Minden, amit tudni kell az antibiotikum allergiáról

antibiotikum allergia

Az antibiotikum allergia valós fenyegetettséget jelent, hiszen számos tünetei között olyan is akad, ami akár életveszélyes helyzetbe is sodorhatja az érintettet.

Egy lélegzetvételnyi kitérő: mik is azok az antibiotikumok?

Az orvostudomány ezen vívmányai elsősorban a különféle fertőzések, komoly megbetegedések elleni védekezésben játszanak főszerepet. Az antibiotikumok története több, mint 100 évre tekint vissza. Az első antibiotikum az arzfenamin volt, amelyet egyébként a pusztító nemi betegség, a szifilisz ellen fedeztek fel az 1910-es évek elején. Persze azóta számtalan változata létezik a gyógyszernek – az egyik legismertebb antibiotikum példa a penicillin, amit a II. Világháború óta használnak széleskörben.

Elképesztően fontos mérföldkőnek számított

Fontos tudni, hogy az antibiotikumok feltalálása, fejlesztése közel akkora kulcsfontossággal bíró mérföldkőnek számított az orvostudományban, mint a védőoltások bevezetése. Amint azt korábban említettük, az antibiotikumokat a gyógyászat szinte minden területén hasznosítják (különösen a fertőzéses egészségügyi problémák esetén), viszont vannak olyan szegmensek, ahol roppant ritkán, vagy sohasem. Tökéletes példa erre az elmegyógyászat.

Miért van szükség az antibiotikumok folyamatos fejlesztésére?

Gyakran megtörténik, hogy az egyes antibiotikumok elveszítik hatásukat – a baktériumok rezisztenssé válnak azokra. A rezisztencia ellenállóképességet jelent – az adott baktérium vagy vírus „megtanulja”, hogyan alkalmazkodjon és éljen túl a gyógyszer jelenlétében is.

antibiotikumallergia

Antibiotikum allergia – szerencsére nem sokakat érint

A tendencia szerint sokkal többen vannak azon személyek, akik antibiotikum allergiára gyanakszanak, mint azok, akik valóban szenvednek a rendellenességtől. Mint minden gyógyszernek, az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai. A beteg ezekben az esetekben azonnal allergiára gondol, holott a valóságban „csupán” az orvosság egyik nem kívánt tünete jelentkezik.

Az antibiotikum allergia tünetei széles spektrumon mozognak

A gyógyszerek jelenlétére a szervezetünk számos tünetet produkálhat, az enyhétől kezdve az életveszélyesig. Az enyhébb szimptómák közé tartozik a kellemetlen bőrviszketés, kiütés. A komoly tünetek akár anafilaxiás sokkban is formát ölthetnek. Az anafilaxiás sokk a beteg légzésének akadozásával, leállásával és a vérkeringés összeomlásával fenyeget. A sokkos állapot azonnali orvosi segítséget igényel.

Semmit sem lehet biztosra kijelenteni

Másak vagyunk, a szervezetünk is eltérően reagál ugyanarra az anyagra. Van, akinél az egyik antibiotikum azonnali allergiás reakciót vált ki, másnál ugyanaz a gyógyszer abszolút nem okoz még kisebb, kellemetlen mellékhatásokat sem.

Korai és késői típusú antibiotikum allergia

Alapvetően az allergiás tünetek kétféleképpen jelentkezhetnek, a gyógyszer alkalmazása után nem sokkal (például órák vagy néhány nap múltával), illetve később, rendszeres használat esetén. A korai tünetek a már említett kiütések formájában mutatkoznak meg, nem ritka az ajkak és a szemhéj megduzzadása.

antibiotikum allergia tünetei

A késői típusú allergiás reakciók is a bőrön jelennek meg először, nagy, vörös, fájó foltok formájában. A vörös foltokat gyakorta kísérik bevérzések is. Ez általában akkor alakul így, ha a páciens több héten keresztül szedi az orvosságot.

Van mód a kezelésre?

Sajnos az antibiotikumra való túlérzékenység, mint oly sok egyéb típusú allergia esetén, nem gyógyítható. A tünetek enyhülése, majd teljes eltűnése az allergén anyag kiiktatásával valósítható meg.

A gyakorlatban ez azt jelenti, ha nincs kiváltó ok, a szimptómák sem jelentkeznek többé. Vannak azonban tünetek (ezeket akkut szimptómáknak nevezzük), amelyek annyira komolyak, hogy orvosi ellátást igényelnek. Amennyiben ezeket tapasztaljuk, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Ezért is fontos a kórtörténet

Bármilyen egészségügyi probléma lépjen is fel az esetünkben, az orvosi kezelés során a szakember egészen biztosan meg fogja kérdezni, hogy allergiásak vagyunk-e bármilyen hatóanyagra. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, érdemes tesztet készíteni az esetleges allergiás reakciók elkerülése végett.