A kutya allergia a kendvenceinket is kínozza

kutya allergia

A kutya allergia kifejezés hallatán a legtöbbünk azonnal az emberek szervezetében fellépő, az ebek jelenlétében tapasztalható reakciókra gondolunk. A valóságban viszont a négylábú barátaink is tapasztalhatnak allergiás tüneteket. A kutatások rávilágítottak arra, hogy a bolha-, illetve a pollenallergia után, az ételallergia a leggyakoribb rendellenesség, ami a kutyákat érintheti. A gond az, hogy sok gazdi helytelenül értelmezi a tüneteket.

Hogyan szabadulhatunk meg az allergiától?

Az allergia egy nagyon makacs és nehézséget okozó kór, amitől mindenki szeretne azonnal megszabadulni. Persze ez nemcsak az emberek esetében jelentkezik, mert a kutya allergia az ebekre is értendő. Nemcsak az embereknél jelentkezhetnek ilyen jellegű tünetek, hanem a négylábú kedvenceknél is.

Az érme két oldala

Az tehát világos, hogy az allergia nemcsak az embereket, de a kutyákat is érintheti. Mégis, mik a kiváltó okok, illetve milyen panaszokkal kell számoljunk, ha egyszer végérvényesen beigazolódik a betegség megléte? Vizsgáljuk meg ezt a felettébb izgalmas témát mindkét oldalról: a kutyák és az emberek szempontjából!

A kutya allergia tünetei – milyen panaszokkal kell szembenéznünk?

 

Ha igazolást nyer a gyanúnk és kiderül, a szervezetünk nem tolerálja a négylábú kedvencünk jelenlétét, az első tünetek egyikeként „köszönthetjük” a folyamatos orrfolyást, köhögést és szemviszketést. Sokan száraz, viszkető bőrre, kötőhártya-gyulladásra is panaszkodnak. Amennyiben mi is tapasztaljuk ezeket a korántsem kellemes szimptómákat, elérkezettnek tekinthetjük a kutya allergia teszt elvégzésének idejét is. A gyorsteszttel néhány perc alatt kideríthetjük az allergia okát, akár odahaza is.

kutya allergia teszt

Kutya allergia elkerülhető

Amikor valakinek a szervezete nem képes tolerálni a kutyaszőrt, akkor általában rövid idő múlva jelentkezik a tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás. Olykor csalánkiütés is jelentkezik, de kiválthatja az újra megjelenését az ekcémának is. Amint olyan helyre megy az illető, ahol már nincs kutyaszőr, azonnal megszűnnek a kellemetlen tünetek.

Mit tegyen az olyan gazdi, aki nem akar megválni a szeretet négylábútól és még ennek gondolatától is szinte kirázza a hideg? Mindenképpen szakorvosi tanácsot kell kérni, bár nem gyógyítható, de kezelhető. Ez a makacs kór az ebeket sem kíméli. A kutyák is szoktak allergiások lenni. Függően attól, hogy mire reagál hevesen az eb szervezete, a kutya allergia tünetei eltérőek lehetnek.

A leggyakoribb tünetként a viszketést kell megemlíteni, de a könnyezés és a tüsszögés sem ritka. Sajnos, amint az eb idősödik, úgy erősödnek ezek a tünetek is. A légúti allergiánál a belélegzett részecskék váltják ki a tüneteket, ami lehet por, pollen, atka, penészgomba. A bolhacsípés is képes kutya allergiát okozni, ilyenkor bőrgyulladás jelentkezik.

Az ebeket sem kíméli a betegség

Olykor pedig az elfogyasztott étel váltja ki. A kontaktallergiát is meg kell említeni, amikor az eb bőre közvetlenül érintkezik valamilyen anyaggal. Bár ez sokkal ritkább, mint a többi, de ezt sem szabad kihagyni a sorból. Bármelyik kutya allergia tünetet véljük felfedezni, nem szabad egy vállrándítással elintézni a dolgot, mert az ebek is ugyanannyira szenvednek ettől, mint az emberek.

kutya allergia tünetei

Minél hamarabb el kell vinni egy állatorvoshoz, hogy megállapíthassa az okot és előírja a kezelés menetét. Soha nem szabad adni olyan készítményeket az kedvencünknek, amelyeket az emberek használnak, mert végzetes lehet! A kutya allergia kezelését szakorvos kell előírja és az utasításait kötelezően be kell tartani.

Górcső alatt a kutya allergia leggyakoribb kiváltó oka

Amint azt a fentiekben megjegyeztük, a kutyák szervezete az elfogyasztott táplálékra is reagálhat érzékenyen. Nagy tévhit, hogy az ebek bármit szívesen elfogyasztanak, ugyanis a négylábúak emésztése is lehet érzékeny. Az ételintolerancia első számú jele a folyamatos hasmenés és/vagy hányás. Sajnos e két szimptóma nem túl egyedi, így sokan valamilyen teljesen más betegségre gyanakszanak, többek között valamilyen parazita jelenlétére, esetleg gombás fertőzésre.

A kutya allergia egyéb félreismerhetetlen tünetei

Bár a kutyáknál nem túl ritka a fülgyulladás, de ha a panaszok makacsul visszatérnek, joggal hihetjük, hogy ételintoleranciától szenved. Emellett az elszíneződött körömágy és a duzzadt, viszkető bőr is gyanakvásra adhat okot.

Fókuszban a gyors problémafelismerés

Fontos, hogy az allergia jeleinek első megtapasztalásakor azonnal cselekedjünk! Ne üljünk ölbe tett kézzel, mondván, a gondok majd maguktól megoldódnak – hiszen nem fognak!

Cseréljünk tápot!

Ha az ebünk intoleráns az ételre, cseréljük le a táplálékát! Szerencsére a boltok polcain számos olyan prémiumminőségű táp található, ami kifejezetten az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező kutyusok mindennapjait hivatott megkönnyíteni.

Hatékony kutya allergia gyógyszer

Mind az emberek, mind a négylábúak esetében, az allergia tünetei hatékonyan kordában tarthatóak. Viszont nem győzzük hangsúlyozni, a probléma megoldásának kulcsa a gyors cselekvésben rejlik! Keressünk fel minél hamarabb a szakorvost!