A parlagfű virágzása veszélyezteti az egészséget

Parlagfű virágzása

Olyan növényről beszélünk, ami Észak-Amerikából lett behozva és közönséges gaznak tekintik. Egyes kutatások szerint, azt állítják, hogy jótékony hatással is rendelkezik. Hogy ez valóban igaz vagy nem, azt mindenki döntse el saját maga!

A parlagfű virágzása és az egészség

Annyi biztos, hogy a parlagfű virágzása sokaknak nehéz napokat jelent, kellemetlen tünetekkel kísérve. Sőt, szabályzatban van, hogy irtani kell és aki nem teszi, az igen jelentős pénzösszeggel számolhat, mivel büntetik a hatóságok. Kellemetlen tüneteket okoz, egyeseknél enyhébbeket, mint a szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés. Viszont másoknál sokkal súlyosabban is jelentkezhet és olykor fulladást is előidézhet. Az érzékeny embereknek ajánlott alaposan tanulmányozni a pollennaptárt, amiben fel vannak sorolva azok az allergén anyagok, amelyek kiválthatnak allergiát. A parlagfű virágzása júliusban megkezdődik, bár ez még csak az előszezon, amikor nincs olyan koncentráltan jelen, de augusztusban és szeptemberben sokaknak igazi rémálom, főleg ha olyan helyen élnek, ahol nem kaszálják le idejében. Októberben pedig az utószezon van, amikor jelentősen csökken, majd megszűnik. A pollennaptár azoknak is nagyon fontos, akik nemcsak a parlagfűre allergiásak, hanem másra is, mert nyomon tudják követni, hogy mikor milyen szezon van és fel tudnak készülni valamennyire ezekre a kellemetlen időszakokra.

Érdekességként meg kell említeni, hogy a parlagfű pollenjei képesek 150, olykor 200 km is megtenni, főleg ha egy kissé erősebben fúj a szél. A mérések alapján, Budapesten 6-700 pollen jut 1 köbméter levegőre, de az sem ritka, hogy az ezret is meghaladja a vidéki városokban. Amikor egy kissé lehűz a levegő egy hidegebb frontnak hála, akkor csökken a koncentráció és az érzékeny személyek fellélegezhetnek, még ha rövid időre is. A parlagfű virágzása komoly akadályokat állít egyesek elé és bizony nekik kész kínszenvedés ezt az időszakot túlélni. Eddig a csúcsot Debrecen tartja, hiszen ott felemelkedett az 1 köbméter levegőre eső pollen 1174-re, az addig maximális 600-ról.