Az egészséges táplálkozás legfontosabb pontjai – 2. rész

Fontos ételek az egészséges táplálkozáshoz
Fontos ételek az egészséges táplálkozáshoz

A kevésbé zsíros ételek kerülése rendkívül fontos, már ezzel is sokat segíthetünk saját egészségünkön. Ha a főzéshez és sütéshez leginkább olívaolajat használunk, már sokat javítottunk a helyzeten, ez az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme. A zsíros ételek kerülése rendkívül fontos, különösen azoknak, akik csak keveset mozognak, például akik ülőmunkát végeznek. A zsíradékban sütés az egyik elterjedtebb ételkészítési módszer, ám vannak olyanok is, amelyek ennél sokkal egészségesebbek, és az ételek is sokkal finomabbak lesznek.

 

 

Például bátran ki lehet próbálni a párolást, gőzölést, teflonedényben, fóliában vagy egy fedett cserépedényben való étel elkészítését. Az egészséges táplálkozás során fontos figyelni arra, hogy kevés sóval táplálkozzunk. Könnyedén meg lehet szokni a mérsékelt sós ízt, ha hozzászokunk, akkor az egészséges, megfelelő sómennyiséggel készített ételek sótlannak fognak tűnni. A gyerekeknél fontos elkerülni a sózást és ennek túlzásba vitelét, hiszen ebben az időszakban alakul ki az ízlésük, amely végigkíséri őket egész életük folyamán.

 

A kész élelmiszerek megvásárlásakor is keressünk inkább olyat, amelyben kevesebb a só, ez is lényeges az egészséges táplálkozás szempontjából. Számtalan fűszert használhatunk fel az ízesítésre a só mellett is. Az édességekkel is nagyon kell vigyázni, aki figyelembe veszi az egészséges táplálkozást, az édességeket, süteményeket hetente egyszer-kétszer fogyasszon. Nem ajánlott étkezések között ilyesmit fogyasztani, előttük pedig semmiképp sem szabad a szakemberek szerint.