Egyre több az allergiás beteg

A korábbiaknál jóval többen keresik fel a szakrendelőket allergiás panaszokkal. Az elmúlt évek statisztikáit vizsgálva derült fény arra a tényre, hogy sokaknál a visszatérő torokfájás, köhögés, felső légúti problémák már évek óta allergiára vezethetőek vissza.

Míg sokan úgy vélik, hogy kizárólag a virágzó növények, fa-, és fűfélék okozhatnak hasonló problémákat, mára kiderült, hogy sokaknál olyan tényezők tehetőek felelőssé, amelyek a lakóingatlanon belül találhatóak. Az egészséges belső mikroklímához ugyanis nagymértékben hozzájárul, hogy milyen jól hőszigetelt a lakás, kell-e penészesedéssel számolni, vagy gondot okoz-e a házipor.

forrás: www.matyasfoldklinika.hu
Ez utóbbi sokkal gyakrabban vezet allergiás megbetegedéshez, mint amennyien orvoshoz is fordulnak a tünetekkel, ám tény, hogy ellene maximálisan védekezni szinte lehetetlen. A lakásokban a por, és a benne élősködő poratka folyamatosan jelen van. Különösen veszélyesek ilyen szempontból a padlószőnyeggel, sok textíliával teli lakások.

Legjobb, ha a kanapé, az ágy rendszeresen átporszívózásra kerülnek, a takarításra, a felmosásra, a függőnyök kimosására is fokozott figyelmet fordít, de nem feledkezik meg arról sem, hogy az ablakok, valamint a ház külső homlokzata is megfelelően szigetelve legyen. Az alleriga képes akár az egész életminőségre is rányomni a bélyeget, de a tüneteket időben felismerve, esetleg természetes, homeopátiás készítményeket alkalmazva együtt lehet élni a betegséggel, melynek tünetei is jelentősen enyhíthetőek, legyen szó akár porallergiáról, akár állatszőr, vagy penészgomba okozta tünetekről.