Minden, amit tudni kell a kontaminált vékonybél szindrómáról

kontaminált vékonybél szindróma

A kontaminált vékonybél szindróma alapvetően az emésztőrendszert érintő betegség. Rövidítése SIBO (angol kifejezésből, „Small Intestinal Bacterial Overgrowth”). Az egészségügyi rendellenesség a vékonybél kontaminálódásával, azaz szennyeződésével jár, amit a vastagbélből származó túlszaporodott baktériumok okoznak.

A kontaminált vékonybél szindróma kialakulásának lehetséges okai

Kétségtelen, hogy a vékonybélben is vannak baktériumok, ám ezek mind számban, mind jellegzetességeik terén merőben eltérnek a vastagbélben lévő társaiktól. A két bélszakasz más funkciókat tölt be, így érthető, ha a baktériumaik is más-más összetétellel rendelkeznek.

A szervezetünknek megvannak a maga „trükkjei”, hogyan válassza szét a két különböző bélflórát (a vékonybél jellegzetes, hullámszerű mozgása például normál esetben megakadályozza a szóban forgó vastagbél-baktériumok megtapadását). Azonban vannak olyan helyzetek, illetve körülmények, amelyek hatására a két bélflóra összekeveredik egymással. A krónikus stressz és több gyógyszer hatására is felléphet ez az állapot.

 

A SIBO kiváltó okai mögött túlságosan is lassú bélmozgás, csökkentet gyomorsavtermelődés, illetve bélfertőzés is meghúzódhat. A lehetséges katalizátorok egyébként nagyon színes spektrumot járnak be, amit tovább fokoz a tény, miszerint a kontaminált vékonybél szindróma idősebb korban gyakrabban fordul elő.

A kontaminált vékonybél szindróma tünetei széles skálát ölelnek fel

A SIBO tüneteit döntően az okozza, miszerint a vékonybélben elszabadult baktériumok erjeszteni kezdik a meg nem emésztett szénhidrátokat, és e folyamat közben gáz, ecetsav és tejsav képződik. Ezek együttes hatásaként a betegeket erős alhasi görcsök gyötrik, puffadás és hasmenés jelentkezik. Az utóbbinak az ellentétje, a székrekedés sem ritka szimptóma.

Az érintett személyek szinte mindegyikénél kellemetlen hasi diszkomfortérzet alakul ki. A SIBO-tól szenvedők immunrendszere legyengül, így sajnos védtelenebbek a vírusos megbetegedésekkel szemben. A kontaminált vékonybél szindróma ezenkívül indokolatlan fogyást is eredményezhet. Az elhanyagolt, kezeletlen SIBO B12-vitamon hiányhoz is vezethet, aminek következményeként vérszegénység léphet fel a betegeknél. Súlyosabb esetben a SIBO csontritkulást is okozhat.

A SIBO diagnosztikája

Abban az esetben, ha felmerül bennünk a gyanú a kontaminált vékonybél szindrómát illetően, mindenképpen keressük fel a kezelőorvosunkat. A diagnosztikai vizsgálat során a szakember kizárja a szervi elváltozások lehetőségét, az ételallergiát és az ételintoleranciát. A kontaminált vékonybél szindrómát egyébként az úgynevezett laktulóz kilégzéses teszttel lehet a leghatékonyabban megerősíteni – vagy éppen kizárni.

A kontaminált vékonybél szindróma kezelése – milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre?

A SIBO kezelése többféleképpen is lehetséges. A kezelés minőségét a tapasztalt tünetek határozzák meg. A kiváltó ok szintén nagyban befolyásolja a terápia menetét, ami egyénenként eltérő. Amennyiben például az adott páciensnél a SIBO sipolyok formájában jelentkezik, a kezelés során egészen biztosan műtéti beavatkozásra is szükség van.

kontaminált vékonybél szindróma gyógyulási ideje

Ebből kifolyólag a kontaminált vékonybél szindróma gyógyulási ideje nagyon változatos, egyénenként eltérő képet mutat. Alapvetően a bélflóra megfelelő, minőségi állapotának a visszaállítása a cél, amit antibiotikum-kúrával érhetünk el a legcélszerűbben. A bélflóra kielégítő állapotának fenntartása pre- és pro-biotikumokkal támogatható meg.

A helyes táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel fontosságáról

Ahogy korábban azt megjegyeztük, a SIBO-t a renyhe bélmozgás is eredményezheti. Annak érdekében, hogy ezt a faktort semlegesíthessük, fontos fokozott hangsúlyt fektetni az egészséges életmód kialakítására, aminek hangsúlyos szegmense a minőségi, vitamindús táplálkozás és a megfelelő mennyiségű, rendszeres folyadékbevitel. Az immunrendszer megerősítésével is sokat enyhíthetünk a tüneteinken.

E célból étrend-kiegészítőket, vitaminokat is bevethetünk. A stresszkezelés szintén hatékony módszernek számít a SIBO ellen folytatott harcban.