Minden, amit a tojásallergiáról tudni érdemes

tojásallergia

A tojásallergia a magyar lakosság körülbelül 1 százalékát érinti – százból egy ember allergiás tehát a tyúktojás valamelyik összetevőjére, amely így a tej mellett az egyik leggyakoribb táplálék-allergénnek számít. A tojásallergia elsősorban kisgyermekkorban jelenik meg, amikor az étrendbe kerül a tojás fogyasztása is.

Odafigyelve, tudatos diétával azonban akár a teljes gyógyulásra is megvan az esély. Bejegyzésünk röviden megnézzük, mit kell tudni a tojásallergiáról, kialakulásáról vagy melyek a tojásallergia tünetei, mire kell figyelni egy tojásmentes diéta során, mit jelent keresztallergia vagy milyen esélyek vannak a gyógyulásra.

Hogyan alakulhat ki a tojásallergia? Mikor okoz tüneteket?

A tojásallergia diagnózisát általában gyermekkorban állítják fel, ugyanis legtöbbször akkor jelennek meg az első tünetek, amikor a hozzátáplálás 1 éve kor környékén megkezdődik. Azonban létezik felnőttkori tojásallergia is, valamint bizonyos esetekben már szoptatás során is megjelenhetnek az első tünetek az anyai tojásfogyasztás hatására – az általa fogyasztott ételek ugyanis egy kis mennyiségben átjutnak a baba szervezetébe.

 

Kialakulása mind a mai napig nem tisztázott pontosan, abban azonban egyetértés van a kutatók között, hogy bizonyos genetikai hajlam szükséges hozzá. Szintén növelheti a tojásallergia kialakulását a túlzottan korai betáplálás. Ezért a legjobb, ha csak egy éves kor után vezetjük be a kisgyermek étrendjébe.

A túl korai bevezetés ezen túl az erre hajlamos gyermeknél nagyban hozzájárulhat a tojásallergia felerősödéséhez, amely később sokkal nehezebben lesz gyógyítható.

tojásallergia tünetei

Az örökölt genetikai hajlam mellett bizonyos környezeti hatások is elősegítik kialakulását. A sok adalékanyag és színezék mellett azonban a túlzottan is steril, higiénikus körülmények, valamint ritkább fertőzések szintén szerepet játszhatnak benne.

Melyek a tojásallergia tünetei?

A tojásallergia tünetei közül a leggyakrabban a különböző bőr- és hasi panaszok fordulnak elő. Ilyen a bőrallergia, az ekcéma, a bőrviszketés, kipirosodás, de a hányás, a hasmenés és a hasi fájdalom mellett az arc, a torok duzzadása és a légzés nehézsége vagy asztmaszerű rohamok szintén előfordulhat, igaz, ezek megjelenése viszonylag ritka. Valamint előfordulhat anafilaxiás reakció is, ez azonban valóban nagyon extrém esetnek számít.

A tünetek közül a tojás allergia bőrkiütés és hasonló bőrpanaszok tekinthetők a leggyakoribbnak, amelyek már néhány perccel a tojásfogyasztást követően is jelentkeznek. Nem szabad összekeverni az átmeneti intoleranciával, amely egyszeri, nagy mennyiségű tojás fogyasztása után léphet fel. A tünetei hasonlóak, azonban utána maguktól megszűnnek.

felnőttkori tojásallergia

A keresztallergia azt jelenti, hogy vannak bizonyos anyagok, amelyek ugyanazokat a reakciókat váltják ki, mint a fő allergén, a tojás fogyasztása. Tipikusan ilyen a csirkehús, a két anyag közötti különbség ugyanis olyan kicsi, hogy a szervezet nem képes megkülönböztetni őket.

Ráadásul bizonyos esetekben már a szárnyasok tollával való érintkezés is kiválthatja a hatást. Ugyanakkor tévhit, hogy ebbe a körbe tartoznának a tejtermékek is, ráadásul jellemzően tojásallergia esetén is megengedett lehet például a fürj- és pulykatojás fogyasztása.

Hogyan tartható be a tojásmentes diéta és mire kell figyelni ennek során?

A tojásmentes diéta során értelemszerűen a tojás fogyasztását kell kerülni, azonban ez nem mindig ennyire egyszerű, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmaz tojást vagy tojás származékot. Klasszikusan ilyenek a péksütemények, a kenyér- és tésztafélék és a fagylaltok. Ráadásul egyes védőoltások, mint az influenza elleni védőoltás esetén a vírust tojásban szaporítják.

tojás allergia bőrkiütés

Ezért nagy tudatosságot és odafigyelést igényel egy ilyen diéta tartása, amely során minden termék összetevőjét alaposan el kell olvasnunk és érdemes utánajárni, hogy azok közül melyik utal tojás felhasználására (mint például a , lecitin, lizozim, ovalbumin vagy ovovitelin). Az interneten számos tojásallergiásoknak szóló recept érhető el, érdemes ezek körül kikeresni azt az alapanyagot, amivel a tojást helyettesíteni tudjuk.

Hogyan lehetséges a tojásallergia vizsgálat?

Fontos tudni, hogy a legtöbb gyerek kb. hároméves korára kinövi a tojásallergiát, azonban ez tovább is eltarthat, ritkán pedig egész életre megmarad. A felnőttkori tojásallergia szintén nem tekinthető jellemzőnek, ha mégis előfordul, rendszerint 40 éves kor előtt jelentkezik, ezt követően már kifejezetten ritka.

Kimutatására többfajta módszer is létezik. Egyik ilyen a vérvizsgálat, amikor a szervezet immunválaszát vizsgálják az adott allergénre. Ez a teszt olyanoknál is pozitív eredményt hozhat, akiknél az antitestek kimutathatók ugyan, de a tünetek egyébként nem jelentkeznek.

Ezért a másik alkalmazott eljárás az úgynevezett bőrteszt, ugyanis a tojás allergia bőrkiütés talán az egyik legjellemzőbb tünet. Valamint létezik élelmiszerpróba, amelyben a fokozatosan adagolt tojásra adott esetleges reakciót vizsgálják.