Mit kell tudni az IBS betegségről?

ibs betegség

Az IBS betegség az emésztőrendszer funkciózavara, amelynek tünetei igencsak széles spektrumot ölelnek fel. A szóban forgó betűszó az irritábilis bélszindrómát takarja. Nagyon gyakori egészségügyi probléma.

Világszerte nagyjából minden ötödik embert érint – az érintettek közül pedig minden ötödiknek szüksége van gyógyszeres kezelésre a panaszok enyhítésének érdekében. Jelen cikkünket az IBS betegségnek szenteltük, górcső alá véve a szimptómákat, lehetséges szövődményeket és a kezeléssel kapcsolatos tudnivalókat.

Ártalmatlan, viszont az életminőség rovására mehet

Az IBS betegség kialakulása mögött alapvetően nem szervi elváltozás áll. Bár nem életveszélyes betegség, ha kezeletlenül marad, a tünetek súlyosbodása, így az életminőség romlása is előre borítékolható. Az IBS közvetlen kapcsolatba hozható a belek nem megfelelő működésével, azonban bélrákot nem okoz.

 

Szövődményei közül a legsúlyosabb az aranyér kialakulásának lehetősége. Nem fertőz és nem is rosszindulatú. Az okozott panaszok viszont valóban kellemetlenek. A tapasztalat azt mutatja, a két nem képviselői közül a hölgyeknél gyakoribb a kialakulása (ez valószínűleg a hormonzavarral, a hormonháztartás változásaival hozható összefüggésbe). Nem ritka, ha az IBS betegség az érintett személy egész életét végigkíséri.

Kialakulásának okai tisztázatlanok

Az orvosok nem tudják, mi hajlamosíthatja a betegség kialakulását. Jellemzően egyébként a 20-30-as évek környékén jelentkeznek először a tünetek. A rendellenesség a bél mozgásával hozható összefüggésbe (összehúzódás-elernyedés), amellyel tulajdonképpen a meg nem emésztett tápláléktól szabadul meg a szervezetünk. Az irritábilis bélszindróma szimptómái intenzívebbek stresszes helyzetekben.

IBS tünetei – mire számíthatunk?

Ahogy korábban megjegyeztük, az IBS betegség tünetei színes skálát ölelnek fel. A betegek leggyakrabban kellemetlen alhasi puffadásról, enyhébb görcsökről számolnak be. Az érintettek 80-90%-a tapasztal hasmenést és/vagy székrekedést. A szelesség, hányinger, sőt hányás sem ritka velejárói az egészségügyi problémának.

Az indokolatlan súlyvesztés szintén gyakori tünetnek számít, csakúgy, mint a szintén minden ok nélküli teltségérzet. A panaszok között szépszámban akadnak olyanok is, amelyek nem közvetlenül az emésztőrendszert érintik. Az IBS-sel küzdők életet gyakorta jellemzik depressziós epizódok, általánosan rossz közérzet és nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.

ibs tünetei

A hátfájás és a migrén sokszor előforduló panaszoknak minősülnek. Az IBS továbbá negatív hatással van a koncentrációra és a teljesítőképességünkre is. Amint azt láthatjuk, egyenként a panaszok elviselhetők, viszont rendszeres és hatványos fennállásuk esetén az életminőség nagymértékben romlik, így a kezelés sem várathat magára.

IBS kezelése – mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a panaszok már a mindennapjaink és az egyszerű hétköznapi tevékenységünk rovására megy, mindenképpen keressük fel a kezelőorvosunkat – már csak azért is, hogy megbizonyosodjunk, valóban IBS áll-e fenn az esetünkben, és nem egy hasonló tüneteket produkáló, komolyabb rendellenesség (például Chron). A diagnózis laborvizsgálattal, ultrahanggal és CT-vel állítható fel minden kétséget kizáróan. A kezelés a legtöbb esetben életmódváltással kivitelezhető a legegyszerűbben.

A rendszeres folyadékfogyasztás is hatékony segítség az IBS betegség ellen folytatott küzdelemben. Az alkohol-, nikotin- és koffeinfogyasztási szokásinkat is meg kell reformálnunk a tünetek enyhítésének érdekében. A relaxációs gyakorlatok és a pszichoterápia is hatékony részei lehetnek a kezelésnek.

IBS gyógyszere – milyen lehetőségeink vannak?

Bár a fent említett módszerek bizonyítottan hasznosak a tünetmentesítésben, előfordulhat, hogy a betegeknek gyógyszeres kezelésre is szükségük van. A hányinger csillapítására már több hatékony készítmény is a rendelkezésünkre áll. A görcsoldás terén a fájdalomcsillapítók hozzák el a számunkra a várva-várt enyhülést.

Antidepresszánsok hatására is enyhülhetnek a tapasztalt panaszok, s a stresszkezelés módszereinek elsajátítása, mint oly sok más betegség esetén, az IBS kapcsán is a hasznunkra válhat.