A pollenallergiát komolyan kell venni

A pollenallergia tünetei

A nátha jellegzetes tüneteivel küszködnek azok a személyek, akiknek a pollent a szervezetük nem képes tolerálni és védekezésképpen reakcióba lépnek. Sokan tévhitben vannak azzal kapcsolatban, hogy a pollenallergia attól a nagyobb méretű virágportól jelentkezik, amit a szél hordoz, vagy a méhek és lepkék szállítanak.

A pollenallergia komoly dolog

A valóság ugyanis az, hogy a fák, füvek és virágos növények sokkal finomabb virágporszemcséi okozzák, ami szabad szemmel egyáltalán nem vehető észre. Ezeket az aprócska szemcséket a szél képes 400 km távolságra is eljuttatni. Érdekes adat, hogy a mogyoróbokor képes 600 millió pollent termelni, ami hatalmas mennyiség és ha belélegzésre kerül, akkor az megtapad a nyálkahártyán. Ez egy olyan krónikus betegség, amit nagyon is komolyan kell venni és persze kezelni, mert az elhanyagolása szövődményeket is eredményezhet. Majdnem mindegyik típusáról elmondható, hogy szinte egyforma pollenallergia tüneteket produkál, mivel az egyeseknek ártalmatlan anyag másoknál veszélyes anyagként tűnik fel, ezért az immunrendszer védekezésbe kezd és a tévesen megítélt pollent kórokozónak tekinti.

Ilyenkor a sejtek hisztamint szabadítanak fel, aminek következtében megjelenhetnek duzzanatok, kivörösödés, viszkető felület és az állandó tüsszögés sem kellemes. A leginkább érintettek az orr, a garat és a szemek. Viszont felléphet légszomj is, migrén, gyomorpanaszok, alvászavar, sőt, még depresszió is. az orvosi kezelés elengedhetetlen. Általában antihisztamint és kortizont tartalmazó készítményt ír fel a szakember, amelyekkel meggátolható, hogy a tünetek súlyosbodjanak.

Aki erre nem fordít elég figyelmet, annál bizony az alsó légutak látják a kárát, sőt, krónikus asztmát is képes előidézni. Bármilyen enyhének is tűnjenek a reakciók, nem szabad elhanyagolni, mert a pollenallergia nemcsak kellemetlen, hanem súlyos kór forrása is lehet. Minél több energiát kell fordítani a megelőzésre, mert a kezelés sokkal hosszadalmasabb és persze kellemetlen, olykor fájdalmas tüneteket is kiválthat.