Muszáj küzdeni a porallergia ellen!

porallergia

A porallergia igen kellemetlen tünetegyüttest szokott okozni. Az allergiában szenvedő személyeknek a tavasz nem mindig jelent felhőtlen örömet. Viszont vannak olyanok is, akik nem a pollen miatt tüsszögnek folyamatosan, nem a különféle vegyszerek okoznak kellemetlenséget, hanem a pollenallergia ellen kell felvegyék a harcot.

A porallergia tünetei

A poratka allergia tünetei szinte egy az egyben megegyeznek a pollenek okozta tünetegyüttessel. Így azok felmerülésekor nem biztos, hogy meg tudjuk állapítani melyikben szenvedünk. A szakemberek megfigyelték, hogy a porallergiában az orrdugulás dominál, a pollen allergiában pedig az orrfolyás.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogyha folyik az orrunk, az nem a poratka jelenlétét jelzi. A tünetek között az orrviszketés, a tüsszögés, a szemvörösség, a könnyezés és a szemviszketés is szerepel. Mindezek mellett, ha a bőrünkkel érintkezünk az ízeltlábú ürülékével, akkor csalánkiütés, ekcéma és viszketés is kialakulhat. Súlyosabb esetben a probléma asztmás rohamot okozhat. Ennek felmerülésekor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Mit tehetünk a poratka ellen?

 

Nem könnyű küldetés, sajnálatos módon teljesen és véglegesen nem is lehet leszámolni vele. Miért? Mert, bár a neve megtévesztő lehet, mégsem a közönséges por okozza a tüneteket, hanem a poratka ürüléke, ami egy nagyon makacs, mikroszkopikus méretű élőlény. Mivel a lehullott emberi hámsejttel táplálkozik, ezért kitűnően érzi magát minden otthonban és nem hajlandó távozni. Viszont a porallergia ellen muszáj valamilyen módon felvenni a harcot, mert egyre többek életét keserítik meg, kellemetlen tüneteket okozva.

Amennyiben a porallergia tüneteit észleljük magunkon, akkor az első lépés egy alapos nagytakarítás. Azzal kell kezdeni, hogy az atkaszámot a lehető legkisebbre redukáljuk. A legfontosabb a hálószoba kitakarítása, a lepedő és az ágyneműhuzat kimosása, lecserélése. A takarítás során szenteljünk nagy figyelmet a szőnyegek, kárpitok, függönyök, bútorhuzatok tisztítására, ugyanis ezekben is előszeretettel tanyáznak.

A takarítást végezzük el 2-3 naponta vagy hetente! Fontos tudni, hogy a porszívózásnak csak akkor van értelme a poratka elleni küzdelemben, ha a készüléknek úgynevezett HEPA-szűrője van. A poratkák mikroszkopikus nagyságú állatok, hosszuk mindössze 0,3 mm. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos kialakítású részecskeszűrőn könnyen átjutnak.

porallergia ellen

Ezzel szemben, a HEPA egy nagyhatékonyságú részecskeszűrő, ami képes eltávolítani a mikrométerű allergéneket. A légkondicionáló készülékben a szűrők cseréje vagy tisztítása szintén hozzájárul a poratkák számának csökkenéséhez, így ezt is érdemen napirendbe iktatni. Szintén jó megoldás lehet, ha a légtér hőmérsékletét 20 fok körül tartjuk, ugyanis az ennél melegebb környezetben érzik jól magukat.

Sajnos ezek az ízeltlábúak be tudják fészkelni magukat a matrac, az ágynemű, a függöny, a kárpit és a szőnyeg mélyebb rétegeibe. Emiatt előfordul, hogy még a nagyhatékonyságú porszívókkal és tisztítószerekkel sem érünk célt. Amennyiben az anyagi lehetőségeink megengedik, akkor mosás helyett inkább cseréljük le.

Ha pedig már újat veszünk, akkor válasszunk antiallergén változatokat! Érdemes könnyű, műszálas függönyöket, a kárpitozott bútorok helyett pedig bőr vagy műbőr borítással rendelkező változatokat használni. Tény, hogy ez esetben nagyobb kiadással kell számolnunk, de sajnos sok esetben csak így tüntethetjük el a lakásunkból ezeket az ízeltlábúakat.

A porallergia kezelése

A tünetek megjelenésekor érdemes rövid időn belül orvoshoz fordulni. Mivel a szénanáthához nagyon hasonló tüneteket okoz, ezért minden esetben ajánlott az orvos közreműködése, aki meg tudja állapítani, hogy valóban porallergiáról van-e szó. A rendelőben elvégzik az allergia tesztet, ezt követően pedig általában gyógyszeres kezelést kap a páciens.

A felmerülő tünetektől függően, különböző készítmények használata is javasolt lehet. Gondolunk itt például a szemcseppekre, az orrdugulás elleni sprayre és a bőrviszketést, ekcémát csökkentő kenőcsre. A kezelőorvos általában személyre szabott útmutatást ad azzal kapcsolatban, hogy ezeket a szereket meddig és miként kell alkalmazni. Adott esetben elég csak pár hétig, hónapig használni, de előfordulhat az is, hogy a teljes tünetmentesség elérése érdekében, egész évben szükséges az alkalmazásuk.

porallergia kezelése

Amennyiben újra és újra visszatér a probléma, érdemes kipróbálni az allergén immunterápiát is. Sokan úgy vélik, hogy a súlyos tüneteket okozó porallergia ellen csak ez az újfajta terápia hozhat eredményt. Ez az alternatíva a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ideális megoldás lehet. Mivel csak egyetlen készítményt kell szedni, ezért így sokkal egyszerűbb a porallergia kezelése.

Minden egészségügyi probléma esetén igaz, hogy a megelőzés sokkal könnyebb, mint maga a kezelés. A poratka elleni küzdelemben rengeteget számít, ha tisztán tartjuk a környezetünket, hetente lecseréljük az ágyneműhuzatot, antiallergén termékeket használunk és odafigyelünk az otthonunk hőmérsékletére, páratartalmára.