Poratka allergia gyógyszer a kellemetlenségek ellen

poratka allergia

A poratka allergia nagyon sok kellemetlenséget tud okozni, éppen ezért roppant fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük a problémát. A tünetek bár jellegzetesek, de könnyen összekeverhetőek a por vagy pollen allergia tüneteivel. A biztos diagnózis felállítása céljából, érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat, aki megmondja, hogy milyen készítményeket, allergia gyógyszereket érdemes használnunk.

Poratka, a rettegett ellenség

Háziporatka alatt kétféle ízeltlábút értünk. Az egyik a dermatophagoides pteronyssus, a másik pedig a dermatophagoides farinae. A méretüket tekintve mindössze 0,3 mm hosszúak. Amit még fontos tudni róluk, hogy a pókokkal vannak közeli rokonságban. A poratkák megjelenésére késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel kell számítanunk, ugyanis a légtér nedvességtartalma ilyenkor a legnagyobb. Ahogy a páratartalom csökkenni kezd, a poratka kolónia is ritkul.

A téli időszakot csak azok a példányok élik túl, amelyek napközben megfelelő körülmények között, például az ágynemű melegében tartózkodnak. A túlélési esélyeiket mi magunk is növeljük, ha a lakásunkat túlfűtjük vagy a nem figyelünk a magas páraszintre.

A poratka allergia tünetei

 

A problémának jellegzetes tünetei vannak, amiket a poratka ürülékével való érintkezés vált ki. Alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk:

Légúti panaszok – Nátha és asztma alakulhat ki. Súlyosabb esetben begyullad az orr nyálkahártyája vagy a szem kötőhártyája, erős könnyezés, szemvörösség, viszketés alakulhat ki.

Bőrtünetek – Ha a bőrünk a találkozási felület, akkor csalánkiütésre, ekcémás elváltozásra is számíthatunk. Kialakulhatnak vörös, érdes felületű foltok, amelyek viszketnek is.

poratka ellen

A tünetek többsége jellemzően éjszaka alakul ki, a poratka ugyanis általában az ágyban fészkel.

Mit tehetünk poratka allergia ellen?

Ha felmerül a poratka allergia gyanúja, akkor először is tartsunk nagytakarítást az egész lakásban! Különösen odafigyelve az ágyra, matracra, lepedőre és ágyneműre! Amennyiben nem először merül a probléma, akkor érdemes lehet ezeket allergénmentes változatokra cserélni. A tünetek észlelésekor érdemes orvoshoz fordulni, aki általában szájon át szedhető készítményeket, szem- és orrcseppeket, orrsprayt ír fel azok enyhítésére.

Bőrtünetek esetén kenőcsök, bőrnyugtató krémek használata is javasolt lehet. Egyéntől függően, ezeket időszakosan vagy egész évben kell használni, a teljes tünetmentesség elérése érdekében. Sok esetben indokoltnak tartják az allergia gyógyszer rendszeres szedését is, főleg, ha valakinél bizonyos időközönként újra és újra kialakulnak a tünetek.

Poratka allergia gyógyszer ajánlott

A poratka allergia gyógyszer is nyugodtan idesorolható, mert teljes mértékben kizárni képtelenség. Egyeseknél annyira kellemetlen tüneteket képes produkálni, hogy bármennyire ellenzik a gyógyszertári termékeket, olykor elkerülhetetlen a megvételük és a használatuk. Némelyeknél kevésbé kellemetlen tüneteket produkálnak a szervezet reakciói bizonyos hatásokra, másoknál jóval erőteljesebben, amit képtelenek elviselni, csak a poratka allergia gyógyszer révén.

Természetesen nem szabad csak úgy betérni az első gyógyszertárba, ami az utunkba akad és megvenni egy akármilyen allergia ellen szedhető gyógyszert, mert ezzel többet árthatunk magunknak, mint amennyit segítünk. Amennyiben a poratka ellen gyógyszert készülünk venni, előtte mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel, aki megállapítja vagy cáfolja a gyanút, miszerint valóban ebben szenvedünk!

Az allergia területe igen széles és változatos, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készítményekhez nyúlunk, amikor valamilyen tünetet észlelünk. A természetes készítmények olykor sokkal hatásosabbak, mint a patikákban kapható poratka allergia gyógyszerek. Pontosan ezért kell szakemberhez fordulni, hogy bizonyságot nyerjünk és ne okozzunk saját magunknak még több kellemetlenséget. Persze a megelőzés lenne a legoptimálisabb opció, de olykor ez kivitelezhetetlen, éppen ezért az első lépés a szakember felkeresése kell legyen.

allergia gyógyszer

Ha bebizonyosodik, hogy allergia ütötte fel a fejét, akkor az orvos utasításait betartva kell megvenni a megfelelő poratka allergia gyógyszert és pontosan úgy alkalmazni, ahogyan elő van írva. A túladagolás nem fog jobban hatni, hanem megterheli a szervezetet és jelentős kárt okoz. Sem többet, sem kevesebbet, hanem pontosan annyit és akkor kell szedni/alkalmazni a poratka allergia gyógyszert, ahogy az orvosi utasítás előírja!

Immunterápia poratka allergia ellen

A probléma kezelésére létezik az úgynevezett immunterápia is, ami felnőtteknek és gyermekeknek is elérhető. Elsősorban olyanoknak ajánlott, akik kevesebb gyógyszert szeretnének szedni. A terápia 0. lépése a pontos diagnózis felállítása és az allergén pontos beazonosítása. Tudni kell, hogy az immunterápia sok más allergia esetén is alkalmazható.

Ezt követően injekciós és szájon át, nyelv alatt adható készítményekkel történik a probléma kezelése. Az alkalmazott készítményeket mi magunk adagoljuk, így különösen nagy jelentősége van az orvossal történő gördülékeny együttműködésnek.