Irritábilis bél szindróma – kialakulásának oka, tünetei és kezelése

irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma, vagy röviden IBS az emésztőrendszer betegsége. Sokkal gyakoribb, mint azt talán elsőre gondolnánk – világviszonylatban ötből egy felnőttet érint. Jó hír, hogy a hátterében nem szervi elváltozás áll, s bár a betegség alapvetően a beleket érinti, gyulladásos állapot jellemzően nem lép fel, így az IBS nem növeli a bélrák kialakulásának kockázatát.

Krónikus betegség lévén azonban az életminőségünk rovására mehet, így megfelelő kezelése, a tünetek kordában tartása nem elbagatellizálandó. Mostani bejegyzésünket ennek az igencsak gyakori egészségügyi rendellenességnek szenteltük.

Az irritábilis bél szindróma tünetei – mit tapasztalnak a betegek?

Az IBS tünetei rendkívül színes spektrumon mozognak, eltérők az egyes betegeknél, és sokszor valamilyen teljesen más egészségügyi probléma jelenlétére utalnak. Az esetek többségében a betegek erős hányingerről, alhasi fájdalomról, puffadásról számolnak be. A rendszeresen tapasztalt indokolatlan teltségérzet is gyanakvásra adhat okot, csakúgy, mint a szelesség.

 

A pácienseket a reggeli órákban gyakorta gyötri hasmenés, de ennek ellenkező állapota, a székrekedés is fennállhat. Az IBS-től szenvedők széklete nyákos. Többen erős, fájdalmas vizelési panaszokról tesznek említést a kezelőorvosuknak. Az IBS gyakran jár epés jellegű panaszokkal.

A szimptómák változó intenzitásúak

Az imént felsorolt tünetek még egyénenként is variábilis intenzitásúak – a tapasztalat pedig azt mutatja, fokozott stresszhelyzetben szinte előre borítékolhatóan felerősödnek. Ez egyébként fordítottan is igaz: rendszeres nyomás alatt lévő személyeknél gyakrabban alakul ki IBS, mint a nyugodt életvitelt folytató társaiknál.

A hullámzó intenzitású krónikus egészségügyi probléma sajnos az egész életünket végig kísérheti. Ha azt tapasztaljuk, hogy a panaszok rendszeressé váltak és már a mindennapi munkavégzés rovására mennek, azonnal kérjünk professzionális segítséget.

Milyen okok állnak az IBS hátterében?

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának oka egyelőre tisztázatlan. Az orvosok úgy gondolják, a belek izmainak mozgásával (ritmikus ernyedés és összehúzódás) áll kapcsolatban a megjelenése. E mozgás hatására távoznak a salakanyagok a szervezetünkből. Abban az esetben, ha ez a mozgás túl gyors, hasmenéses állapot, szelesség lép fel, ellenkező esetben pedig a széklet megkeményedik, így az székrekedéshez vezet.

irritábilis bél szindróma diéta

A szakemberek véleménye egybecsengő a terén, hogy a két nem képviselői közül a hölgyek azok, akiket gyakrabban érint az IBS. Ezt a hormonális változásokkal hozzák párhuzamba (menstruáció alatt például az irritábilis bél szindróma tünetei is intenzívebbek). Kialakulásának hátterében továbbá állhatnak pszichoszociális tényezők, csökkent fájdalomküszöb és helytelen életmód is (mozgásszegénység, nem megfelelő minőségű táplálkozási szokások stb.)

AZ IBS-t kiváltó tényezőkről

A tünetek katalizátoraként gyakran bizonyos ételek állnak – tej, csoki, bizonyos gyümölcsök és zöldségek is kiválthatják a szimptómákat, sőt, azok még az egyébként mértékletes alkoholfogyasztás hatására is jelentkezhetnek. Ahogy korábban említettük, stresszes helyzetek, traumák is fokozhatják az IBS kialakulásának esélyét.

Irritábilis bél szindróma teszt – forduljunk orvoshoz

A fenti tünetek nemcsak az IBS, de sok más komoly egészségügyi probléma kísérői is lehetnek. Annak érdekében, hogy kizárhassuk a szervi elváltozás lehetőségét, a pontos diagnózis felállítása fokozott relevanciát élvez – ezt pedig kizárólag a szakorvos szavatolhatja. A vizsgálatok szerteágazók és alaposak.

Többek között laboratóriumi, endoszkópos és szövettani vizsgálatra is szükség van annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk a tapasztalt tüneteket kiváltó betegség mivoltáról. Fontos! Az olyan komoly, akár végzetes kimenetelű betegségeknek, mint a vérhas, vastagbélrák vagy Chron is hasonló szimptómái vannak kezdeti stádiumban, mint az IBS-nek – a betegség idejében való beazonosítása tehát életet is menthet.

Mi a teendő, ha beigazolódott a gyanúnk?

Az IBS hosszútávon fennálló betegség, amelynek kezelésére szerencsére több módszer is adott. A tapasztalatok azt mutatják, az irritábilis bél szindróma tüneteit már az egészséges életmódra való áttéréssel is nagyban kordában lehet tartani. A rendszeres, okosan felépített diéta, illetve a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok elsajátítása is nagy szerepet játszik a tünetmentesítésben.

Irritábilis bél szindróma diéta

Az esetek többségében, különösen a még nem idült IBS-nél, már az étkezési szokásaink megreformálása is nagyban enyhítheti a problémát. A fokozott mennyiségű folyadékbevitel fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A szóban forgó folyadék a legjobb esetben szénsavmentes víz, zöldtea vagy természetes, minőségi gyümölcslé.

irritábilis bél szindróma tünetei

Az életmódváltás minősége egyébként döntően függ a tapasztalt tünetektől is. Azoknak például, akik székrekedéstől szenvednek, a rostokban gazdag gyümölcsök hozzák el a várva-várt feloldozást – ám hasmenéses tünetek esetén ugyanazok sajnos súlyosbítják a szimptómákat. A gluténmentes étkezés is hatékonynak bizonyulhat az IBS panaszainak enyhítésében.

Irritábilis bél szindróma gyógyszer – milyen lehetőségek közül válogathatunk?

A tünetek enyhítésében gyógyszeres kezelés is a módunkban áll, természetesen orvosi felügyelet mellett. A fájdalomcsillapítók, görcsoldók azonnali hatása ismert, hosszútávon pedig a probiotikumok jelenthetik a megoldást. Ha a beteg erős hányingerrel küzd, a különféle hányingercsillapító készítmények segíthetnek.

Milyen szövődményei lehetnek az IBS-nek?

A rendszeres és folyamatos székrekedés aranyér kialakulásához vezethet. Mivel a betegséget gyakran valamilyen étel váltja ki, előfordulhat, hogy az érintettek túlzottan szigorú diétát folytatnak, amelynek következményeként óhatatlanul is megvonják maguktól a szervezetük megfelelő működésének szempontjából nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat.

S bár nem szó szerint értődő „szövődmény”, mégis fontosnak látjuk megemlíteni, hogy az IBS hatása sajnos a mindennapi életünkben is megmutatkozhat, és nemcsak a munkavégzésre, de a családdal, barátokkal való kapcsolattartásra is rányomja negatív bélyegét.