidáz nevű enzim, akkor a hisztamin felszaporodik a testben, és panaszokat okoz.

A füstölt húsok, az érett sajtok, a borok és a csokoládé tipikusan ilyen élelmiszereknek bizonyulnak. Ha fogyasztásuk után az ételintolerancia jeleit észleljük, akkor javasolt azokat kihagyni az étrendből, lehetőleg egyesével. Így kiderülhet, melyik okozott problémát.

Egészséges életmód, változatos étrend

Az ételérzékenység tünetei ugyan nem okoznak életveszélyes helyzetet, de arra éppen eléggé alkalmasak, hogy megnehezítsék a mindennapokat. A puffadás, a hasmenés, a gyomorégés kapcsán mindenképpen megéri az ételintoleranciára gondolni, hiszen így célirányosan történhet meg az életmód alakítása.

A változatos és egészséges étkezés mindenki számára javasolt, hiszen csak így juttatható be a szervezetbe természetes forrásból mindaz a mikrotápanyag, ami szükséges. Ugyanakkor a problémás alapanyagok kikerülhetőek, alternatíva található helyettük.

ételintolerancia kezelése

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a nyitott gondolkodás fontosságát. Ha ragaszkodunk a tradíciókhoz és a megszokott ételekhez, könnyen lehet, hogy az ételintolerancia elkíséri majd mindennapjainkat, megnehezítve azokat. A testre való tudatos odafigyelés, az alapanyagok kiváltotta hatások feltérképezése akár szakember segítségével is lehetséges.

Már egy laborvizsgálat is sokat elárulhat a szervezet állapotáról, de például a laktóz hatásait úgynevezett kilégzéses teszttel jól lehet vizsgálni. Már gyermekkorban is jelentkezhet ételintolerancia, de sok esetben ezt a kicsik kinövik idővel. A felnőttként megtapasztalt tünetek ellen viszont jó eséllyel az érintett alapanyag elhagyása jelentheti a végleges megoldást.