Az ételallergia és tünetei

ételallergia

Az ételallergia azon allergiás megbetegedések egyik típusa, melyek manapság egyre többeket érintenek. Ebbe nem csak a genetikának van beleszólása, hanem mindazoknak a többszörösen feldolgozott élelmiszereknek is, melyeket a mai kor embere gyakran fogyaszt.

Az ételallergiák esetében nem másról van szó, mint arról, hogy az immunrendszer valamilyen alapanyagra tévesen reagál, és ellenanyagot kezd el termelni.

A tünetek megmutatkozhatnak kiütésekben, viszketésben, de akár anafilaxiás sokk is kialakulhat, mely a légzőrendszert, az idegrendszert egyaránt érinti, és életveszélyes szituációnak számít. Ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, ha valamilyen alapanyagot nehezen tolerál szervezetünk.

Ételallergia korszerű élelmiszeripari alapokon

 

Az ételallergia tünetei gyakran éppen azért jelentkeznek, mert a mai kor embere már egészen másként étkezik, mint egykor. Többszörösen feldolgozott alapanyagok kerülnek a tányérunkra, a szintetikus alapanyagok, az ízfokozók és a mesterséges anyagok sem kedveznek az általános egészségi állapotnak.

ételallergia tünetei

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyüzemi állattartás során használt antibiotikumok és tápszerek szintén problémát okozhatnak. A korszerű élelmiszeripar ugyan ellátja a lakosságot a szükségesnél nagyobb mennyiségű élelmiszerrel, de a minőséghez bizony sokszor fűzhető némi kétség.

Az ételallergia tünetei

Az ételallergiák kiütés, viszketés, ekcéma, hasmenés, hasi görcsök kapcsán mutatkoznak meg leginkább. Persze nincsenek kőbe vésett szabályok, és így a bőrön jelentkező tünetek mellett a hasi panaszok, valamint az orr és a garat területét érintő jelek is arra utalhatnak, hogy ételallergia a bűnös a rossz közérzetért. Rendszerint kapcsolatba hozhatóak az egészségügyi panaszok egy bizonyos élelmiszer, alapanyag fogyasztásával.

Természetesen nem mindig az élelmiszeripar a hibás, hiszen vannak olyan gyümölcsök, magvak, melyek alapvetően váltalak ki allergiás panaszokat. A halfélék, a tenger gyümölcsei és az olajos magvak gyakran hozzák magukkal az ételallergia tüneteit. Ugyanakkor a paradicsom, a narancs, az alma, az őszibarack és a banán is felelőssé tehetőek a viszketéssel járó bőrpanaszokért.

Étel allergia kiütés és anafilaxia- mi a különbség?

Az ételallergia tünetei igen széles skálán mozognak. Míg sokaknál csak viszketés, ekcémás panaszok jelentkeznek, addig kevesen ugyan, de vannak, akik komoly tünetekkel reagálnak bizonyos számukra allergén anyagokra. Az anafilaxia életveszélyes túlérzékenységi reakció, melynek során a garat, a tüdő, valamint a szív-és érrendszer egyaránt érintettek lehetnek.

ételallergia vizsgálat

Az anafilaxia esetében jellemző a légutak szűkülete, melytől a levegővétel nehézkessé válik, sőt, akár teljesen el is lehetetlenül. Ehhez társulhat a vérnyomás nagymértékű csökkenése, mely eszméletvesztéssel is együtt járhat. Az alacsony vérnyomás ellensúlyozására a szív fokozott munkával, intenzív szívdobogással reagál.

Ehhez képest az étel allergia kiütés tulajdonképpen egy problémamentes folyamat, mely könnyedén megelőzhető az érintett alapanyag fogyasztásának elhagyásával. Más a helyzet akkor, ha súlyos allergiás reakció társul egy-egy alapanyaghoz, hiszen ilyenkor az élet múlhat azon, hogy mit fogyasztunk a mindennapokban.

Ételallergia vizsgálat: minden életkorban hasznos lehet!

Az ételallergia teszt pontos képet adhat arról, hogy milyen alapanyagot érdemes kerülni, mi okozza az időnként előforduló kellemetlen tüneteket. Akkor is érdemes az ételallergiák hátulütőire gondolni, ha a hasmenés, a hasi görcsök gyakori velejárói a mindennapoknak.

Vannak tipikusan olyan allergén csoportok, melyeket rendszerint tesztelnek az ételallergia vizsgálat során. Ilyenek a gabonák, a húsok, a zöldségek, gyümölcsök, tengeri élőlények, a már említett tartósítószerek, sőt, például a fűszerek, a tej és a tojás is.

Ételallergia gyermekkorban?

A szülők gyakran találkoznak azzal, hogy a gyerkőc a tejre, tojásra allergiás, vagy például egyes gyümölcsök okoznak problémát számukra. A gyermekek immunrendszere sokkal érzékenyebben reagál a szervezetbe bejuttatott alapanyagokra, ezért ami felnőttként csak viszketést okoz, az a gyermekeknél akár komoly allergiás reakciót is kiválthat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kicsik ezt általában kinövik, vagy legalábbis az évek múlásával szelídülnek a panaszok. Amint közösségbe kerül a gyermek, rendkívül fontos, hogy figyelemmel kövessük a ételallergia alakulását, valamint felhívjuk arra a gyermekgondozók, pedagógusok figyelmét. Nem ritka, hogy a szülő által készített ételt fogyasztják ezek a gyermekek az óvodában, elkerülve ezzel az akár komoly ételallergia tüneteit.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

A két fogalmat sokan keverik, vagy éppen egymás szinonimájaként használják. Érdemes tehát tisztába tenni a dolgokat, és különbséget tenni az ételallergia tünetei és az ételintolerancia között. Míg az ételallergia fajtái esetében az immunrendszer helytelen reakciója tehető felelőssé, addig az ételintoleranciánál egyértelműen az emésztőrendszer nem megfelelő működése áll a háttérben.

Az ételintolerancia kapcsán érintetteknek szerencsére nem kell tartaniuk súlyos anafilaxiás tünetektől, ráadásul a panaszok is lassan, idővel alakulnak ki, ismerhetőek fel. Ez utóbbinál összefüggés mutatkozik az elfogyasztott alapanyag mennyiségével.

Óvatosan a kulináris élményekkel?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a ételallergia kiütés vagy akár súlyosabb panaszok tükrében mennyire élvezhetjük a kulináris élményeket. A gasztronómia mindannyiunk szívéhez közel áll. Ha azonban megmagyarázhatatlannak tűnő csalánkiütések, viszketés, ekcéma jelentkezik időnként, vagy a hányinger, a hasmenés és a gyomorfájdalom kísérik visszatérő jelleggel napjainkat, akkor érdemes elgondolkodni az ételallergia lehetőségén.

Az ételallergia vizsgálat biztos támpontot kínál azoknak, akik szeretnének meggyőződni panaszaik egészségügyi hátteréről. A téma fontosabb, mint sokan gondolnák, hiszen akár felszívódási zavarok is kialakulhatnak abból, ha emésztési problémák, hasmenés jellemzik a mindennapokat.

A kialakuló hiánybetegségek pedig csak további egészségügyi gondokat, rossz közérzetet vonnak maguk után. Ha felmerül az ételallergia kockázata, akkor érdemes a megfelelő vizsgálatokat elvégeztetni, akár magánúton is.

Hogyan változtatja meg az életet az ételallergia?

S hogy mi a helyzet, ha kiderül, hogy az ételallergia diagnosztizálható? Első körben nem mindegy, hogy milyen alapanyagról van szó, és mennyire súlyosan érint a probléma. Az anafilaxia veszélyének fennállásakor fokozott odafigyelést igényel az, hogy miben milyen alapanyag kap helyet.

A mogyoró, a dió esetében például célszerű már a bevásárláskor is fokozottan ügyelni arra, hogy milyen összetevők szerepelnek egy-egy készítmény címkéjén. A gabonák kerülésekor még nagyobb feladat hárul az emberre, ugyanis a hagyományos lisztes pékárukat örökre száműzni kell az étrendből. A sűrítéshez, a főzelékek készítéséhez is alternatívákat kell találni.

ételallergia kiütés

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez manapság már nem jelent különösebb nehézséget. Ha szeretnénk kiváltani bizonyos alapanyagokat, azt minden további nélkül megtehetjük. A gabonafélék helyett például számos alternatíva létezik a bio boltok és a nagyobb üzletláncok kínálatában. Akár az otthon kényelmét sem kell elhagyni az alapanyagok beszerzéséhez, hiszen sok bio webáruház és patika ajánlatai között is megtalálhatóak a mentes élelmiszerek, alapanyagok.

Vannak, akik a nyers étrendre esküsznek, mások igyekeznek minél több szuperélelmiszert beiktatni életükbe. Ezek rendszerint olyan készítmények, alapanyagok, melyek fokozott mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az egészséges étkezés alapvető követelmény a mai kor embere számára, ugyanis az egyébként kialakuló súlyfelesleg további egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

Ételallergiával élni nem jelent különösebb problémát manapság, ráadásul az idő és a rutin segítenek abban, hogy könnyedén kiiktasd életedből a problémás alapanyagokat. Ne feledd, az ételallergia vizsgálat közelebb vihet ahhoz, hogy ténylegesen tudatában legyél állapotodnak.