Mi a fémallergia és mik a tünetei?

fémallergia

Idehaza gyakori a fémallergia, a tünetek pedig hirtelen megjelenhetnek, és egy életen át elkísérhetnek. Szervezetünk számos fémet használ különböző funkcióihoz, ennek ellenére ezek az anyagok kóros immunválaszt, allergiát is képesek kiváltani.

Egyéntől függően bizonyos fémek nagy mennyiségű belélegzése vagy bőrünkhöz érése irritálhatja a szervezetet és gyulladásos folyamatokat indíthat el. Azonban már kisebb mértékben is gondot okozhatnak. Az fémallergia folyamatainak beindításához sokszor már pár mikrogramm mennyiség is elegendő.

Leggyakrabban a nikkel vált ki erős immunválaszt és fémallergiát. Ez elsősorban amiatt lehetséges, mert a fém a legtöbb bizsuban és más „testbevalókban” jelen van, ahogyan cipzárokban, kisollókban vagy karórák csatjában is. A króm szintén gyakori allergén, ami porszerű állapotában a medencékben és vegyszerekben egyaránt megtalálható.

Érdemes odafigyelnünk fogászati kezelés után az amalgámra is, ami higanyból készül, és kiválthat fémallergiát. Kevesen tudják, de az arany és az ezüst is okozhat allergiás reakciót.

Milyen fémek okozhatnak tüneteket?

Allergia bármelyik fém miatt kialakulhat, tehát teljesen egyénfüggő, hogy kinél mi okoz tüneteket. A leggyakoribbnak a nikkelallergia mondható – a nők csaknem 30 százalékát érinti -, de a kobalt és a króm is sokaknál okoz panaszokat. A gyártók gyakran nikkelt és kobaltot használnak más fémekkel való ötvözéshez.

Ezek a fémek alacsonyabb minőségű ékszerekben, például bizsukban találhatók meg. Ilyen esetben a tünetek megszűnéséhez az ékszereket le kell cserélni rézre, legalább 14 karátos aranyra, ezüstre, platinára vagy rozsdamentes acélra. Azonban kísérletezés helyett a legjobb, ha rögtön biztosra megyünk: egy epicutan teszttel pontosan meg lehet állapítani, hogy melyik az a fém, ami a tüneteinket okozza és a továbbiakban csak azt kell elkerülnünk.

Az elkerülés azonban nem is annyira egyszerű, hiszen nemcsak az ékszerek, hanem számos egyéb, hétköznapi használati tárgy is tartalmazhat fémeket. A szemceruza és a szemhéjfesték is tartalmazhat fém összetevőket, így használatuk allergia esetén szintén tüneteket okozhat. Ha ismerjük az allergént, vásárlás előtt figyeljük az összetevőket, illetve lehetőség szerint ragaszkodjunk a már bevált termékekhez.

Meglepő lehet, de kobalt- vagy nikkelallergia esetén a mobiltelefonunk is előidézheti a bőrpanaszokat. Az ékszerekhez hasonlóan gyakran a szemüvegkereteket is nikkellel vagy kobalttal ötvözik. Panaszok esetén tehát ajánlott javasolt műanyagból készült keretre váltani.

fémallergia ellen

A fémallergiásoknak azonban a ruhaválasztást is alaposan át kell gondolniuk. A fém gombok, a szegecsek és cipzárak ugyanis szintén problémát okozhatnak. Ha például a melltartó csatja vagy a farmer gombja érintkezik a bőrrel, rövid időn belül bőrpír, vörösség, viszkető érzés jelentkezhet.A fémallergia vizsgálat limfocita-transzformációs teszt formájában történik, vérmintából.

A fémallergia vizsgálat során a vizsgált fém hatására képződő specifikus T limfociták aktivitását mérik. A specifikus T limfocita elraktározza a fém „tulajdonságait”, amivel már korábban találkozott a szervezet, így a következő találkozáskor felismeri azt és aktiválódik. Ilyen esetben a T limfocita szám emelkedik és ellenanyag termelődés is elindul. Az aktivitás mértékével igazolható az érzékenység az adott fémre.

A vizsgálat az alábbi fémekre kérhető:

– réz (réz szulfát)

– nikkel (nikkel szulfát)

– kobalt (kobalt klorid)

– króm (króm klorid)

– palládium (palládium klorid)

– ezüst (ezüst acetát)

– cirkónium (cirkónium klorid)

– mangán (mangán klorid)

– higany (higany klorid)

– cink (cink klorid)

– titán (titán dioxid)

– arany (arany)

A fémallergia vizsgálat a felsorolt vizsgálati tételekből kérhetők önállóan, illetve 2, 3 vagy 4 vizsgálati tételre.

Először is kerülni kell az allergiát kiváltó fémeket, amennyire lehetséges. Tudom, hogy ez nem egyszerű, de pl. az óraszíjat le lehet cserélni, vagy a farmer fémgombját le lehet ragasztani. A ruhákat érdemes még egy öblítő programra betenni a gépbe, mert a mosószerek is tartalmaznak szennyeződésként fémeket.

Ha már előjött az allergiás kiütés, jó, ha bekeni gyógyszertárban vény nélkül kapható bőrnyugtató kenőccsel. Ha ez nem elegendő, bőrgyógyászaton általában szteroid tartalmú kenőcsöt írnak fel.

A vizsgálatot követően, fémallergia fennállása esetén, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát az Ön számára allergiát okozó fémekről, hogy fogászati kezelése, illetve ortopédiai műtéte során a legmegfelelőbb anyag összetételű protézis kerüljön beültetésre.

Tetoválás és fémallergia

A tartós festékek legtöbbje valamilyen fémet tartalmaz, ezért fémallergiások körében egyértelműen magasabb az allergiás reakció kockázata. A tetoválás után néhány nappal vagy néhány héttel az adott bőrterületen allergiás ekcéma- kiütések, bőrpír, viszketés – jelentkezhet.

A vörös festék okozza a legtöbb problémát a tetováló festékek közül. Alap féme egy higanyszármazék, ám ezen kívül több szín is tartalmaz króm- és vas-oxidot, kobalt- és rézszármazékot, titán-dioxidot.

Fogszabályzó előtt allergia vizsgálat?

Fogszabályzó több anyagból is készülhet, a legelterjedtebb a fém készülékek használata. A fémek azonban allergiás reakciót is okozhatnak. Ilyen esetben a tünetek rendszerint nem azonnal, hanem napokkal a kezelés után jelentkeznek.

Égő, csípő érzés a nyelven, sebek, fekélyszerű elváltozások, az ajkak kiszáradása, berepedezése is jelezheti az allergiát, melyet azonban nem minden esetben a fogszabályzó okoz. Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk állapítani, allergiavizsgálatot szükséges végezni.

A fémallergia tünetei:

– az orr-nyálkahártya irritációja (tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás)

– a szem irritációja (szemviszketés, könnyezés, bevörösödő szem)

– légzési nehézség, köhögés

– bőrirritáció (kiütések, ekcéma)

– hasi fájdalom

– hajhullás

– fejfájás

– gyomor- és bélrendszeri panaszok, gyomorhurut

– égő, bizsergő érzés

– eltérések a szájnyálkahártyán (az íny vagy a száj nyálkahártyájának gyulladása, szájszárazság, bevérzések a szájpadon, fekélyek, ínygyulladás, szájzug fájdalmas berepedezése)

– ajaködéma

– nyelv bizsergése

– savanyú íz érzete a szájban

Ha bizonyos tünetek miatt fennáll a fémallergia lehetősége, akkor első lépésként a háziorvost vagy egy bőrgyógyászt kell felkeresni. Ideális esetben már a fogpótlás elkészítése előtt gyanús lehet például az, hogy ékszerek viselésekor is előjönnek a kellemetlen tünetek, így még a költséges kiadások előtt megtudhatja, hogy érintett-e.

Sokan (és sokáig) nincsenek is tisztában azzal, hogy érintettek lennének, és a fémek vagy fémötvözetek által okozott allergiás tünetek még az orvosokat is megtéveszthetik. Nem véletlen, hogy a gyanú első jelénél alapos vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, mi okozza a kellemetlenségeket; ami általában égő érzés, viszketés, bőrgyulladás és bőrkiütések, hajhullás, valamint vérbőség formájában jelentkezik.

Mikor szükséges az epucitan teszt?

Fém- és fogászati allergia vizsgálata során a pontos diagnózishoz négy alkalommal kell megjelenni a kezelőorvosnál, hogy a szakember a bőrtüneteket, változásokat feljegyezze. Ez első hallásra megterhelőnek tűnhet, ám ha belegondolunk, hogy a vizsgálat alapján megállapított csípő- vagy térdprotézist, fogászati implantátumot egy életen át viselni fogjuk, már nem is tűnik olyan soknak a többszöri leolvasás.

Mi az epicutan teszt?

Fém- és fogászati allergia vizsgálatot általában ortopédiai műtétek előtt, protézis vagy fogászati implantátum beültetését megelőzően végeznek. A vizsgálat elvégzése epicután teszt segítségével történik, aminek során a gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára.

Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél a fémmel való érintkezés helyén bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

fémallergia vizsgálat

A fémek korai és kései reakciókat is okozhatnak, ezért több alkalommal is szükséges leolvasni az eredményeket. A felrakás után 30 perccel a korai reakciót lehet megállapítani, ez fémek esetén ritkán pozitív. 48 óra elteltével jelenik meg a késői kontakt allergiás reakció, ami 72 óránál erősödik, ezért évekkel ezelőtt itt véget is ért a tesztelés.

Időközben azonban kiderült, hogy 10 százalék körüli gyakorisággal 72 órán túl is jelennek meg pozitív reakciók, ezért kell megnézni a 8. napon is.

A fémallergia kezelése

A fémallergia egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése. Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, a betegséget egész életére hordozza magával. Jelenleg sajnos olyan módszer, ami a fémallergia meglétét megszüntetné, nem áll rendelkezésre. A fém kerülése az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelenti.

A gyógyszeres kezelések néhány órára csökkenthetik a fémallergia tüneteket, de csak átmeneti megoldást nyújtanak. Magyar orvosokból és mérnökökből álló kutató és fejlesztő csoport kidolgozott egy olyan berendezést a fémallergia ellen, amely mellékhatás- és fájdalommentes, biológiai terápiát tesz lehetővé kitűnő eredményekkel.

Ez a diagnosztikai és terápiás műszer az IBR-SYSTEM, az integrált biológiai szabályozó rendszer. A fémallergiában szervezetünk súlyos információs zavarokban szenved. A téves információk miatt az immunrendszer nem képes a megfelelő hatékonysággal ellátni feladatát.

Az IBR-SYSTEM a szervezetben áramló információkat, mint elektromos és mágneses jelzéseket képes érzékelni. Egy speciális spektrumelemzés és szűrőrendszer segítségével kiszűri és kijavítja a kórosakat. Így elősegíti a szervezet immun- és önregenerációs tevékenységét, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, megelőzi a betegségek kiújulását.

Az IBR-SYSTEM az egész szervezetet összességében vizsgálja. Az elvezetett válasz-impulzusokban benne van minden szervrendszerünk együttes információja. A szervezet egy speciális visszacsatolással így maga mutatja meg, hogy mi kell a gyógyulásához.

A kitűnő gyógyulási eredmények azt mutatják, hogy a beteg szervezet meghálálja, ha anyanyelvén szólnak hozzá és meghallgatják komplex jelzéseit, ami megmutatja az utat a gyógyuláshoz. Ezzel az eljárással az elmúlt 20 év klinikai tapasztalatai alapján a fémallergiás betegek 82%-a meggyógyítható.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás