A szénanátha kiváltó okai

Szénanátha okai

Ha nagyon hivatalosan akarunk fogalmazni, akkor rhinitis allergica néven emlegetett betegséget, sajnálatos módon, rengetegen ismerik. Amikor egy ilyen betegségben érintett személy meghallja a szakorvosok által nevezett kórt, azonnal tudják, hogy a szénanátha hivatalos neve.

A szénanáthát kiváltó okok

Napjainkban olyan méreteket öltött, hogy nyugodtan ki lehet jelenteni, már-már népbetegség, hiszen annyi ember szenved és kínlódik a tüneteitől. Az állandóan bedugult orr érzése még a pihenést is megkeseríti és folyamatosan kéznél kell legyen az orrcsepp, hogy levegőt lehessen venni. De ott van a torokkaparás és az állandó köhögési inger, amit okoz, vagy a sok tüsszögés. A szemeket sem hagyja békén, hiszen ég, szúr, viszket, bepirosodik. Igen sok kellemetlenséget képes okozni. A szénanáthát kiválthatja pollen, ami tulajdonképpen a virágok szaporító szervének a hímivarsejtjei, de a penész is lehet az okozója, sőt, más mikroszkopikus anyagok szintén elidézhetik. Még rosszabb helyzetben vannak azok, akik az egész évben tartó szénanátha miatt szenvednek, amit a házi por, a penész vagy az állati szőr válthat ki.

Bár van, amit ki lehet kerülni, de nem mindig és nem mindent. Amikor a felsoroltak közül valamelyik a szervezetbe kerül, a szervezet idegen anyagként azonosítja és azonnal elkezd védekezni úgy, hogy hisztamint szabadít fel. Nincs meghatározva, hogy kiket érhet utol, mert kortól és nemtől függetlenül, bárkinél és bármikor kialakulhat, de jellemzően 30 éves kor előtt már jelentkezik. Tesztek segítségével, az allergológus fel tudja állítani a helyes diagnózist és utána célirányos kezelést ír, aminek a betartásával az életminőség jelentősen javul.

Sajnos, nem jellemző, hogy a szénanáthából ki lehet gyógyulni, de mérsékelni a tüneteket célirányosan és megelőző lépésekkel, igenis lehet tenni ellene. A szénanátha alternatív módszerekkel is enyhíthető, sőt, ha a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, akkor ki lehet próbálni az immunterápiát is. A szénanátha nehéz és kellemetlen napokat okoz, de soha nem jajgatni kell, hanem felvenni a harcot ellene!