Pollentérkép 2021 – vértezzük fel magunkat hasznos tudással!

pollentérkép

A pollentérkép 2021-es kiadása abszolút alátámasztja a félelmeinket: a meleg téli időjárás sajnos kedvezett bizonyos allergén növények pollentermelődésének. A tavaszias időjárásnak köszönhetően, egyes növények már virágzásnak indultak, így azok, akik különösen érzékenyek a ciprus, illetve a tiszafafélék pollenjére, tegyék meg a megfelelő biztonsági lépéseket és kerüljék a szabadban való tartózkodást, különösen a kora reggeli órákban!

Pollenallergia – miért is olyan veszélyes?

Ha mindezidáig nem volt „szerencsénk” a szénanáthához, el sem tudjuk képzelni, milyen szenvedéseken kell keresztülmenniük azoknak, akik sajnos nem a sors kegyeltjei. A makacsul bedugult orr, a folyamatosan viszkető, könnyező szemek, a tüsszentésrohamok közepette nehezen elképzelhető a hétköznapi munkavégzés. Ha ez még nem lenne elég, a pollenallergiások levertséget, rossz közérzetet és állandó fáradtságot is tapasztalnak a szezonban.

Ne dőljünk be az ártalmatlannak tűnő elnevezésnek!

 

A szénanátha megtévesztő elnevezés és többen az egyszerű náthára asszociálnak a hallatán. A valóságban sajnos ennél jóval rosszabb a helyzet. A kezeletlen allergia ugyanis komoly krónikus betegséggé is kinőheti magát és az idő folyamán akár asztmával is párosulhat. Többeknél a pollenallergia gyógyíthatatlannak bizonyul, így ők egy életen keresztül el kell viseljék a szezonnal jelentkező kínzó tüneteket.

Immunológiai láncreakció

A pollen a virágok szaporodásához szükséges hímivarsejt. Az egészségügyi gondokat okozó pollen nem a méhek és lepkék „segítségével”, sokkal inkább a szél által terjed és jut el a szervezetünkbe, ahol aztán immunológiai láncreakciót vált ki. Az immunrendszerünk veszélyes anyagnak ítéli meg a pollent és harcra programozza be saját magát a virágporral szemben. A szervezetünkben hisztamin szabadul fel, méghozzá tetemes mennyiségben. A szóban forgó anyag fokozott jelenléte gyulladást vált ki – innen pedig már csak egy ugrás a tünetek teljes skálájának megtapasztalása.

pollen térkép

Pollen térkép – aktualitások és előrejelzések

Az interneten néhány kattintással elérhető online pollen térkép nemcsak az adott napra nyújt hasznos tudnivalókat a pollenkoncentrációval kapcsolatosan, de arról is bővebb tájékoztatást ad, hogy mire számíthatunk a következő időszakban. Az említett növények mellett, tipikusan kora tavasszal okoz gondot például a kőris, a mogyoró és az éger virágzása.

Mire kell még odafigyelnünk?

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a pollenre érzékeny személyek ne csak a pollennaptárt, illetve térképet böngésszék, de legyenek naprakészek az időjárás aktuális változásaival kapcsolatban is. Miért fontos ez? Nos, könnyen lehet, hogy egy hirtelen jött meleghullám miatt egyes növények korábban borulnak virágzásba a megszokottnál, így az óvatlanok naivan a saját vesztükbe rohanhatnak a pollentől erősen koncentrált napszakban. Viszont, ha minden oldalról felvértezzük magunkat a kellő tudással, ez nem történhet meg.

Tanácstalanság esetén is segít a pollentérkép 2021-ben

Könnyen lehet, hogy míg egyik nap semmi bajunk, a másikon bedugult orral, könnyes szemmel, migrénnel ébredünk. Itt bizony a pollenallergia lehet a jelenség hátterében! Az ember ilyenkor könnyen elbizonytalanodik. Vajon pontosan mire vagyunk allergiásak, hiszen eddig tünetmentesen éltük az életünket? Nos, a pollentérkép 2021-es jelentéséből villámgyorsan megszerezhetjük ezt a fontos információt, elég csupán megtekinteni, milyen növény pollenje van jelen koncentrált formában a levegőben. Ha már tudjuk, mi ellen kell védekezni, könnyebben állhatjuk a sarat a hektikus időszakban.

A pollennaptárra is fektessünk fokozott figyelmet!

Az országos térkép mellett, érdemes figyelemmel követni a pollennaptárt is, ahol hónapról-hónapra megtudhatjuk, mely virágok jelenthetnek veszélyt. A levegő pollenkoncentrációja napközben is változó, az eddigi eredmények szerint általában a kora reggeli órákban (5-től 10-ig) vagyunk kitéve nagyobb veszélynek.

Pollentérkép 2021 – a depresszióra hajlamos személyek is legyenek naprakészek!

A pollenre érzékeny emberek esetében a depresszió tünetei is gyakrabban jelentkeznek. Ehhez párosul a tavasszal egyébként is gyakran tapasztalt testi-lelki fáradtság. A szakértők egybecsengő véleménye, hogy a depresszióra hajlamos személyeknek is érdemes friss információkat szerezni a pollentérkép 2021-es verziójából, hiszen ezáltal könnyebben vehetik fel a harcot a szorongással.

pollentérkép 2021

Nehéz helyzetben vagyunk

A pollenallergia tünetei egyes esetekben hasonlíthatnak a koronavírus sajátos szimptómáira, hiszen mindkét betegség érinti a légutakat is. Fontos, hogy bármilyen rendellenesség esetén felvegyük a kapcsolatot a kezelőorvosunkkal, aki szakszerű segítséget és felvilágosítást nyújt az állapotunkkal kapcsolatban.

Szerencsére van megoldás

A pollenallergia, bár elképesztően kellemetlen betegség, nem gyógyíthatatlan. Módunkban áll mind a tüneti kezelés, mind a szénanátha kialakulásának kiküszöbölése. Az előbbit gyógyászati készítményekkel (orr spray, szemcsepp, tabletták), az utóbbit pedig az immunterápiával érhetjük el.