A Guillain-Barré szindróma elsősorban a motoros idegeket támadja

Guillain-Barré szindróma

A Guillain-Barré szindróma az autoimmun betegségek táborába tartozó, szerencsére viszonylag ritka, de akutan kialakuló rendellenesség. Elsősorban a motoros idegekre hat negatívan, azok gyulladását idézi elő.

Mik is azok az autoimmun betegségek?

Az autoimmun betegség lényege röviden az immunrendszerünk téves válaszreakcióját jelenti. Az immunrendszer elsődleges szerepe a szervezetbe kerülő kórokozók elleni védőpajzs kialakítása.

Megtörténhet azonban, hogy az tévesen a szervezet sejtjeit, szöveteit ítéli meg veszélyes egységeknek, és azok ellen indít támadást. Így alakulnak ki az autoimmun betegségek, amelyek közé a Guillain-Barré szindróma is tartozik.

Az ok ismeretlen, a tünetek széles spektrumot járnak be

 

A Guillain-Barré szindróma kialakulásának oka ismeretlen. A témában végzett kutatások viszont arra mutattak rá, hogy a betegek jelentős hányada, akiknél megjelent a szóban forgó szindróma, nem sokkal az első tünetek tapasztalása előtt valamilyen fertőző betegségen esett át (például influenza vagy gyomor-bélrendszeri fertőzés).

neurológus

A fertőző ágens, illetve a perifériás idegeket alkotó elemek egy része hasonló szerkezetű, így a fertőzés ellen kialakuló immunválasz a perifériás idegeket is megtámadja. Az autoimmun betegség tünetei az enyhéktől (különösen az alsóvégtagok zsibbadása) egészen a komoly szimptómákig (bénulás) terjedhetnek.

Az első tünet, ami komoly gyanakvásra adhat okot

A tapasztalatok azt mutatják, a Guillain-Barré szindróma lehetséges tünetei közül a napról-napra egyre fokozottabbá váló mozgásnehézség az, amit az érintettek döntő többsége észlel.

Jellegzetes az egy-két hét alatt kialakuló ún. felszálló bénulás, azaz mindkét alsó végtagon a lábujjaktól induló, egyre feljebb terjedő gyengeség, érzészavar (zsibbadás) és reflexkiesés.

Ez kialakulhat a felső végtagokon is hasonló módon. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a betegség a légzőszerveket, illetve azok mozgását lehetetleníti el – ez esetben a beteg gépi lélegeztetésre szorul.

A betegség általában néhány hónap alatt spontán gyógyul, azonban a komoly tünetek rizikója és a kezelés meggyorsítása érdekében, illetve egyéb komoly betegségek kizárása végett szükséges neurológus szakember segítségét kérni.

Hogyan lehetünk biztosak a dolgunkban?

A Guillain-Barré szindróma egyes tünetei számos egyéb betegség jelenlétére is utalhatnak. Annak érdekében, hogy biztosra mehessünk, illetve a számunkra megfelelő orvosi ellátásban részesülhessünk, fontos, hogy a tüneteket a lehető legpontosabban azonosítsuk be.

neurológus szakember

Többek között ebben segít a Dokio. Használhatjuk a Dokio ingyenes, online tünetellenőrzőjét, amely 5 perc alatt segít beazonosítani a problémát, és megmutatja, hogy melyik szakterületen érdemes orvoshoz fordulnunk.

A Dokio weboldalán az időpontfoglalás is lehetséges, hiszen néhány kattintással bejelentkezhetünk magánorvoshoz. A weboldalon keresztül elérhető több mint 450 szakorvos között számos kiváló renoméval rendelkező neurológus is képviselteti magát.