Akár halálos betegséget is okozhat a kezeletlen gyomorsav túltengés

gyomorsav túltengés

A gyomorsav túltengés, vagy hiperaciditás, az az állapot, amikor a gyomorban túl sok sav van. A gyomorsav termelését a gyomor nyálkahártyáján található sejtek végzik. A normál mennyiségű gyomorsav segíti a táplálék megemésztését és megakadályozza a kórokozók bejutását a szervezetbe. Emellett szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban is, például a B12-vitamin felszívódásában.

A gyomorsav összetételét meghatározó tényezők a kloridionok, a nátriumionok és a protonok. A gyomorsav elsődleges összetevője a hidrogén-klorid ion (HCl), amelyet nátrium-klorid (NaCl) és kalcium-klorid (CaCl2) segítségével állít elő a gyomor nyálkahártyája. A gyomorsav pH-ja 1-2, ami jelentősen savasabb a környezeti pH-nál (kb. 7) és lehetővé teszi a gyomorban található enzimek hatékony működését.

Normális esetben a gyomorsav támogatja az emésztést, de ha túl sok van belőle, akkor az gyomorégést, irritációt és gyomorpanaszokat okozhat. A gyomorsav túltengését többféle dolog is okozhatja, például túl sok étel fogyasztása, stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerek szedése stb.

A gyomorsav túltengés tünetei lehetnek

 

Gyomorégés: A gyomorban lévő sav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami égő érzést okoz a mellkasban.

Hányinger: A gyomorban lévő sav miatt gyakran jelentkezik hányinger, ami hányáshoz vezethet.

Szájszárazság: A gyomorsav túltengés kiszáríthatja a szájat.

Vérző sebek: A gyomorsav túltengése irritálhatja a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyáját, ami vérző sebek kialakulásához vezethet.

Fáradékonyság: A gyomorsav túltengés miatt a szervezet nem képes megfelelően emészteni a táplálékot, ami fáradékonysághoz vezethet.

Fogyás: A gyomorsav túltengés miatt a szervezet nem képes megfelelően emészteni a táplálékot, ami fogyáshoz vezethet.

Reflux: A gyomorsav túltengése miatt gyakran fordul elő reflux, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe.

Nyelési nehézségek: A gyomorsav túltengése miatt a nyelőcsőben lévő sav irritálja a nyálkahártyát, ami nehézséget okozhat a táplálék lenyelésekor.

A gyomorsav túltengés rövidtávú hatásai közé tartozik a gyomornyálkahártya-gyulladás, ami önmagában nem egy komoly probléma és gyorsan gyógyul. Ha azonban az irritáció tartós, annak hatására kialakulhat gyomor- és nyombélfekély, a reflux betegség (GERD) és a Barrett nyelőcső, ami a nyelőcső rákos elváltozásának kockázatát növeli.

A túl sok gyomorsav fokozza a gyomor és a nyombél irritációját, ami gyulladásos folyamatokat, végső esetben akár gyomorrákot is okozhat.

A gyomorsav túltengés és a gyomorfekély közti összefüggés

A gyomorfekély egy nem gyógyuló seb az emberi gyomorban vagy a nyombélben. A fekély okozója általában a Helicobacter pylori nevű baktérium, de az étrend, a stressz és a gyomorsav túltermelése is okozhatja. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a fogyás és az étvágytalanság.

gyomorsav tünetei

A fekély kezelésére a gyógyszeres terápia mellett életmódbeli változtatások is szükségesek, például a rossz étkezési szokások megszüntetése, valamint a stressz csökkentése. A gyomorfekély vizsgálat során a betegnek először általában vér- és vizeletmintát kell adnia, hogy kizárják más betegségek jelenlétét. Ezután általában endoszkópos vizsgálatot végeznek, ez a gyomortükrözés.

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) során a szakember meg tudja vizsgálni a gyomor falának állapotát, a gyomor nyálkahártyáját, a gyomorszájat, a nyelőcsövet, illetve a beleket. A tükrözés során az orvos mintát is vehet a nyálkahártyáról, amelyet később laboratóriumban tudnak vizsgálni. A gyomortükrözést végezhetik altatásban, de a beteg kérheti azt is, hogy ébren maradjon közben.

Az IBS és a gyomorsav túltengés összefügghet

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy gyakori, krónikus funkcionális betegség, amely a bélrendszer működésével kapcsolatos problémákat okoz. tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a puffadás, a hasi görcsök, a székrekedés vagy a hasmenés, valamint a teltségérzet.

A betegség okai még nem teljesen ismertek, de néhány tényező, mint például a stressz, az étrend, a bélmikrobiom és az érzelmi állapot, valamint az ezek miatt megnövekedett mennyiségű gyomorsav befolyásolhatják a tüneteket. A diagnózis alapja a tüneteken alapul, és nem igényelnek specifikus laboratóriumi vagy műszeres vizsgálatokat.

A kezelés a tüneteket célozza, és lehetnek farmakológiai és non-farmakológiai kezelések. Például a diéta, a rendszeres testmozgás, a stresszkezelés, a bélmozgás serkentése és a pszichológiai kezelés.

A gyomorrák kialakulásáért is felelős lehet a gyomorsav túltengés

A gyomorrák (gastric cancer) kialakulásának pontos okai még nem teljesen ismertek, de bizonyos tényezők növelhetik a kockázatot. Ilyen a Helicobacter pylori bakteriális fertőzés és a gyomorsav túltengés által kiváltott folyamatos irritáció. A kor előrehaladtával nő a kockázat, a legtöbb esetet idősebb felnőtteknél diagnosztizálják.

gyomorsav ellen

A dohányzás és az alkoholfogyasztás is növelheti a betegség kialakulásának esélyét, ahogy a családi hajlam is. Bizonyos ételek nagy mennyiségben és gyakran történő fogyasztása, mint például a sós, füstölt és szárított ételek, szintén növelhetik a gyomorrák kockázatát.

Egyes bélrendszeri elváltozások, mint például a gyomor polipok, szintén hozzájárulhatnak a gyomorrák kialakulásához. A gyomorrák tünetei közé tartozhat a fogyás, a gyomor fájdalma, a nehézség és a teltségérzet a gyomorban, a gyakori hányinger és hányás, valamint a véres széklet.

A gyomorsav túltengés kezelhető

A gyomorsav túltengés kezelésére többféle lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a gyógyszeres terápiát, a diétát és az életmódbeli változtatásokat. Az orvos által felírt gyógyszerek lehetnek protonpumpa-gátlók, amelyek csökkentik a gyomorsav termelését, vagy antacidák, amelyek csökkentik a gyomorsav savasságát.

A diéta általában a fűszeres, zsíros és csípős ételek kerülését javasolja, valamint a rendszeres étkezések és a kellő időközönkénti szünetek betartását. Az életmódbeli változtatások közé tartozik a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, valamint a rendszeres testmozgás.