A penészesedés megelőzhető!

Tavasszal, nyáron sokan fognak lakásfelújításba, és a nyilvánvaló esztétikai szempontok mellett a megfelelő hőszigetelés is gyakran szerepel az indokok közt. A nyílászárók állapotára, az esetleges hőhidak kialakulásának megelőzésére, valamint az otthonok egészséges belső mikroklímájára azonban nem csak a fűtésszámlák csökkentése miatt érdemes figyelni, hanem azért is, hogy elkerüljön egy olyan betegséget, mely napjainkban sajnos egyre többeket érint.

A lakásokban megjelenő penészesedés jelenségét mindannyian jól ismerjük. A falakon, textíliákon, burkolóanyagokon megjelenő szürkés-feketés foltok gyorsan elterjednek, jellegzetes szagot árasztanak, és a levegőt egészségtelenné teszik a benne lebegő penészgomba spórák miatt. forrás: RTL Klub

Nem érdemes együtt élnie a problémával, ha létezik megoldás arra, hogy megelőzze, vagy utólagos tevékenységgel eltüntesse a penészt. Bizonyított tény ugyanis, hogy allergiás megbetegedésekért tehető felelőssé a penészgomba, sőt, gyermekek esetében légzőszervi-betegségekhez is vezethet, ha nem kerül a helyzet orvoslásra.

Az állandó köhögést, tüsszögést, szemfolyást, vagy torokfájást a megfelelő hőszigetelő rendszer kiválasztásával, egyenletes hőmérséklet biztosításával, valamint a levegő nedvességének elvezetésével oldhatja meg. Figyeljen erre különösen a konyhában, a fürdőszobában, hiszen ezek a penész szempontjából kritikus területek. Akár falfestékek közül is választhat olyat, amely penészgátló összetevőkkel szolgálja az egészséges otthont, de ne feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről sem, amely közérzetére, és az allergiát okozó penészgomba táptalajául szolgáló nedvesség elvezetésére is pozitív hatással lesz!