Minden, amit tudni kell a szója allergiáról

szója allergia

Bár a szójából készített ételek a vegetáriánus és a vegán életmódba is beilleszthetők, a szója allergia, mint egészségügyi rendellenesség sajnos sokaknál ellehetetleníti ezt az egyébként sokoldalú élelmiszer fogyasztását.

Szójabab – a szójatejen és a tofun túl

A Kelet-Ázsiában őshonos szójabab rendkívül gazdag fehérjeforrásnak számít, ezenkívül igazi vitamin-bomba is. Ezen nagyszerű tulajdonságai teszik népszerűvé a szójából készített élelmiszereket azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem esznek húst.

Szójából rengeteg változatos élelmiszer készül – és itt most elsősorban nem csupán a szójatejre vagy a tofura gondolunk. Kevesen tudják ugyanis, hogy a szója a legtöbb, napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszerekben is jelen van – nemcsak a pékáruk, a kenyér fontos összetevője, de a csokoládé, sőt még a hústermékek alapanyagai között is megtalálhatjuk a szóját. Nem ritkán a gyógyszerek és a kozmetikai készítmények egyik fontos alapanyaga is a szója.

Remek alternatíva a laktóz- és a tejfehérje érzékenyeknek is

 

A szójabab felhasználásával természetesen szójatejet is készítenek, aminek a leginkább a laktózintoleranciával és a tejfehérje érzékenységgel küzdők örülnek a legjobban. Bár a témában végzett kutatások arra is rávilágítottak, hogy a fent említett rendellenesség képviselői azok, akik jelentős hányadban szenvednek a szójabab allergiától.

A tudósok szerint ugyanis azok a személyek, akik a tejre, a tejtermékekre allergiásak, hajlamosabbak életük során a szójabab allergia tüneteinek produkálására is. Ez pedig nagy kár, hiszen ezáltal rengeteg lehetőségtől elesnek az egészséges étrendjük kialakítása során.

Világszerte hódítanak a szójából készült ételek

A szója sokoldalú élelmiszeripari felhasználhatósága újkeletű jelenség. Most, hogy a gyártók már tudják, ez az egészséges élelmiszer, ami ráadásul remek forrása a fehérjének is, roppant változatosan használható fel a gyártási folyamatok során, így egyre több olyan terméket dobnak piacra, ami szóját is tartalmaz. Ez a jelenség pedig nem kedvez azoknak, akik a szója allergia kellemetlen tüneteitől szenvednek.

Szója allergia – a legkisebbek fokozott veszélynek vannak kitéve

Megállapítást nyer, miszerint a növényi élelmiszerek között a szója az egyik legveszélyesebb allergén, ami a legkisebbeket veszélyeztetheti. Azon csecsemők, akik allergiásak a tejre, nagy valószínűséggel a szójatejre is hasonló tünetekkel reagálnak majd.

szójabab allergia

A szakemberek egybecsengő véleménye szerint a tejallergiás gyerekek 30%-a szója jelenlétére is allergiás tüneteket produkál. Amennyiben az derül ki a gyermekünkről, hogy allergiás a tehéntejre, inkább ne kísérletezzünk a szójatejjel. A szója növényi hormonjai egyébként is negatívan befolyásolhatják a kicsik fejlődését.

A szója allergia kialakulásának oka

A szójabab fehérjéi között kettő is akad, amelyre a szervezet különösen érzékenyen reagálhat. Ez az úgynevezett conglicin és glicinin. A szója allergia kialakulásának elsődleges oka egyértelműen a genetikai adottságainkban keresendő.

Ha az adott személy egyik vagy másik szülője allergiás a szójára, a szója allergia kialakulásának nagy a kockázata. Érdekes tény, hogy azok körében is kialakulhatnak a tünetek, akik túlzott mértékben fogyasztanak napi szinten szójatartalmú élelmiszereket.

A szója allergia tüneteiről

A szójaszármazékokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után az allergiások körében a szimptómák szinte azonnal jelentkeznek. Azt, hogy ezek a tünetek milyen intenzitásúak, nagyban befolyásolja az adott élelmiszer szójatartalmának erőssége is.

szója allergia tünetei

Az allergiás személyek a szója fogyasztása után azonnal gyomorpanaszokat tapasztalnak, erős hányingerrel küszködnek, sőt, hányhatnak is. A tünetek közé soroljuk még a bőrérzékenységet, a viszketést és az ajkak megduzzadását is. Sőt, tulajdonképpen fogyasztanunk sem kell szója felhasználásával készített produktumokat ahhoz, hogy allergiás tüneteket produkáljunk.

Az élelmiszeriparban tevékenykedők között a pékek azok, akiknél a szójaliszt rendszeres jelenlétére túlérzékenység alakul ki, ami hörgi-asztmában ölt formát. Bár e tünetek roppant kellemetlenek, sokkal veszélytelenebbek, mint a száj- és garatüregben kialakuló duzzanatok. Ezek a nagyobb csomók ugyanis akár a légzést is meggátolják.

A legrosszabb, amit történhet: anafilaxiás sokk

Mint sok más allergia, sajnos a szója allergia is kiválthat anafilaxiás sokkot. A szóban forgó túlérzékenységi reakció jelentőségét nem szabad elbagatellizálni – az anafilaxiás sokk potenciálisan az életünket is veszélyezteti, azáltal, hogy elzárja a légutakat, így, ha az érintett személy nem kap azonnal orvosi segítségét, akár meg is halhat.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban…

…készítsünk allergia tesztet! Ezt kétféleképpen is megtehetjük: bőrteszttel és vérvizsgálattal is. Az eredmény nem hagy lehetőséget a bizonytalanságra – bármelyik vizsgálatot is választjuk, biztosan kiderül, a szójára vagyunk érzékenyek, esetleg valamilyen más élelmiszer áll a túlérzékenység hátterében.

Tanulmányozzuk át alaposan az élelmiszerek leírását és kérdezzünk

Ha fennáll a szója allergia lehetősége, az egész életvitelünket komolyan át kell alakítanunk. A következetesség, mint irányelv nagyon fontos ebben az esetben. A vegetáriánusok és a vegán életmódot követők nehéz helyzetben vannak, hiszen a szója a számukra a fehérjék és vitaminok egyik legkiválóbb alternatívája.

A szakemberek véleménye szerint azoknak a vegetáriánusoknak, akik allergiásak a szójára, a laktózmentes tejtermékek fogyasztása jelentheti a megoldást.

A szója allergia tünetei – mivel lehet megelőzni a bajt?

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az allergiások kizárólag úgy kerülhetik el a tünetek kialakulását, ha kizárják az életükből a probléma forrását. Nem mindenkinél válik be, mégis sokaknak segíthet a betegség leküzdésében az immunterápia is.

Az immunterápia tulajdonképpen egy ősrégi módszer, új, modern köntösben. A terápia lényege, hogy az érintettek szervezetét fokozatosan, lépésről-lépésre hozzászoktatják az adott allergénhez. A teljes gyógyulás nem kizárt, viszont a kezelés akár évekig is tarthat.