Dió allergia, és ami mögötte van

dió allergia

A dió allergia az egyik leggyakoribb ételallergia típus. Az alapanyag népszerű az őszi hónapokban, de egyébként is szívesen fogyasztjuk egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Kivétel ez alól a dióallergia, amikor kifejezetten kerülendő az.

De mégis mi fán terem a probléma? Milyen tüneteket okozhat? Kialakulhat-e életveszélyes szituáció a panaszok kapcsán?

Mint a legtöbb ételallergia esetében, így a dió kapcsán is arról van szó, hogy az immunrendszer túlreagálja az alapanyag jelenlétét. Az egészségesen működő szervezetben ez nem fordul elő, viszont akik érzékenyek a diófélékre, náluk akár komoly tünetek is jelentkezhetnek.

Fontos tudni, hogy az anafilaxiás sokk kockázatával is számolni kell az érintetteknek, mely a vérnyomás leesésével, ájulással, a légutak elzáródásával jár együtt.

Melyek a dió allergia tünetei?

Az immunrendszer túlzott reakciói következtében a dió fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek a panaszok. A légzési nehézség, a köhögés, a torok szorító érzése már önmagukban is elég ijesztőek. Ezekhez társulhatnak duzzadt, viszkető szemek, kiütések, duzzanatok, zihálás és hányás, hasmenés.

dió allergia tünetei

Ezek közül már néhány is elég ahhoz, hogy erősen szorongó érzés kerítse hatalmába az embert. Egyénenként eltérő, hogy milyen tünetek jelentkeznek, milyen társításban, és szükség van-e azonnali orvosi segítségre.

Anafilaxiás sokk, a legijesztőbb kimenetel

Aki tisztában van azzal, hogy a dióallergia jelen van életében, valószínűleg messziről elkerüli még a lehetőségét is annak, hogy olyan élelmiszert, ételt fogyasszon, melyben dió található meg. Erre a csomagoláson is kötelesek felhívni a figyelmet a gyártók.

Nem véletlen bír kiemelt jelentőséggel az odafigyelés, hiszen az esetlegesen kialakuló anafilaxiás sokk életveszélyes állapotot vonhat maga után. Míg az emésztőszervi panaszok még csak kibírhatóak, de a nehézlégzés, zihálás, a légutak összeszűkölése már az beteg életét veszélyeztetik.

Az érintettek számára szakorvosuk kiírhat úgynevezett epinefrin autoinjektort. Ez egy olyan injekció, amit könnyen beadhatnak maguknak akár a nagyobb gyerekek is.

Könnyen előfordulhat, hogy a dió elfogyasztását követően csupán csalánkiütések, viszketés, vagy a szem duzzadása jelentkezik. Ezek bár ijesztőek, de nem tűnhet úgy a laikus számára, hogy életveszélyes a helyzet. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ezek után gyorsan súlyosbodhat a helyzet, ezért már a kezdetekkor érdemes orvosi segítséget kérni, főleg akkor, ha még nem tapasztaltunk az érintettnél dióallergiára utaló jeleket.

A dió allergia kezelése

A dió allergia tünetei legkönnyebben úgy kezelhetőek, ha a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. Nem szabad elfogyasztani olyan ételeket, melyekben a dió akár a legkisebb mennyiségben is előfordulhat. Ez nem azt jelenti, hogy kerüljük a diót, hanem minden olyan élelmiszer is tiltólistás, melyeknek címkéjén megtalálható, hogy “nyomokban diót tartalmazhat”.

Ennek feltüntetése az érintett készítmények esetében kötelező. Az viszont már egyéni felelősség kérdése, hogy körültekintően vásárolunk-e, és a dióallergia által érintettként mi kerül a kosarunkba. Vendégségben, étteremben történő étkezés alkalmával is rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen alapanyagok kapnak helyet a tányéron.

Főként gyermekek esetében fontos, hogy a dió allergia jelenségével tisztában legyenek a gondozók, óvónők, tanárok. A kicsik még nem figyelnek arra, mit fogyasztanak el, és a gyakran diót tartalmazó édességek egyébként is nagyon csábítóak számukra.

dió allergia kezelése

Ilyenkor a felügyeletükkel megbízott személy felelőssége az, hogy semmilyen diót, diófélét tartalmazó alapanyag ne kerüljön a gyermekhez. Szülőként érdemes erről a tényről mindenkit tájékoztatni, aki bármilyen kapcsolatba kerül a gyermekkel a mindennapok során.

A sütemények kerülendőek!

A pékségekben, cukrászatokban elérhető sütemények mindenképpen kerülendőek a dió allergia által érintettek számára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran kerülnek felhasználásra diófélék az ilyen helyeken, és nehéz kiküszöbölni az úgynevezett keresztszennyeződést is.

Az édes ízekről viszont nem kell lemondani, hiszen ha otthon készíted kedvenceidet, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem érintkeznek az összetevők dióval, így még a dióallergia esetleges kockázata is maximálisan kiküszöbölhető.

Ételallergia vagy ételintolerancia

A kettőt sokan keverik egymással. Míg az ételintolerancia esetében elsősorban emésztőszervi problémáról van szó, addig az ételallergia az immunrendszer heves reakciójával hozható összefüggésbe. Az intolerancia rendszerint nem jár azonnali tünetekkel, és ha jelentkeznek is azok, nem életveszélyesek.

Ellenben a dió allergia tünetei már önmagukban is ijesztőek és kockázatosak, főleg akkor, ha több egyszerre mutatkozik. Aki gond nélkül képes fogyasztani a dióféléket, annak talán elképzelni is nehéz, hogy milyen körültekintőnek kell lenniük a dió allergia kapcsán érintetteknek.

Ha környezetünkben ilyen személyről tudunk, akkor a dió allergia tüneteinek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen a helyzet gyorsan súlyosbodhat.

Nem csak a dió okozhat gondot!

A diófélék szerkezetükben rendszerint hasonlóak. A földimogyoróra való allergia esetében tehát a többi dióféle is érintett lehet. A dió allergia egyaránt kiterjedhet a földimogyoróra, a mandulára, a brazil dióra, a pisztáciára a kesudióra, és természetesen a leggyakrabban ismert, hagyományos dióra is.

dióallergia

A szervezet ilyenkor úgy értelmezi, hogy a dióban megtalálható fehérjék ártalmasak számára, és így felveszi a küzdelmet az immunrendszer ellene. A túlreagálás okozza a kiütéseket, a nehézlégzést, fulladást, zihálást, a torokszorítást, duzzanatokat, és akár az ájulást is. Ez utóbbikor a vérnyomás leesik. Sokakban él az a tévhit, miszerint a kiütésekre kalciumot kell adni.

Ez azonban a dió allergia esetében kifejezetten tilos, hiszen a kalcium csak még inkább csökkenti a vérnyomást, ami az ájulás közeli szituációban cseppet sem hasznos. A kellő körültekintéssel és az alapanyagok, ételek, élelmiszerek tudatos kiválasztásával elkerülhetőek a dió allergia tünetei és az ezekből adódó veszélyes helyzetek.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás