A mogyoró allergia igen veszélyes

mogyoró allergia

A mogyoró allergia igen gyakori. A mogyoró- és diófélék a gyermekek hozzátáplálása során az egyik legkésőbb bevezetett ételtípusok közé tartoznak. Nem véletlenül. Szakemberek szerint a bevezetést érdemes legalább 2 éves korig kitolni, sőt, akár óvodáskorig is halasztható a diófélékkel való ismerkedés.

A kóstoltatása először kis mennyiségben történjen, az adagok növelése fokozatosan, a gyermek reakcióit figyelve ajánlott. 2-3 nap mindig teljen el a mogyoróval való találkozások között, hogy jól megfigyelhető legyen, fellép-e allergiás reakció vagy sem.

A diófélék közül a mogyoró, azon belül is a földimogyoró okoz leggyakrabban allergiát. Aki azonban a földimogyoróra allergiás, az nagy valószínűséggel a többi diófélére – így a mandulára, a dióra, a pekándióra, a kesudióra és a pisztáciára – is.

 

A mogyoró allergia lehet veleszületett, de kialakulhat egy későbbi életszakaszban is. Kinőni nem igazán lehet úgy, mint például a tej -vagy a tojásallergiát. A mielőbbi felismerés nagyon fontos, hiszen rendkívül veszélyes formát is ölthet. A mogyoró allergia ritka, de súlyos esetben akár halálos kimenetelű is lehet. Nézzük, melyek a leggyakoribb tünetei és hogyan kezelhető az ételérzékenység ezen típusa.

Ezek a mogyoró allergia tünetei

Allergiás reakció akkor lép fel, amikor a szervezet túlzott immunreakcióval reagál egy-egy étel fehérjéire, bizonyos külső hatásokra, rovarcsípésekre vagy kémiai anyagokra. Az immunrendszer a védekezés érdekében különböző kémiai anyagokat bocsát szét a testben, hogy kivédje a „támadót”. Ezek közül a legismertebb a hisztamin.

A mogyoró allergia elszenvedőinek testében is ezek a folyamatok mennek végbe, amikor megesznek akár csak egy apró szemet is belőle. Az, hogy kinél milyen és mekkora mértékű reakciókat okoz, szinte megjósolhatatlan. Hiszen a hatások és az intenzitások egyénileg változnak.

Egyeseknél rövid időn bekövetkezik a mogyoró allergia megjelenése, másoknál hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy jelentkezzenek a tünetek. Óriási egyéni eltérések figyelhetők meg a mogyoró allergiások körében, így általánosítani nem lehet és hiba is lenne.

A tünetek nevesítve a következők:

– légszomj, zihálás,

– köhögés,

– orrfolyás,

– hasfájás, hányás, hasmenés, hasi görcsök,

– ajak és szájak duzzanata,

– duzzadt szemek és arc,

– kiütések, ekcéma,

– vérnyomásesés.

A belélegzés rendkívül ritkán okoz allergiás rohamot, súlyos eseteket pedig többnyire csak a nagy mennyiségű mogyoró elfogyasztása okozhat, de az arra fogékonyak egészen kevéstől is produkálhatnak vészes tüneteket. Anaflexiáról beszélünk abban az esetben, amikor az allergia legsúlyosabb formája alakul ki.

Ekkor hirtelen légszomj, szédülés következik be, mely aztán ájulással folytatódik. A légszomj mellett gyakoriak az asztmás rohamok is. Ez annyira felfokozódhat, hogy a nehézlégzés, majd a légutak beszűkülése következhet be. Ennek okán a vérnyomás hirtelen nagyon lecsökkenhet, így a keringés összeomlik. Így egy súlyos mogyoró allergia akár halállal is végződhet, ha nem avatkozunk be időben.

mogyoró allergia tünetei

Anaflexiás sokk esetén azonnal egy életmentő injekció beadása szükséges. Ezt a szert a súlyos allergiával küzdőknek ajánlott mindig maguknál tartani, hogy szükség esetén azonnal használhassák azt. Az azonban, hogy valaki ennyire komolyan allergiás legyen, szerencsére ritka. Természetesen a közepesen súlyos-súlyos eseteknél azonnal mentőt kell hívni, de az enyhe tünetek észlelésekor is érdemes orvoshoz fordulni.

A mogyoró allergia kezelése

A mogyoró allergia kezelése egyszerű, de annál szigorúbb módon történik. Kellő odafigyelést és nagy önuralmat követel. Kizárólag egy módja van ugyanis: kerülni kell a mogyorót és az azt tartalmazó ételek fogyasztását. Az élethosszig tartó diéta elengedhetetlen.

Az étrend betartása azonban nem is olyan egyszerű. Számos étel tartalmaz mogyorót vagy annak származékait. Sokszor olyanok is, melyekről nem is gondolná az ember. Fontos ezért az érintetteknek mindig körültekintően elolvasni az ételek összetevőit, különös figyelemmel a „nyomokban mogyorót tartalmaz” feliratra.

Fontos, hogy a már ismert, rendszeresen fogyasztott ételek összetevőit is újra és újra olvassuk el, hiszen nem kizárt, hogy a legutóbbi vásárlásunk óta módosítottak az összetételen.

Amennyiben egy étel olyan üzemben készül, ahol mogyorót is feldolgoznak, annak ellenére, hogy adott ennivaló kifejezetten nem tartalmazza, még szennyeződhet mogyoróval. Számoljunk ezzel az eshetőséggel is. Vannak kifejezetten ételallergiásoknak élelmiszereket gyártó cégek, ahol nagy gondot fordítanak arra, hogy a termékek ne szennyeződjenek bizonyos allergénekkel. Érdemes megismerkedni ezen gyártók kínálatával is.

mogyoró allergia kezelése

Fogalmunk sincs van-e adott ételben mogyoró vagy sem? Inkább ne kóstoljuk meg! Szörnyű következményei lehetnek egy-egy ízletesnek tűnő, ám valójában tiltott falatnak. Különösen az alábbi finomságokkal legyünk kritikusak: fagylaltok, csokoládék, sütemények, müzlik, reggelizőpelyhek, kenyerek, péksütemények, mogyorókrémek.

Mindenki számára ajánlott a tudatos táplálkozás. A mogyoró allergiával élőknek pedig különösen!