Mit kell tudni az antihisztamin krémekről?

antihisztamin krém

Az antihisztamin krém a bőrön jelentkező allergiás reakciókat hivatott csökkenteni. Az antihisztamin tartalmú krémek széles spektrumot járnak be, közöttük vannak vénykötelesek és olyan gélek, krémek, amelyeket recept nélkül is kiválthatunk a gyógyszertárakban. Ez a tény természetesen nem befolyásolja a hatékonysági fokukat.

De mi is az az antihisztamin, és mi célt szolgál?

A szervezetünkben termelődő hisztamin molekula felelős a legtöbb allergiás tünet kialakulásáért. A hisztamin túltermelődés tulajdonképpen a szervezetünk válaszreakciója egy adott, tévesen veszélyesnek ítélt anyag jelenlétére (például a virágporra vagy penészgombára).

Az antihisztaminos készítmények visszaszorítják a hisztamin túltermelődés következtében keletkező tüneteket, ezáltal segítenek átvészelni magát az allergiaszezont.

Milyen esetekben javasolt az antihisztaminos készítmények szedése?

A szénanátha az egyik legelterjedtebb allergiatípus, rengeteg embert érint hazánkban is. A szénanátha orrfolyással vagy orrdugulással, folyamatos tüsszögéssel, bőrviszketéssel, kellemetlen és fájdalmas szem- és orrirritációval jár együtt.

antihisztamin tartalmú krém

Az antihisztaminos gyógyszerek, avagy a tabletták, krémek és a sprayk ezen kínzó panaszok megszüntetésében játszanak nagy szerepet. Az antihisztamin tehát bőrviszketésre is beváltja a hozzá fűzött reményeinket. Ha a csalánkiütés, bőrirritáció jelentkezik az esetünkben, az antihisztamin krémek segíthetnek megoldani az egészségügyi problémánkat.

Az antihisztamin krémek a nyári táborozások elengedhetetlen kellékei

A jó idő beköszöntével egyre többször érezzük a természet hívó szavát – nem is csoda, ha a hétvégéket leginkább a szabadban pihenve szeretjük eltölteni. Amennyiben hosszabb lélegzetvételű kempingezésen törjük a fejünket, semmi esetre se felejtsük el bepakolni a szükséges holmik közé az antihisztamin krémet is.

Odakinn a szabadban ugyanis nem tudjuk magunktól távol tartani a bogarakat- a fájdalmas rovarcsípések pedig bizony az egész hétvégénket tönkre tehetik. Az antihisztamin krém a rovarcsípések esetén is jelesre vizsgázik, az érintett területen enyhíti a gyulladást, csillapítja az égő, viszkető érzést.

Vény nélkül is kapható gél

Az antihisztamin krémek, ahogy a fentiekben már megjegyeztük, recept nélkül is beszerezhetők a gyógyszertárakból vagy akár a webshopokon keresztül is. Az egyik legismertebb ilyen típusú készítmény a Fenistil gél. A szóban forgó gél hatékonyan enyhíti a különféle bőrreakciókat, így különféle bőrkiütések, csalánkiütés és rovarcsípés esetén is jó szolgálatot tesz.

Amellett, hogy hatásosan gátolja a hisztamin termelődés okozta tüneteket, helyi érzéstelenítő gyanánt is remekül használható. Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy az antihisztamin krém a napégés okozta fájdalmak esetén is bevethető.

Az antihisztaminos géleket, krémeket bárki használhatja?

A krémek betegtájékoztatójában leírt javaslatokat erősen ajánlatos megfogadni. Alapvetően szinte mindenki, aki allergiás reakciókat tapasztal, orvosi beleegyezés nélkül is használhatja ezeket a krémeket, kivételt képeznek a várandós hölgyek. Terhesség vagy szoptatás ideje alatt mindenképpen konzultálnunk kell a szakemberrel az adott krém alkalmazását illetően.

Néhány szóban az antihisztaminok típusairól

Az antihisztaminos szerek három típusát különböztetjük meg: első-, második- és harmadik generációs készítmények. Az első generációs gyógyszerek az 1940-es évek óta léteznek, erős mellékhatásokkal (például álmosság) járnak együtt.

antihisztamin bőrviszketésre

A második generációs antihisztamin orvosságok már jóval kisebb eséllyel okoznak kedvezőtlen mellékhatásokat. A harmadik generációs antihisztaminos krémek, tabletták és sprayk már a legmodernebb eljárással lettek fejlesztve, az esetek döntő többségében semmilyen nem kívánt tünettel nem járnak együtt.

A krém kigyógyít minket az allergiából?

Sajnos nem: erre egyetlen antihisztamin gyógyszer sem képes. Ezek az orvosságok meggátolják a tünetek kialakulását, viszont a probléma gyökerét nem oldják meg. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint erre kizárólag az allergén-specifikus immunterápia képes.