Szabaduljon meg az otthonában a nedvességtől!

Magas páratartalom forrás:otthonokeskertek.hu
Magas páratartalom
forrás:otthonokeskertek.hu

Mennyire figyel oda arra, hogy otthonában a levegő páratartalma a megfelelő szinten maradjon? A hétköznapi rohanásban nem mindig van idő kiszellőztetni, pedig sokszor bizony hasznos lenne ez, és nem csak a kellemes közérzet, hanem a penészesedés megelőzése érdekében is. De hogyan is kerül a nedvesség a levegőbe?

A zárt helyiségekben alapvetően van nedvesség, ám ennek szintje jelentősen képes megnőni a lakásban tartózkodók szokásaitól, tevékenységétől függően. Leggyakrabban a mosás, a főzés kapcsán kerül nedvesség a levegőbe, de akár a kilélegzett levegő, vagy a szobanövények locsolása kapcsán is megtörténik ez. A probléma azonban elégtelen hőszigeteléssel, hőhidak jelenlétével, és a nedvesség falakon történő lecsapódásával penészgombák megjelenéséhez vezethet.

A feketés foltok esztétikailag és egészségügyileg is komoly gondot okoznak, hiszen a levegőbe kerülő spórák allergiás megbetegedést válthatnak ki, és gyermekek esetében légzőszervi panaszokhoz vezethetnek. Fontos tehát, hogy a keletkezett nedvességet mihamarabb elvezesse otthonából. Erre a kereszthuzattal történő szellőztetés az ajánlott, de a mechanikai úton történő páramentesítés is jó választásnak bizonyulhat.

Érdemes a rendszer kiépítésére már az építkezés során gondolni, de lakásfelújítás alkalmával mindenképpen célszerű a burkolásra, a hőhíd-jelenség megszüntetésére figyelmet fordítani. Némi anyagi befektetéssel hosszú távon csökkentheti a fűtésre szánt költségeket, teheti kellemesebbé otthona belső mikroklímáját, és biztosíthatja családja allergia elleni védelmét is.