A pollennaptár jelentőségteljes információkat szolgáltat

pollennaptár

Az Országos Közegészségügyi Intézet nyilvánosságra hozta azokat az információkat, amelyek szerint fokozott figyelemmel kell lenni a pollenszezonra. Nem minden ember ugyanarra allergiás és nem mindenkinél ugyanolyan tüneteket, egyforma súlyosságú szimptómákat idéz elő.

A rettegett szénanátha kialakulásának okai, körülményei

A pollenallergiát gyakran szénanáthának is nevezik, sőt, a köznyelv az utóbbi megnevezési formát használja inkább. A szénanátha jellegzetesen a különféle fák, növények és gyomok virágzásához kötött jelenség, amely világszerte több millió ember életét keseríti meg, kortól és nemtől függetlenül. A kutatások alátámasztották, a bolygó jelenlegi népességének több, mint 20%-a érintett a témában.

 

A magyarok előtt sem ismeretlen betegség a pollenallergia – olyannyira, hogy európai viszonylatban sajnos élenjárunk a népesség/pollenallergiások számának vonatkozásában. Az előrejelzések rámutattak arra, hogy a számok a jövőben növekedni fognak, így könnyen lehet, hogy az ország lakosságának felének kell majd felvenni a harcot a kellemetlen tünetekkel szemben.

A virágpor a ludas

A virágpor, azaz a pollen a növények hímivarsejtje. A finom porszemcsék nemcsak a méhek és a lepkék útján „terjednek”, de gyakorta utaznak a széllel is. Az emberi szervezet a virágporral az orron és a szemeken keresztül érintkezik – ha pedig érzékenyek vagyunk annak magas fehérjetartalmára, a fokozott hisztamintermelődés miatt a szervezetünkben gyulladás lép fel. A kötőhártya-gyulladás azonban csak egy a megtapasztalható változatos tünetek közül.

pollennaptár virágpor

Folyamatos tüsszögés, levertség és rossz közérzet

Igen, ezek a nem túl kellemes velejárók a szénanátha sajátjai. Sajnos a tünetek addig tartanak, amíg a szervezetünk szempontjából ártalmasnak titulált pollen a levegőben van – tehát az adott növény virágzásáig. Ez jó esetben csupán hetek kérdése, viszont gyakran hosszú hónapokat is jelenthet. Okos tervezéssel és kellő rákészüléssel azonban teljesértékű életet is élhetünk. A pollen naptár segítségével például felkészülhetünk a leghektikusabb időszakokra.

Pollennaptár 2021- teljen az év a felkészülés jegyében

A szénanátha nem játék! A kezeletlen, nem kordában tartott allergia krónikus betegséggé is kinőheti magát és nagyban legyengítheti az immunrendszert. Ennek tükrében már érthető, miért ajánlatos komolyan kezelni a jelenséget és minél hamarabb felkészülni a pollenszezonra. A jó hír az, hogy a téma szakemberei minden évben kiadnak egy úgynevezett pollen naptárt, ami fontos információgyűjteménye az adott évre vonatkozó pollenszezonnal kapcsolatos tudnivalóknak. Az idei, tehát a pollennaptár 2021-es verziója szintén elérhető az interneten keresztül bárkinek, aki érintett a témában.

pollennaptár 2021

A pollennaptár 2021-ben is hasznos információkat szolgáltat

Egyeseknél csak enyhe és ritkán előforduló kellemetlenségek jelentkeznek, másoknál hosszantartó és súlyos tünetek ütik fel a fejüket. A pollennaptár abban nyújt óriási segítséget, hogy a tanulmányozásával bárki rájöhet, pontosan mikor és mi váltja ki a heves reakciót. Mivel az allergia az életminőséget jelentősen befolyásolja, sajnos negatív értelemben, ezért célszerű megelőzni, vagy legalább kiiktatni a legtöbb tényezőt, amit csak lehet. A fa- és bokorfélék időszaka februártól egészen szeptemberig tart. Ilyenkor azok kell fokozott óvatossággal legyenek, akiknek a mogyoró, éger szilvafa, nyárfa, nyírfa, fűzfa, kőris, tölgy, bükk, erdei fenyő, bodza, akác, hárs, aranyvessző okoz allergiás tüneteket. Persze nem egyszerre történik, hanem folyamatosan, mikor melyik. A fűfélék időszaka április-szeptember hónapokra vonatkozik.

A gyomnövények sem ártalmatlanok, sőt!

Ilyenkor kellemetlenséget okoz a szagos borjúpázsit, lándzsás útifű, csomós ebír, réti ecsetpázsit, árpa, rozs, réti perje, vadrozs, csenkesz, komócsin, búza, tippan, francia perje, taréjos cincor, kukorica, aranyzab, angol és selyem perje. A gyomnövények szintén okozhatnak allergiás reakciót. A pollennaptár szerint, a gyomnövények időszaka március és szeptember közé tehető. Ilyenkor keseríti meg az életüket azoknak, akiknek a szervezetük nem képes tolerálni a parlagfű, fekete üröm, csalán, libatopfélék, közönséges oroszlánfog pollenjeit.

Pollennaptár 2021 – célkeresztben az allergiások igényei

A pollen naptárból nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mikor virágzik a számunkra potenciális veszélyforrást jelentő növény, de hála az átlátható, felhasználóbarát kivitelezésének, arról is praktikus tudnivalókat kapunk, hogy mik számítanak gyakori, illetve ritka allergénnek, vagy a pollenszórás mely napokon tetőzik.

Pollennaptár 2021 – legyen kéznél minden hasznos információ

A pollennaptár kinyomtatása és alapos tanulmányozása hasznos lehet az érzékeny embereknek, hiszen a segítségével beszerezhetik azokat a készítményeket és olyan óvintézkedéseket hozhatnak, ami valamennyire elviselhetővé teszi a problémás időszakot. Az internet segítségével bárki hozzájuthat a pollennaptárhoz. A pollennaptárt nézve, a szabadságot is olyan időszakra és helyre tervezheti, ahol mentes a levegő a pollentől abban az időszakban, amikor itthon a csúcsszezon tombol.