Vitaminok – minden, amit a témáról tudni kell

vitaminok

vitaminok szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges emberi szervezet működése szempontjából. Míg egyes vitaminokat a szervezet maga állítja elő, addig a grandiózus listán találunk olyan vegyületeket, amelyeket tápanyagok formájában kívülről vihetünk be a testünkbe.

A tapasztalatok azt mutatják, a vegyes, minden szempontból megfelelő táplálkozás fedezi a szervezetünk vitaminszükségletét. Jelen írásunkban a vitaminok gazdag palettáját vesszük górcső alá, kivesézve, miért fontosak, és mi történik a szervezetünkkel, ha nem kapja meg a kellő mennyiséget azokból.

A vitaminok két nagy csoportjáról

A vitamanok két nagy csoportba sorolhatók, megkülönböztetünk: zsírban oldódó- és vízben oldódó vitaminokat.

Dióhéjban az A vitaminról

 

A zsírban oldódó A vitamin nemcsak a szívbetegségek, de a stroke kialakulásának esélyét is csökkenti. Létfontosságú vitamin, amely remekül erősíti az immunrendszert. Hiánya látászavart eredményez, ami drasztikus esetben farkasvakságban is tetten érhető.

Ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű A vitamint, a légzőszervi betegségek veszélye is növekszik az adott személy esetében. A máj és a vese remek A vitamin forrás, de a répa és a kajszibarack is bővelkedik e vegyületben.

B vitamin – a mindennapi pótlása létfontosságú

Vízben oldódó vitaminként a B vitamint a szervezetünk nem képes sokáig tárolni, így rendszeres, akár mindennapi pótlása esszenciális. A B vitaminnak rengeteg módosulata van, ezek együttesét nevezzük B komplexnek. A vitaminok ezen típusa rendkívül nagy szerepet játszik a máj egészségének megtartásában, az idegrendszer megfelelő működésének támogatásában.

Emellett a bőrünknek és a hajunknak is szüksége van B vitaminra, illetve az izmoknak is a kielégítő fejlődésre. Megtalálható gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban, dióban, tojásban, tejben, különféle zöldségekben és gyümölcsökben. A súlyos B vitaminhiány a szervezet megfelelő működésének egészét veszélyezteti, hiszen, amint láthatjuk, annak egészét befolyásolja.

Az ezerarcú C-vitamin

A C-vitamint másként aszkorbinsavnak is nevezik. Vízben oldódó vitaminok családját gazdagítja. Erős antioxidáns hatással rendelkezik, a szervezetünk nem képes önmagától előállítani, így külsőleg kell azt pótolni.

c vitamin

Nemcsak a csontoknak, de többek között az izmoknak, a bőrnek, az artériának is kell a C-vitamin. A szóban forgó vegyület híresen jó szolgálatot tesz az őszi-téli hideg napokon, s nemcsak az immunrendszer erősítésében veszi ki a részét, de általa a betegségekből is könnyebben felgyógyulhatunk.

Hiánya rossz közérzethez, lassú sebgyógyuláshoz, vérző ínyhez, sőt, akár skorbuthoz is vezethet. A klasszikus citrusok gazdag forrásai a C-vitaminnak, de megtalálható a paprikában és a paradicsomban is, sőt a burgonyában és a csipkebogyóban is.

D vitamin – a Napunk egyik nagyszerű ajándéka

A D vitamin is remek csonterősítő, ám az immunrendszer megtámogatásából is alaposan kiveszi a részét. A vitaminok ezen típusa remekül szabályozza a vérben lévő kalcium mennyiségét, csökkentheti a rákbetegségek kialakulásának esélyét.

S bár a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, a kutatók erősen hajlanak arra a megállapításra, miszerint a D vitamin a leukémiára is pozitívan hathat. A napfény remek D vitamin forrás, hiszen annak hatására a bőrünk képes előállítani a szóban forgó vegyületet, de a gabonafélékben, a csukamájolajban is megtalálható.

E vitamin, azaz tokoferol

Az E vitaminnak szintén több változata ismert. Az E vitamin remek antioxidáns, jót tesz a szívnek, illetve enyhíti a szív- és érrendszer nem megfelelő működésének intenzitását. A tapasztalatok azt mutatják, az E vitamin rendszeres fogyasztása az érelmeszesedés ellen is védelmet nyújt, emellett jó hatással van a szervezet vércukorszintjére is.

Védi a látószerveket, oldja a láb általában éjszaka fellépő izomgörcsét. Az E vitamin fellelhető a növényi olajokban, különösen a napraforgóolajban. Komoly hiánya akár meddőséget is okozhat és vérszegénységet is kiválthat.

H vitamin – ami nem is H vitamin többé

A H vitamin nem más, mint a B-7 vitamin, korábbi elnevezése már nem használatos. A szóban forgó vegyületet külsőleg kell pótolni, a szervezet nem képes az előállítására. Nagy szerepet játszik a megfelelő haj- és körömnövekedésben. Hiánya magas koleszterinszinthez vezethet. A tej és tojás gazdag B-7 vitamin forrásnak számítanak.

K vitamin – a máj egyik legjobb barátja

A K vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a véralvadásban és a máj megfelelő működésében. Hiánya orrvérzéshez, rendkívül lassú sebesedéshez vezet. Sárgaság és Crohn-betegség is kiválthat súlyos K vitamin hiányt a szervezetben, ami azonnali pótlásra szorul. A sötétzöld leveles zöldségek roppant gazdag K vitamin forrásnak bizonyulnak, csakúgy, mint a minőségi zöld tea.

P vitamin – „P”, mint paprika

A hajszálerek egyik legjobb „barátja”, hiszen remekül erősíti azokat, megtámogatva a működésüket. Segít a C-vitamin optimális felszívódásában. A leggazdagabb P vitamin forrás a paprika leve, ám megtalálhat különféle citrusokban is. Hiánya ínyvérzéshez vezet.

U vitamin – most akkor vitamin vagy sem?

Az U vitamin felfedezésekor valóban ezt a nevet kapta, de a későbbiekben, ahogy fejlődött a tudomány, kiderült, nem is a szó szoros értelmében vett vitaminról van szó – hanem a metioninsavak csaladjába tartozó S-metilmetioninról. Az S-metilmetionint a szervezetünk nem képes tárolni, vízben oldódó anyag lévén.

vitaminok

Krónikus hiánya komoly gyomorproblémákhoz vezethet – nemcsak a gyomor nyálkahártyája sínylheti meg az „U-vitamin” hiányát, de akár gyomor- és/vagy bélfekély is kialakulhat, ha nem pótoljuk azt. Az immunrendszerünk is erősebb, ha a szervezet nem látja hiányát az S-metilmetioninnak.

Az S-metilmetionin pozitív hatása a koleszterinszint megfelelő egyensúlyban való tartásában is tetten érhető. Többek között a banánban, káposztában, retekben, spárgában található meg.

Vitaminok- milyen formában találkozhatunk még velük?

Az S-metilmetionint (csakúgy, mint a vitaminokat általában), különféle étrend-kiegészítők formájában is bevihetjük a szervezetünkbe, ám mielőtt bizalmat szavaznánk a vitaminok egyik vagy másik típusának, kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát is.