Tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentráció!

Parlagfű
Parlagfű

Az allergiában szenvedők már nagyon várják, hogy végre pollenmentes levegőt szippanthassanak. Sajnos ez azonban még odébb van, hiszen a szakemberek előrejelzései szerint a következő napokban még emelkedni fog a parlagfű koncentrációja. A Tiszántúlon, a Köröstől északra és Kaposvár környékén is negyedfokú a riasztás, míg a Duna vonalán is harmadfokú.

Nagyon sok ember szenved különböző allergiás betegségben, amely egy sor kellemetlenséget hoz magával, amelyekkel nehezebbek a mindennapok, kevesebb a mosollyal töltött órák száma. Nyugat-Magyarországon kicsit fellélegezhetnek, hiszen javult a parlagfűhelyzet, itt „csak” elsőfokú a riasztás. Az OKI aerobiológiai monitorozási osztálya a múlt héten mérte a legmagasabb parlagfű pollenkoncentrációt a levegőben. Már mindenki az enyhülésre vár, de az előrejelzések szerint az csak októbertől várható, a héten még mindenképpen kellemetlen tünetekkel kell számoljanak a parlagfű allergiában szenvedők. Az ÁNTSZ ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az OKI előrejelzése szerint az idei parlagfűpollen-szezon lefutása enyhébb lesz a sokéves átlagnál. Természetesen ezt lehetséges, hogy sokan nem érzik, hiszen végeláthatatlannak tűnik a hosszú, parlagfű szezon, amely egy sor kellemetlen tünetet is hoz magával.

Az allergia hazánkban is egyre több embert érint és sok esetben nem csak gyermekkorban alakulhat ki, hanem akár az idősebb korosztály is érintett lehet. A legfontosabb az immunrendszer megerősítése, hogy egyre kisebb esélye legyen a betegségek, „különböző gyengeségek” felbukkanásának.