Hatékonyan enyhíti a tüneteket, de életet is menthet az asztma spray

asztma spray

Az asztma egy olyan gyógyíthatatlan, krónikus légúti betegség, melynek okát a mai napig nem tudták megtalálni az orvosok, kezeléséhez az asztma spray a legjobb módszer.

Az asztma egyre több ember életét keseríti meg. A betegség krónikus gyulladást idéz elő a légutakban, a tüdő hörgőiben. Emiatt a betegek sokkal érzékenyebben reagálnak egyes környezeti hatásokra, mint a szmog, a dohányfüst, a hideg levegő, légúti fertőzések vagy épp az allergiát okozó pollenek.

Az asztma ilyenkor jelentkező tünetei a légszomjtól kezdve lehet köhögés, sípoló vagy nehézlégzés is. A jelenlegi ajánlás öt lépcsőben határozza meg az asztma kezelésének szükségességét, mely a tünetek súlyosságától függ. Ez az ajánlás – GINA (Global Initiaive for Asthma) – folyamatosan bővül, ahogy a kutatások egyre többet tudnak meg erről a krónikus, gyógyíthatatlan betegségről.

 

A lényege, hogy az egyes szinteken más és más terápiás gyógyszerezést javasol, és segít annak felmérésében is, hogy a beteg állapota javul, romlik, vagy stagnál. Amennyiben változás áll be az asztma súlyosságában, a terápiát ennek alapján könnyen tudja módosítani a szakorvos.

Az asztma gyógyszerek típusai

Az asztma spray fajták az alábbiak szerint különböztethetőek meg: milyen probléma megoldására használatosak, milyen hatóanyagot tartalmaznak és maga a gyógyszerbevitel módja. Az első esetben külön kell választani a fenntartó és a rohamoldó asztma gyógyszereket.

asztma inhalátor

A fenntartó terápia arra hivatott, hogy megelőzze az állapot romlását, a beteg tünetmentes legyen, ezáltal az asztma ne befolyásolja jelentősen az életminőségét. A rohamoldó asztma spray a hirtelen fellépő légúti szűkületet oldják.

Tágítják a hörgőket és hozzájárulnak a felgyülemlett váladék eltávolításához. A fenntartó terápiás gyógyszerekkel szemben a rohamoldók rendszeres használata nem kezeli magát a problémát, a krónikus gyulladást. Ha a rohamok a heti szinten, rendszeresen jelentkeznek, a szakorvos módosítja vagy előírja a fenntartó kezelést.

Az asztmatikus tünetek kezelésére inhalációs szteroid használata a megszokott, ami a gyulladást csökkenti a légutakban. Emellett a nyújtott hatású hörgőtágító hatóanyagok segítik a beteget a megfelelő szintű oxigénfelvételben. A legjobb kezelés az, amikor egy asztma spray mindkét gyógyszerfajtát kombináltan tartalmazza.

A gyógyszerbevitel szempontjából tudni kell, hogy a fenntartó kezelésre használt asztma inhalátorok nem egyforma mechanizmussal működnek, többféle módon juttatják a tüdőbe a hatóanyagokat. A hajtógázas asztma spray a megnyomás után közvetlenül, nagy erővel juttatja ki a gyógyszert.

Megfelelő használatához be kell gyakorolni a belégzés pontos pillanatát, csak így jut rendeltetési helyére a hatóanyag. A por formában belélegzendő gyógyszerek beszippantásához nem szükséges a precíz időzítés. Azonban itt is el kell sajátítani a megfelelő erejű levegővételt annak érdekében, hogy a hörgőkig jusson a terápiás szer.

Mindkét változatnál előre betöltött hatóanyag mennyiséget tartalmaz egy-egy adag, így a beteg nem tud túl sok vagy éppen túl kevés gyógyszert bevenni.

Gyerekek számára, illetve felnőtteknek kiegészítő módszerként igen praktikus az ultrahangos, illetve a kompresszoros asztma inhalátorok használata. Ezek a szerkezetek – sóoldat segítségével – egyfajta finom párává alakítják a gyógyszert, amelynek belégzése nem igényel komolyabb erőfeszítést, sem pedig pontos időzítést.

A ködporlasztásos elven működő módszert ideálissá teszi a csecsemők és kisebb gyermekek számára. Mivel nem kell csutorán át belélegezniük a gyógyszert, hanem az orrot és szájat betakaró maszkon keresztül is megtehetik azt, kevesebb stresszt okoz számukra a terápia.

Miért az asztma inhalátor a legjobb módszer a terápia alkalmazásakor?

A szájon át szedendő gyógyszerek, legyen szó folyadékokról vagy tablettákról, az emésztőrendszeren keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, ami az egész testben, minden szerven érzékelhető. Ez egyes hatóanyagok – mint például a szteroidok – esetében igencsak káros mellékhatásokkal járhat.

Azt asztma inhalátorok használatával azonban a gyulladáscsökkentő hatóanyag azonnal és kizárólag a tüdőbe kerül és ott fejti ki hatását.

Vény nélküli asztma spray nincs a piacon, de az ilyen termékek segíthetnek

Az asztma gyógyszerek két csoportba tartoznak, ezek a hörgőtágítók és olyan gyulladáscsökkentők, melyek mind vénykötelesek. Ennek értelmében vény nélküli asztma spray nem kapható a gyógyszertárakban. Ettől függetlenül vannak olyan termékek, melyek enyhíthetik az asztma gyengébb tüneteit.

vény nélküli asztma spray

Ilyenek például a különféle sópipák, melyek évszázados tapasztalatok alapján kerültek kialakításra. Annak idején ugyanis a légúti problémák jó részét sóbányákban kezelték. A porlasztott só élettani tulajdonságainak segítségével a tüdőben felszaporodott váladék elfolyósodik és a beteg könnyebben felköhögi azt.

Feltétlenül fontos tudni, hogy kifejlődött asztmatikus rohamot a sópipa soha nem enyhít, nem lehet vele kiváltani a rohamoldót! A fenntartó terápia sem helyettesíthető ezzel a természetes módszerrel, de a szakorvossal egyeztetve támogató kezelésként alkalmazható.