Specifikus immunterápia – megoldás az allergiára?

immunterápia allergia

A modern orvostudomány képviselői közül sokan egyetértenek azzal, miszerint az immunterápia allergia esetén az egyetlen olyan módszer, amellyel valóban hatékony, minden szempontból komfortos eredményeket érhetnek el a bizonyos anyagok jelenlétére túlérzékenységgel reagálók esetében.

Bár a legideálisabb megoldás valóban az volna, ha az adott allergén teljes mértékben „eltűnne” a beteg környezetéből, sajnos ez nem minden esetben valósítható meg – gondoljunk csak például a virágporra.

Az allergia immunterápia segítségével kezelhető volna?

Az allergiások kellemetlen helyzetben vannak, hiszen a gyógyszerekkel csak időszakosan enyhíthetik a tüneteket, mellette pedig számos mellékhatással rendelkeznek, mint például a túlzott álmosság. Az immunterápia hosszú távú megoldás lehet és egyre többen próbálják ki, mivel nemcsak arra alkalmas ez a terápia, hogy csökkenthetők legyenek a tünetek, hanem csökkenthetjük a szervezetünk allergénekkel szembeni túlzott érzékenységét is.

Ez a specifikus immunterápia, amelyik képes fékezni az immunrendszer kórosan fokozott működését anélkül, hogy gyógyszert szednénk. A szóban forgó allergén immunterápia keretén belül fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb dózisban érintkezik a szervezetünkkel – ami az okosan felépített kezelés során egyre erősebbé és ellenállóbbá válik a veszélyesnek ítélet anyaggal szemben.

Immunterápia allergia esetén – mire számíthatunk?

Ez egy olyan terápia, amikor a beteg megkapja az allergiát kiváltó allergén egy tisztított változatát, természetesen egy szigorúan megszabott adagban, ellenőrzött körülmények között. Ez az adag érkezhet tabletta, injekció vagy cseppek formájában is, ami aztán kiváltja a tüneteket.

allergén immunterápia

Ezt természetesen szakemberek végzik, így senkinek sem szabad házilag hasonlóval kísérleteznie. Ez az immunterápia 3-5 évig tart, eközben pedig folyamatosan szokik hozzá a szervezet az allergénhez, ami ahhoz vezet, hogy végül képes panaszok nélkül elviselni az anyag jelenlétét.

Egyáltalán nem újkeletű jelenség

Talán e sorok olvasása közben többen is azt gondolhatják, az említett terápia a modern orvostudomány egyik vívmánya. Nos, a valóságban az immunterápia gyökerei az ókorba nyúlnak vissza.

Egyes források szerint ugyanis az egykori Pontos királya, VI. Mithridatész mérgezéstől való félelmében fokozatosan szoktatta hozzá a szervezetét a kígyóméreg jelenlétéhez. A terápia bevált: a legendás király kard általi halállal búcsúzott ettől a világtól.

Specifikus immunterápia allergia esetén– a kezelés akár odahaza is kivitelezhető

A kezelés nem vesz igénybe hosszú időt, hiszen elvégezhető pillanatok alatt a beteg otthonában (az injekciót kivéve). Önállóan is elvégezhető egy idő után már egy gyermek számára is, amikor már kialakult a személyre szabott hatóanyag mennyiség, amit a nyelv alá cseppenthetünk.

Akik valamilyen szezonálisan jelentkező allergia tünetei miatt szenvednek, lényeges, hogy már három-négy hónappal a szezon előtt elkezdjék a terápiát, hiszen így enyhébb tünetekre számíthatnak, amikor megérkezik a parlagfű vagy más, allergiát kiváltó anyag szezonja.

Akik a leggyakrabban élnek az immunterápia lehetőségével

Bár elviekben bármilyen allergén esetében elkezdhető a kezelés, a tapasztalatok azt mutatják, a leggyakrabban a parlagfű és a poratka allergiától szenvedők táborából kerülnek ki azok, akik immunterápiás kezelést igényelnek. Ez nem véletlen – a túlérzékenység szóban forgó két típusától szenvednek ugyanis a legtöbben.

Kiknek javasolja a szakorvos az immunterápia elkezdését?

Bár ez abszolút személyes döntés, bizonyos speciális esetekben a szakorvos kifejezetten javasolja az immunterápia elkezdését. Legyen a páciens felnőtt vagy gyerek, asztmás betegség jelenléte mellett kifejezetten okos döntés bizalmat szavazni a gyógykezelésnek.

allergia immunterápia

Persze nem szükséges végletekben gondolkodnunk – az immunterápia azokban a szituációkban is beválthatja a hozzá fűzött reményeket, ha a jelentkező tünetek okozta kellemetlenség a mindennapjaink komfortjának rovására megy. Korábban említettük, szép számban akadnak olyan személyek is, akik valamilyen oknál fogva ódzkodnak a rendszeres gyógyszerszedéstől – az ő imáikra is válaszként szolgálhat a terápia.