Sokak ellensége a parlagfű

A parlagfű hatása

Tombol a nyár, aminek nagyon sokan örülnek és rengetegen várják azt is, hogy végre vége legyen, mert az állandó tüsszögés és mindenféle más kellemetlen tünet megkeseríti az életüket. Akik az allergiára gondolnak, azok eltalálták, ugyanis ez már népbetegségnek számít. A legádázabbnak kikiáltott gyomnövény a parlagfű, amit törvénybe is foglaltak, hogy irtani kell.

A parlagfű barát vagy ellenség

Aki a magánterületén elhanyagolja, arra komoly bírságot is kiszabhatnak. Egyesek csak legyintenek, mondván, hogy csak kényeskednek azok, akik parlagfű allergiában szenvednek. Nem szabad félvállról venni, ugyanis igen komoly tüneteket is produkálhat, főleg ha nagyobb mennyiségbe kerül a levegőbe. A parlagfű nemcsak annyit idéz elő, hogy párat tüsszög és bedugul az orra annak, aki érzékeny rá, hanem fulladásos reakciót is kiválthat. Vagyis nem szabad sem legyinteni, sem megvetően beszélni azokról, akik ettől szenvednek. Júliusban és augusztusban tetőzik a koncentráció, így ebben az időszakban ajánlott fokozottan felkészülni. Például legyen mindig kéznél orrspray, szemcsepp, amivel enyhíteni lehet az orrdugulást, a szem égését és könnyezését.

Vannak olyan készítmények is, amelyeket tabletta formában írnak fel a szakorvosok, amelyek bár nem szüntetik meg, de mérséklik a parlagfű okozta allergia kellemetlenségeit. A fészkesek családjába tartozik. Őshazája Észak-Amerika. Magyarországon az 1920-as években figyeltek fel rá, Somogy megye déli részén. Igénytelen növény, de a savanyú föld kifejezetten kedvelt táptalaj számára, viszont a szárazságot is kiválóan bírja. Irtani gyomlálással, kaszálással, gyomirtó szerekkel lehet, vagy el kell lehetetleníteni a számára életképes területet.

Például az erdőt nem szereti és a sűrű gyepet sem. Egyes kutatások viszont azt bizonygatják, hogy gyógyhatással is rendelkezik. Szárított formában használják teát készítve belőle. Hogy ez mennyire igaz vagy nem, az hagy kétséget maga után, ugyanis állatkísérletek során máj- és vesekárosító hatást produkált. Tehát, nagyon óvatosan kell fogadni a parlagfű pozitív hatásairól szóló híreket, mert tudományosan nincsenek alátámasztva!