Tudnivalók a pollenallergiával kapcsolatban

A pollenallergia gyakran előfordul
A pollenallergia gyakran előfordul

Azok, akik hajlamosak valamilyen allergiára, különösen a pollenekkel kapcsolatosakra, jobban teszik, ha szeles, napos, száraz időben elkerülik a szabadtéri tevékenységeket, természetesen abban az időszakban, amikor ezek virágzanak, így az allergének a levegőbe kerülnek. Azok, akik valamilyen allergia tünetében szenvednek, hozzá kell szokniuk a megváltozott időjárási körülményekhez, hiszen ellenkező esetben számos kellemetlen élményben lehet részük, a pollenszezonban. A pollennaptár régebben sokat segíthetett, azonban ma már nem a leghatékonyabb módszer, hiszen az időjárás rendszere felborult, nincs egy állandósult rendszer.

 

 

Például március közepén lehet egyik évben már kellemes időjárású, pollenek szempontjából veszélyes a tavasz, a másikban pedig még hideg tél is lehet ugyanekkor. Például a mogyoró-, valamint az égerpollen is sokkal később kezdi el a virágzást az utóbbi években, mint az megszokott lenne. Ilyenkor az egyik kellemetlen velejárója az időjárás megváltozásának, hogy gyakorlatilag minden fa egyszerre kezd kivirágozni. Ilyenkor a levegőben rendkívül magas az ilyen típusú allergén koncentráció, a botanikai rokonság miatt pedig keresztreakciók is fennállnák, ami miatt még erőteljesebbek lesznek ezek az allergiás tünetek.

 

Leginkább azok vannak veszélyben, akik a fa-, valamint pázsitfű-pollen allergiában szenvednek. Erre a lehető legjobb időben felkészülni, be kell szerezni a megszokott ellenszereket a tünetekre, figyelni kell a jelentéseket és lehetőség szerint kerülni kell az olyan helyzeteket, amikor az ilyen allergének koncentrációja túl magas a levegőben.