Mit kell tudni a pollen allergiáról és annak kezelési lehetőségeiről?

pollen allergia

Bedugult orr, irritált szemek, duzzadt nyálkahártya, kellemetlen közérzet – ezek bizony a hírhedt pollen allergia jellegzetes velejárói. De vajon mitől alakul ki a pollen allergia, van-e okunk félni, illetve milyen lehetséges kezelési módjai vannak a szóban forgó kínzó betegségnek?

Már a jó időnek sem lehet örülni?

A téli hónapok szürkeségét levetve, örömmel vetjük bele magunkat a tavaszi megújulásba. Amint az időjárás kedvezőbbé válik, alig várjuk, hogy kimozdulhassunk kicsit az ébredező természetbe. A tapasztalat azonban azt mutatja, sokaknak átkos, rettegett időszak ez: hiszen jellegzetesen ekkor nyílnak a virágok, így a pollen allergia tüneteinek megjelenése sem várat magára sokat. A tavaszi hónapok mellett, a nyárvégi időszak sem veszélytelen. Ekkor virágzik az egyik legismertebb allergén, a parlagfű.

Egyénenként változó tünetek

 

Mi, emberek, sajnos ezerféle dologra és anyagra lehetünk allergiások a pollen mellett. Tapasztaljuk bármelyik típusú allergia tüneteit is, a szakértők egybecsengő véleménye az, hogy nem ajánlatos a problémákat a szőnyeg alá söpörni. Egyrészt azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni a tüneteket, mert azok könnyedén megkeseríthetik az életünket, másrészt pedig magától nem oldódik meg a probléma: sőt, a kezeletlen allergia krónikussá is válhat!

pollen allergia tünetei

Pollen allergia tünetei – vegyük észre időben az intő jeleket

A pollenre való érzékenység az egyik leggyakoribb allergiatípus a világon. Az immunrendszerünk válaszreakciója ez, amit a különféle növénypollenek jelenléte vált ki. Mivel a pollen a szemeinken és az orrunkon keresztül lép közvetlen kapcsolatba a szervezetünkkel, először az említett területek reagálnak a növényi eredetű anyagra, kellemetlen gyulladás formájában. A gyulladás oka a szervezetünkben reakcióként felszabaduló hisztamin.

Véget nem érő tüsszentési rohamok

A pollen allergia tünetei közül néhányat a fentiekben már felsoroltunk. Sajnos a lehetséges kínzó tünetek listájának még korántsem értünk a végére. Számolnunk kell többek között a tüsszentések egész láncával, fájó, kaparó torokkal, kellemetlen köhögéssel, levertséggel és fáradtsággal.

Meddig kell szenvedni a tünetektől?

Nos, e kérdésre nem egyszerű választ adni. A legtöbb esetben addig tapasztaljuk a felsorolt kellemetlenségeket, amíg a probléma gyökere megszűnik – tehát addig, amíg a bajokat kiváltó növény virágzik. Ez akár hosszú heteket is jelenthet, amit teljesen felesleges kivárni. Miért is kínoznánk magunkat, amikor szerencsére van módszer a pollen allergia tüneteinek felszámolására?

pollen allergia gyógyszer

Pollen allergia gyógyszer, avagy válasz az imáinkra

A modern orvostudomány természetesen nem hagyja egyedül a pollen allergiától szenvedő embereket. Manapság már számtalan minőségi orrspray, szemcsepp és tabletta formájú készítmény áll a tünetektől szenvedők rendelkezésére. Bár e nagyszerű termékek nagyban javítják az pollen allergiával küzdők életminőségét, fontos tudni, hogy csak tüneti kezelést tesznek lehetővé, hiszen magát a problémát nem oldják meg. Erre egyedüli megoldás jelen pillanatban az immunterápia, ami magát a szervezetet teszi ellenállóbbá a pollenekkel szemben.