A megszokottnál korábban virágzik a parlagfű

Parlagfű
Parlagfű

A Földművelésügyi Minisztérium felhívja a figyelmet a parlagfű korai virágzására, amelynek az enyhe időjárás kedvezett, így a pollenszóródásra is korábban lehet számítani. A földhasználók június 30-ig kötelesek megakadályozni a földterületükön a növény virágbimbójának kialakulását és természetesen ezt az állapotot egész nyár során fenn kell tartani. Aki elmulasztja a földterületén kiirtani a parlagfüvet az több tízezres, de akár több milliós büntetésre is számíthat. Ha az évek során többször is megismétlődik a bírságolás, akkor a büntetés még nagyobb összegre rúg majd. Minden évben nagyon gondot jelent a parlagfű irtás a gazdáknak és természetesen ez idén sem lesz másképp.

A parlagfű pollenje a légutakba kerülve a legtöbb embernél komoly irritációt vált ki, begyullad a szem és a nyálkahártya. Az allergiások száma folyamatosan növekszik, így törekedni kell arra, hogy a parlagon maradt területeken is megtörténjen a parlagfű irtás. Mindez talán az emberek egyre gyengébb immunrendszerének is köszönhető és természetesen a növény elterjedése is ludas a dologban.

A parlagfű-allergiában szenvedők a legjobban akkor tudják a kellemetlenségeket megszüntetni, ha elkerülik az allergéneket. Természetesen ez sokszor nem lehetséges, így az immunterápia is enyhíthet a tüneteken. A szervezet ellenálló képességét kell annyira növelni, hogy a ne okozhasson komoly tüneteket a pollennel való találkozás. Emellett gyógyszereket is találunk a tünetek enyhítésére, de először érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni.