A gyomorégés egyszerre tünet és következmény

gyomorégés

Mai, rohanó világunkban a gyomorégés igen gyakori jelenségnek, mondhatni népbetegségnek számít. Sok oka lehet a kialakulásának, de ha nem kezeljük megfelelően, az átmeneti kellemetlenség komoly egészségügyi problémát okozhat.

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor hirtelen meg kell egy pillanatra állni, vagy éppen nehéz elaludni, mert ég az ember gyomra. Az első hallásra banális dolog az esetek többségében visszavezethető arra, hogy olyan ételt vagy italt fogyasztottunk, ami izgatja a gyomor nyálkahártyáját.

 

Ez ellen könnyen tehetünk, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, életmódbeli szokásainkra. De nem ritka az sem, hogy a gyomorégés csak egy tünet. Legyen szó bármelyik eshetőségről, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés – orvosi nevén a gastritis – az emésztőrendszer betegsége, amelynek során a gyomor nyálkahártyája gyulladásos tüneteket produkál. Főleg akkor fordul elő, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, amely a szájból a gyomorba szállítja az ételt. Ez égő érzést okozhat a mellkasban vagy a torokban, valamint savanyú vagy keserű ízt a szájban.

A probléma hátterében általában a gyomor savtermelésének túlzott vagy csökkent mértéke, illetve a Helicobacter pylori nevű baktérium általi fertőzöttség állhat. A gyomorégés kezelése általában gyógyszeres terápiából, étrendi és életmódbeli változtatásokból, valamint Helicobacter pylori elleni kezelésből áll.

A gyomorsav hiányának számos oka lehet

Ahogy a magas gyomorsavszint, úgy a túl kevés is probléma, mely számos okból alakulhat ki. Okozhatja autoimmun betegség – mint például a perniciózus anémia -, protonpumpa-gátló és a H2-receptor antagonista gyógyszerek, de a krónikus alkoholfogyasztás is.

gyomorégés tünetei

A Helicobacter pylori bakteriális infekció szintén okozhatja, ahogy a nyombélfekély, a hasnyálmirigy-problémák, illetve egyes esetekben genetikai hajlam.

A sok gyomorsav így árulhat hozzá a gyomorégéshez

A rendszeres, kiadós étkezések, a fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása, az alkoholfogyasztás vagy a koffein nagy adagban való bevitele okozhatja több gyomorsav termelődését. A dohányzás és az étkezés utáni lefekvés is mind felelősek lehetnek a kialakulásáért. Bizonyos gyógyszerek, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) és egyes antidepresszánsok szintén gyomorégést okozhatnak.

Így előzhető meg a gyomorégés

Fontos, hogy a beteg kisebb adagokban, de naponta többször étkezzen, kerülje a problémát kiváltó ételeket és italokat, és ne feküdjön le teli hassal. Az is hasznos lehet, ha az éjszakai pihenés idejére megemeli az ágy fejét, hogy megakadályozza a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe.

A gyomorégés tünetei a következők lehetnek

· Égő érzés a gyomorban vagy a torokban

· Gyomorégés és savas regurgitáció

· Teltségérzés és nehézség a gyomorban

· Hányinger és hányás

· Gyomorfájdalom és puffadás

· Emésztési zavarok, például székrekedés vagy hasmenés

A gyomorégés ugyan leggyakrabban étkezést követően fordul elő, de néhány embernél a stressz vagy a felfokozott érzelmek is okozhatnak tüneteket.

gyomorégés ellen

Általában véve nem súlyos betegség és sok esetben önmagától is elmúlik, de ha a tünetek súlyosak vagy tartósak, akkor mihamarabb orvoshoz kell fordulni. A betegség kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy mi okozza valójában, de alapvetően két fő típusú kezelés létezik: a tüneti kezelés és az okok megszüntetése.

A tüneti kezelés célja a gyomorégés és a savas reflux megszüntetése

Ennek érdekében a következő gyógyszerek használhatók:

· Antacida: gyomorsav neutralizáló hatású gyógyszerek, amelyek segítenek csökkenteni a gyomorégést és a refluxot.

· H2 receptor antagonisták: csökkentik a gyomorsav termelését és enyhítik a tüneteket.

· Protonpumpa inhibitorok: gátolják a gyomorsav termelését, és ezáltal enyhítik a gyomorégést és a refluxot.

Az okok megszüntetése érdekében a következő intézkedések lehetnek szükségesek:

· Életmódbeli változtatások: evés utáni rohanás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a stressz csökkentése, valamint a gyomortájékot szorító ruhák elkerülése.

· Ételek és italok elkerülése: a citrusfélék, a csokoládé, a kávé, a hagyma, a fokhagyma, a bors, a chili, a fűszerek és az alkohol, a kávé, valamint a cukor, a zsír és a só is megnövelhetik a gyomorsav mennyiségét.

· Gyógyszerek elhagyása: amennyiben lehetséges, kerülni kell a gyomorsav termelését fokozó gyógyszerek szedését.

Az életmódbeli változtatások azonnali bevezetésével, valamint a gyomorégést kiváltó ételek és italok elkerülésével gyakran megelőzhetők a tünetek kialakulása.

Egyes esetekben a gyomorégés más egészségügyi probléma tünete

A gyomorégés okai sokfélék lehetnek, és általában több tényező együttesen okozhatja. Az alábbiakban néhány lehetséges okot sorolunk fel:

· Reflux betegség (GERD), amikor a gyomorsav visszafolyik a rosszul záródó nyelőcsőbe, és ezáltal irritálja a nyálkahártyát.

· A gyomor vagy a nyombél fekélye, amely a gyomorsav folyamatos károsodásához vezethet, és gyomorégést okozhat.

· A gyomor vagy a nyombél daganat, amely gyomorégést és más tüneteket okozhat.

· Emésztési zavarok, mint például a Helicobacter pylori baktérium okozta gyomorgyulladás, amely gyomorégést okozhat.

· Hasnyálmirigy betegségek

Senkit sem kímél a gyomorégés

Az idősebb emberek gyakran szednek olyan kemikáliákat, amelyek növelik a gyomorégés valószínűségét, ilyenek például a vérnyomáscsökkentők, egyes szív- és érrendszeri megbetegedés elleni gyógyszerek, a fájdalomcsillapítók. Ebben a korosztályban azon megbetegedések aránya is magasabb, amelyek egyik tünete a gyomorégés.

A kamaszokat sem kerüli el a probléma, de náluk inkább az egészségtelen, gyorséttermi ételek, szénsavas üdítő- és energiaitalok fogyasztása okozza a problémát. A fiatal és középkorú felnőttek esetében a rendszertelen táplálkozás és a mindennapos stressz tehető főként felelőssé a gyomorégésért.