Hisztamin intolerancia: tünetei, okai és kezelésének lehetőségei

hisztamin intolerancia

A hisztamin intolerancia több ember mindennapjait keseríti meg, mint azt gondolnánk. Szerencsére egy olyan egészségügyi problémáról van szó, amit lehet kezelni. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy időben észrevegyük a tüneteket, elvégeztessük a hisztamin intolerancia tesztet és a megfelelő kezelésben részesüljünk.

Mit jelent a hisztamin intolerancia?

Először is tisztáznunk kell a fogalmat, hogy megértsük, miért olyan fontos a probléma felismerése és megfelelő módon történő kezelése. A hisztamin intoleranciát hisztaminózisnak is nevezzük. Erről azt kell tudni, hogy az egyik legfontosabb biológiai anyag, ami az aminosavak lebomlása során keletkezik. Amikor a különböző kórokozók megtámadják a szervezetünket, akkor az a feladata, hogy közbelépjen és jelezzen.

Ezt úgy érzékeljük, hogy a hisztamin allergiás reakciót vált ki. A kutatás kezdeti időszakában a szakemberek azt hitték, hogy ez az egyetlen feladata, később azonban bebizonyosodott, hogy más funkciója is van. Többek között az idegrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik azáltal, hogy segíti az idegsejtek közötti jelátvitelt.

 

A hisztamin jelenléte tehát fontos szerepet játszik a testünk egészséges működésében. Viszont, ha a lebomlási folyamatába hiba csúszik, akkor nem tűnik el. Ott marad és problémákat okoz.

hisztamin intolerancia tünetei

A tünetegyüttes rendszerint a magas hisztamintartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után alakul ki. Fontos tudni, hogy bár a tünetek nagyon hasonlóak, nem azonos a különböző táplálék okozta allergiákkal. Azokkal ellentétben nem vált ki immunreakciót és mások a kezelésének lehetőségei, módjai is.

A hisztamin intolerancia okai

A probléma megjelenését testi okok idézik elő. A hisztamint az úgynevezett DAO (diamino-oxidáz) enzim bontja le. Ha valakinél ez az enzim valamilyen oknál fogva csökkent mértékben van jelen, akkor egy-egy hisztaminban gazdag étel elfogyasztása után kialakul a hisztamin intolerancia. A tudomány jelenlegi állása szerint, a szakembereknek csak feltételezései vannak arról, hogy még mi okozhat hisztaminózist.

Az egyes vélemények, állásfoglalások szerint, a DAO enzim-blokkoló gyógyszerek, a bélflóra zavarok, a különböző bélbetegségek és hormonális zavarok is előidézhetik a tüneteket. A testi betegségek kialakulásában sok esetben a lelki folyamatok is közrejátszanak. Felmerülhet a kérdés, hogy mik a hisztamin intolerancia lelki okai? Erre azonban még nincsenek egyértelmű válaszok.

A hisztamin intolerancia tünetei

A probléma gyakran okoz légszomjat, köhögést, de az orrfolyás, orrdugulás is a jellemző tünetek közé tartoznak. A nehézlégzést súlyos esetben asztmás roham is kíséri. A gyomor és a bélrendszer is érintett, hasi fájdalom, görcs, hasmenés, puffadás és hányinger is kialakulhat.

Nők esetében fájdalmas menstruációt okozhat. Mindezek mellett, a hisztaminózis következtében létrejöhet bőrpír, csalánkiütés, ekcéma és égető viszketés is. A tünetekhez társulhat migrénszerű fejfájás és szédülés. A súlyos esetek közé sorolandó, amikor valaki vérnyomás csökkenést és szívritmuszavart is tapasztal.

hisztamin intolerancia teszt

A komolyabb jelzésekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Más esetekben is fel kell keresni egy hozzáértő szakembert, aki felírja a megfelelő készítményeket, gyógyszereket vagy előírja a szükséges terápiát. Fontos tudni, hogy a probléma nem szűnik meg azáltal, hogy kerüljük a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását. Minden esetben szükség van orvosi segítségre, iránymutatásra.

Hogy zajlik a hisztamin intolerancia teszt?

A pontos diagnózis felállításához szükség van a hisztamin intolerancia vizsgálat elvégzésére. Ez lényegében egy vérvizsgálat, aminek során ellenőrzik a DAO enzim értékét. A vérmintát a rendelőben veszik le, majd elemzésre küldik az illetékes laboratóriumba. Amennyiben az orvos szükségesnek tartja, más vizsgálatokat is elrendelhet. Erre általában akkor kerül sor, ha a tünetek hátterében más betegségek is állhatnak. A teszt eredményét különböző gyógyszerek befolyásolhatják.

Idesorolhatók például az izomlazítók, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, de bizonyos antibiotikumok, gyomorégés elleni készítmények és antidepresszánsok is hatással lehetnek rá. A vizsgálat elvégzése előtt minden esetben tájékoztatnunk kell az orvosunkat azzal kapcsolatban, hogy milyen gyógyszereket szedünk.

A hisztaminózis kezelése

A betegség kezelésének több alternatívája is létezik. Az esetek többségében a szakember a tünetek mérséklésére, illetve megszüntetésére különböző bőrre kenhető, szemben vagy orron át alkalmazható készítményeket ír fel. Ilyen például a bőrnyugtató kenőcs, a szemcsepp, illetve az orrspray. Számíthatunk rá, hogy diétáznunk kell és el kell kerüljük vagy legalábbis mérsékelni kell a hisztaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását.

Az esetek többségében hisztamin intolerancia elleni gyógyszereket is kapunk, amelyek rendszerint antihisztamint, illetve diamino-oxidáz enzimet tartalmazó készítmények. A legjobb eredményre akkor számíthatunk, ha a kezelőorvosunk a véreredményünknek megfelelően személyre szabottan állítja össze a gyógyszereket.