Mi az a reflux és hogy alakul ki?

reflux

Elsőre apró problémának tűnik, sokan azt hiszik, csak a gyomruk savtartalmaz emelkedett meg átmenetileg evés vagy ivás után, a reflux azonban ilyen alattomosan támad. Érdemes olyan életmódbeli szokásokat tartani, melyek segítenek elkerülni ezt az állapotot, mert, ha már kialakul a betegség, hosszú időbe telhet a teljes gyógyulás.

A gyomorégés manapság szinte népbetegségnek számít, mivel több rossz, civilizációs szokás felelős a kialakulásáért. A reflux azonban egy ennél sokkal komolyabb egészségügyi probléma, ami végzetes szövődményeket is okozhat!

A reflux okai

Bár sokan úgy gondolják, hogy a reflux a gyomorsav felszaporodása miatt alakul ki, az helyzet ennél gyakran bonyolultabb. A legfőbb oka a betegség megjelenésének az, hogy az alsó nyelőcső záróizma elégtelenül működik. Ezt az izmot LES-nek nevezik, az angol lower esophageal sphincter után kapta a rövidített nevét.

 

Egészséges embereknél ez az izomgyűrű az étel áthaladása után teljesen bezárul, megakadályozva a gyomorsav visszafolyását és az emésztés okozta kellemetlen illatok kiáramlását. Ekkor alakul ki a gastrooesophagealis reflux (GERD), amelynek során a folyamatos savas irritáció a nyelőcső gyulladásos állapotát eredményezi.

reflux tünetei

Általában a refluxot ez az állapot okozza, de vannak olyan esetek, amikor sokkal komolyabb probléma áll a háttérben, mégpedig a rekeszizom sérve. Ez a gyomor egy rendellenessége, amikor a LES és a gyomor felső része a rekeszizom fölött helyezkedik el. Ha ez az állapot alakul ki, a gyomorsav akadálytalanul folyik vissza a gyomorból a nyelőcsőbe.

Ezek a reflux tünetei

Amikor a reflux kialakul, a betegeknél először gyomorégés szerű tünetek jelentkeznek evés után vagy fekvő helyzetben, melyekre a legtöbben vény nélkül megvásárolható savlekötőket használnak. Ezek azonban nem, vagy alig hatnak és a tünetek egyre rosszabbak lesznek. A kellemetlen lehelet, a puffadás, a csuklás, a krónikus torokfájás, a rekedtség és a köhögés, valamint a nyelési problémák az első tünetek.

Ezeket követhetik a súlyosabb problémák, úgymint a fogak zománcrétegének károsodása, felmaródása, véres hányás és széklet, folyamatos hányinger és az emésztési zavart kísérő fogyás.

A reflux vizsgálat ezekre a területekre tér ki

A refluxot főleg a meglévő tünetek alapján diagnosztizálják, majd gyógyszeres kezelést és életmódbeli változtatásokat ír elő az orvos. Ezek enyhítik vagy akár meg is szüntetik a kellemetlen tüneteket. Ha azonban ez nem történik meg, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárható legyen más betegség, mint a rekeszizom sérve, illetve a nyelőcső hegesedése, fekélyesedése.

Ehhez röntgent, endoszkópiát, nyomásmérést és a ph-érték ellenőrzését használnak. A reflux legkomolyabb szövődménye a nyelőcsőrák kialakulása, illetve az azt megelőző, Barrett-nyelőcső állapot.

A reflux kezelése több fronton történik

Függően attól, hogy mi váltotta ki a refluxot, többféle kezelési módszert is alkalmazhatnak a szakértők. A gyógyszeres kezelés mellett nemcsak az életmódbéli szokásokon érdemes változtatni, de sok esetben mentálhigiénés szakember segítsége is szükségessé válhat.

Ezért szükséges a reflux köhögés megszüntetése

A köhögés meglehetősen általános tünet, a felső légúti fertőzésektől kezdve, a torokirritáción át, az allergiáig sokféle állapot miatt jelenhet meg, de egyes gyógyszerek is okozhatják. A reflux is egy ilyen betegség, de az általa kiváltott köhögés gyorsan felismerhető.

reflux kezelése

Reflux esetében ugyanis a garatba és gégébe bejutó refluxos gyomorsava az, ami irritáló hatása miatt egyfajta reflexes védekező reakciót vált ki. Ez maga a köhögés, ami megakadályozza, hogy a maró hatású anyag a légutak mélyebb részeibe is eljusson. A refluxos köhögés száraz, általában felszakadó váladéktól mentes, de nem ritka, hogy a betegek savanyú, keserű, savas anyagot köhögnek fel.

Maga a reflux köhögés leginkább nappal jelentkezik, de nem ritka a lefekvés utáni, rohamokban feltörő köhögés sem, ami fokozódhat olyan ételek és italok elfogyasztása után, melyek stimulálhatják a reflux betegség kialakulását.

Több tényező is hajlamossá teheti az embert a refluxra

A reflux, mint olyan, nem egy adott körülmény hatására alakul ki, hanem több tényező összeadódása válthatja ki azoknál, akik hajlamosak erre a betegségre. Az életmódbeli szokások közé tartozik a rendszeres túlevés étkezésenként, és a túlzott fűszerezéssel elkészített, zsíros, hagymás, fokhagymás ételek fogyasztása.

Mindemellett a savas gyümölcsök, például a citrusfélék is hajlamosítanak a refluxra, ahogy a csokoládé, a menta és a paradicsom túlzott fogyasztása is. Az alkohol- és kávéfogyasztás, valamint a dohányzás is hozzájárul a reflux kialakulásához.

Az sem mindegy, mikor eszünk, hiszen, ha lefekvés előtt étkezünk vagy nassolunk, megterheljük a gyomrunkat és emiatt a gyomorsav felszaporodva elérheti a nyelőcső alsó traktusát.

A túlzott stressz is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A várandósság ideje alatt megjelenő reflux azonban általában azért jelenik meg, mert a fejlődő magzat egyre nagyobb helyet foglal el és ezáltal az anya gyomrának térfogata is csökken.

Gyermekeknél is kialakulhat a reflux

Ugyan a gyermekeknél nem életmódbeli és étkezési szokások miatt, de szintén kialakulhat reflux, egészen kicsi kortól kezdve. Sok szülő tapasztalja azt, hogy etetés után – legyen szó anyatejes vagy tápszeres táplálásról – a baba öklendezni kezd, majd szinte az egész adag ételt kihányja.

Emiatt pedig a súlya sem úgy gyarapodik, ahogy az elvárható lenne. Önmagában a bukás természetes folyamat akkor, ha a baba túl sokat eszik, mivel gyomruk olyan kicsi, hogy nem képes tolerálni a túlterhelést. Ilyenkor reflexszerűen szabadul meg a tápláléktól. A reflux azonban komoly problémákat okozhat és nemcsak kisbabáknál, de akár kiskamaszoknál is megjelenhet.

Főbb tünetei az ételek elutasítása, légzési nehézségek, hányás, fulladás, öklendezés és az evés utáni rossz hangulat is. Érdemes az első jelek megjelenésekor alapos kivizsgálást kérni egy szakorvostól, elkerülendő az esetleges szövődményeket, melyek hosszú időre kihathatnak. A gyermekek 95%-a, ahogy cseperedik, kinövi ezt a betegséget.