Allergia vizsgálat Budapesten különféle módszerekkel

allergia vizsgálat

Az allergia vizsgálat nagy segítség lehet mindazoknak, akik napi rendszerességgel tapasztalják meg az allergiás tünetek kellemetlenségeit. Nem ritka, hogy orrfolyás, kiütések, vagy például bizonyos ételek utáni emésztőrendszeri panaszok észlelhetőek.

Ilyenkor egyre többen gondolnak arra, hogy valamilyen allergiás betegség állhat a háttérben. Ahogyan egyre több szó esik a témáról, úgy válik nyilvánvalóvá az érintettek számára, hogy egy allergiavizsgálat közelebb vihet a kiváltó okok megismeréséhez, és ezzel együtt a megelőzéshez.

Mi az a Prick-teszt?

A sokak által csak bőrpróba néven ismert Prick-teszt elsősorban légúti allergiák kimutatására alkalmas, de akkor is hasznos lehet, ha ételallergiáról van szó. Ez a tesztelési módszer a pollenekre, az állati szőrre, a minden háztartásban jelen levő poratkára, vagy például a penészgombára adott allergiás reakciót vizsgálja.

 

Miként zajlik a tesztelés? Az alkar bőrére cseppenként visz fel a szakember allergén anyagokat, majd egy kis, fájdalommentes karcolással éri el, hogy mélyebbre jusson az anyag. Rendszerint 20 perc elegendő ahhoz, hogy az allergiás reakció megjelenjen, így kiderülhet, mi okozza az időnként, vagy folyamatosan jelen levő panaszokat.

allergiavizsgálat

A duzzanat formájában észlelhető jel bőrpirosodásként látható, és annak mértéke utalhat arra is, hogy mennyire súlyos az allergia az érintett anyagra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a módszer hatékonyabbnak vélhető, mint az allergia vizsgálat vérből.

Természetesen nem csak felnőtteket érinthet az allergia. A kicsiknél sem ritka például az ételallergia. Ezeket ugyan idővel kinőhetik, de korai felismerésükkel akár súlyos állapotoknak is elejét lehet venni. A gyermekek bőre nem alkalmas a Prick-teszt elvégzésére, és általában nem is jól tűrik azt, esetükben a gyermek allergia vizsgálat leginkább vérből történik.

Fontos tudni, hogy a felnőtteknél az antidepresszánsok szedése, vagy például a szteroidos krémek alkalmazása szintén megváltoztathatja az eredményt, ezért az allergia vizsgálat előtt mindenképpen lényeges a páciens és a szakember közötti kommunikáció.

Fókuszban az életmód ismerete

A szakorvosi vizsgálatok gyakran a páciens kikérdezésével indulnak. Nem véletlen, hiszen számos betegség kialakulásában és a tünetek fennmaradásában játszik szerepet az, hogy milyen életmódot él az illető, hogyan táplálkozik, milyen munkát végez.

A megfelelő diagnózis felállításához ezek az ismeretek éppen úgy lényegesek, mint a kórelőzménnyel kapcsolatos információk. Nem mindegy, mióta állnak fenn az allergiára utaló tünetek, azok egész évben észlelhetőek, vagy csak bizonyos időszakokban. A már meglévő betegségek, az esetlegesen szedett gyógyszerek szintén befolyásolhatják azt, hogy milyen panaszok jelentkeznek.

Ételallergia vizsgálat: ha nem mindegy, mit eszünk

A szakorvosi konzílium kiemelt jelentőséggel bír az étel allergia vizsgálat kapcsán is. A tünetek megismerése, azok ismétlődése, lefolyása, a kialakulás körülményei egyaránt lényegesek lehetnek, de az étkezési szokások sem elhanyagolhatóak. A leginkább problémás alapanyagok között a gabonák, a húsok, a tej, tojás és a tengeri élőlények éppen úgy szerepelnek, mint a különféle gyümölcsök és zöldségek.

ételallergia vizsgálat

A vérvételes ételallergia vizsgálat során arra derülhet fény hogy bizonyos élelmiszerekre a szervezetben jelenlevő ellenanyag szintje milyen módon emelkedik meg. Ha bebizonyosodik, hogy valamilyen ételre allergiásak vagyunk, akkor a kezelés egyértelmű, vagyis az étrendet ennek megfelelően kell összeállítani.

Fájdalommentes kontroll egy egészségesebb jövőért

A felsorolt vizsgálati módszerek egyike sem jár fájdalommal, a bőrpróba esetében még csak minimális vérzéssel sem kell számolni, mégis megbízható eredményt kaphatunk. Vannak kifejezetten olyan laboratóriumok, melyek az allergiás panaszokkal küzdőkre fókuszálnak, és gyorsan adnak választ a felmerülő kérdésekre.

Ételallergia a mindennapokban

Az allergiával történő együttélés nem egyszerű. Mindez persze annak függvényében is alakul, hogy milyen panaszok jelentkeznek, azok mennyire erőteljesek. A tengeri herkentyűkről és a diófélékről gyakran hallani, hogy akár anafilaxiás reakciót is maguk után hozhatnak, ez pedig azonnali orvosi segítséget tehet szükségessé.

étel allergia vizsgálat

Korántsem mindegy tehát, hogy tisztában vagyunk-e saját allergiánkkal, és ennek tudatában választjuk-e meg az elfogyasztott alapanyagokat. Ha bebizonyosodik, hogy a szervezet fokozott reakcióval érzékeli bizonyos alapanyagok jelenlétét, akkor kiemelt figyelmet érdemel azok fogyasztásának elkerülése. Az ételallergiák esetében különösen így érdemes hozzáállni a témához.

S hogy mi a helyzet akkor, ha olyan mindennapokban fogyasztott alapanyagokról van szó, mint a gabonafélék vagy például a tejtermékek? Az érintettek számára jó hír, hogy ma már számos élelmiszer elérhető azoknak is, akik főként ételallergia kapcsán kerülnék például a hagyományos finomított lisztet tartalmazó élelmiszereket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a legtöbb áruházláncban beszerezhetőek, de online is változatos lehetőségekkel találkozhatnak az érintettek.

Az információ hatalom!

Az említett gondolatot gyakran hallani, és ténylegesen valós jelentéstartalommal bír az. Nincs ez másként akkor sem, ha az egészség megőrzése a cél. A klasszikus megbetegedéseken túl a bizonyos alapanyagokra adott heves reakciók kapcsán is lényeges ez.

Az allergia vizsgálat lehetővé teszi, hogy elinduljanak a páciensek egy egészségesebb életmód irányába, amikor nem kell nap mint nap kellemetlen panaszokkal megküzdeni. Gyakran bebizonyosodik, hogy több éves egészségügyi panaszok végére tesz pontot egy ilyen vizsgálat, és kiderül, milyen alapanyagok kerülendőek, hogyan lehetséges a tünetek kiküszöbölése.

Mind oly sok más esetben, így az allergiás megbetegedésekkel összefüggésben is a prevención van a hangsúly. Az aktuális állapot ismerete, a szervezet számára allergénként funkcionáló anyagok elkerülése az életminőséget javító tényezőkként foghatóak fel. A fájdalommentes allergia vizsgálat mindazoknak javasolt, akik visszatérő panaszokkal küzdenek, és esély van rá, hogy azok hátterében valamilyen allergén tényező áll.