Nedvesség a lakásban: óvakodjon tőle!

Penész a lakásban! Forrás: www.168ora.hu
Penész a lakásban!
Forrás: www.168ora.hu

Lakásfelújítás, építkezés, sőt, hőszigetelő festék vásárlás alkalmával is nem győzik elégszer felhívni a figyelmet a szakemberek arra, hogy mennyire sok hátránnyal jár, ha a kelleténél több nedvesség található meg az ingatlanon belül. Aki már találkozott a penészesedés problémájával otthonában, az bizonyára tisztában van vele, hogy mennyi kellemetlenséget okoznak a feketés foltok a falakon, a bútorokon, a textíliákon.
Természetes, hogy a lakásban a levegő páratartalma megnő egyes tevékenységek, a lakáshasználók magatartása során. A mosással, a fürdéssel, tusolással, de az otthoni sportolással, vagy éppen a növények meglocsolásával, a főzéssel is nedvesség kerül a levegőbe. Ha ez egy bizonyos értéket meghalad, akkor a bent tartózkodók közérzete rossz lesz.

Nem csak ezért ajánlott azonban rendszeresen szellőztetni, hanem a dolog egészségügyi vonzata miatt is. Bizonyított tény, hogy a magas nedvességtartalom kedvez a penészgombáknak, és a házi poratka is jobban szaporodik a nedves környezetben. Mindezekkel kapcsolatban az is problémát jelent, hogy bizony esetükben egész évben tartó allergiát kiváltó tényezőkről van szó.

Érdemes tehát átgondolni, hogy megéri-e a magas páratartalommal bíró belső mikroklíma, vagy inkább szentel időt a megfelelő szellőztetésre. Természetesen nem mehetünk el a hőszigetelés fontossága mellett sem, hiszen a nedvesség lecsapódása, és ezzel együtt a penész megjelenése ettől is függ. Az allergia megelőzése az egészséges otthoni környezet megteremtésével is kezdődik!